Na een knotsgekke B-finale waarin de Japanse Sumire Kikuchi vroeg een ronde voorsprong pakte en zo eenvoudig naar de winst kon rijden, dacht de Chinese Yutong Han in de A-finale een zelfde kunstje te verrichten.

STERK

Favoriete Suzanne Schulting, eerder op de dag oppermachtig in zowel de kwart- als halve finale, kon zich niet bedwingen en koos al snel de achtervolging, maar de twee kregen geen ruimte van de rest.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:45
Na de hergroepering versnelde Minjeong Choi, die zich lichtjes afscheidde van de rest. Schulting had energie gestoken in haar reactie en kreeg bovendien een klein kwakje, waarna ze door een ruime bocht aansluiting verloor met haar Zuid-Koreaanse concurrente.

BRONS

In de slipstream van Arianne Fontana vond ze nog wel aansluiting met Choi, maar de twee rivalen kwamen er niet meer overheen. Schulting kwam bovendien een teenlengte te kort om de Italiaanse daarachter van het zilver te houden en moet dus genoegen nemen met het brons. Teleurstelling overheersde vlak na haar 1500m bij Schulting.

Beijing 2022 | "Best bijzonder, maar op dit moment vooral teleurgesteld" - Schulting na derde plaats

Schulting neemt met twee gouden, een zilveren en nu dus ook een bronzen medaille een complete set mee naar huis.
Xandra Velzeboer speelde geen rol van betekenis in de finale.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:44
Beijing 2022
Beijing 2022 | Dankzij Schouten en Schulting oranje boven op medaillespiegel voor vrouwen
20/02/2022 OM 08:33