Premium
Shorttrack

Dag 6

02:34:45

Herhaling
Hoe laat beginnen de wedstrijden shorttrack op de Olympische Spelen?
Wordt Suzanne schulting de winterkoningin van Peking?
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en Hoogtepunten

Brons voor Schulting

Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:45
Minjeong Choi heeft goud veroverd op de 1500 meter. De Zuid-Koreaanse reed een groot deel van een spannende 1500 meter-finale voorop. Suzanne Schulting kreeg een klein zetje, waardoor ze een tweede keer naar voren moest rijden en tijd tekort kwam om een aanval te doen op het goud.
Bij het uitkomen van de laatste bocht probeerde Schulting zichzelf nog wel van brons naar zilver te promoveren, maar dat zat er net niet in. Met brons heeft Schulting alle kleuren eremetaal binnen, na één keer zilver en twee maal goud. Xandra Velzeboer eindigde als vijfde, achter Hanne Desmet.

Beijing 2022 | Suzanne Schulting moet genoegen nemen met brons op 1500 meter

Mannen op streep geklopt in B-finale

Net als in de halve finale heeft Nederland bij de team relay voor mannen op het laatste moment de eerste plek uit handen gegeven. Toen was het Itzhak de Laat die zich liet verrassen, nu was het Sjinkie Knegt. Gelukkig doet het er nu niet zoveel toe, maar jammer is het wel. En op basis van de afvaardiging van Nederland en Hongarije had er eigenlijk ‘gewoon’ gewonnen moeten worden.

Beijing 2022 | Nederland verspeelt in laatste bocht de winst van de B-finale

Schulting en Velzeboer in finale

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer vormen de Nederlandse afvaardiging in de olympische finale van de 1500 meter. Schulting won haar halve finale, Velzeboer finishte als derde en mag als tijdsnelste naar de eindstrijd. Ook Hanne Desmet is van de partij in de strijd om de medailles. Wie weet kunnen Hanne en Suzanne opnieuw in de medailles eindigen.

Velzeboer en De Vries niet bij eerste twee

Xandra Velzeboer en Rianne de Vries zijn niet bij de eerste twee geëindigd in hun halve finale. Velzeboer werd wel derde in de snelle halve eindstrijd, waardoor ze als tijdsnelste door kan stoten naar de finale. Voor De Vries is het nu echt over. Zij finishte achter Velzeboer en haar toernooi zit erop. Geen finaleplek.

Beijing 2022 | Velzeboer als snelste derde door naar de finale, De Vries uitgeschakeld

Schulting en Desmet werken weer samen

Suzanne Schulting en Hanne Desmet zijn wederom opgestoomd en staan in de finale van de 1500 meter. Daar zijn de twee erg blij mee. De Nederlandse en Belgische kwamen in de slotronden van de schaatsmijl naar voren en opnieuw staan de twee vriendinnen samen in de finale. Op naar de medailles?

Beijing 2022 | Suzanne Schulting ook zeer overtuigend in halve finale

De Vries alsnog door

Rianne de Vries mag alsnog haar opwachting maken in de halve finale. Bondscoach Jeroen Otter diende een protest in tegen de problemen met de tijdwaarneming en dat protest werd gehonoreerd. De jury voegde De Vries toe aan één van de halve finales, waarmee haar olympisch optreden wordt verdubbeld.

Schulting en Desmet door

Net als Velzeboer heeft Suzanne Schulting zich dankzij een sterke slotfase geplaatst voor de halve finales van de 1500 meter. Ook Hanne Desmet is door. Schulting kon vrij rustig aan doen, maar moest wel een valpartij ontwijken. Dat leverde gelukkig geen problemen op. Schulting wint haar kwartfinale, Desmet wordt tweede. Op naar de halve finale! Ook Velzeboer is door. De Vries helaas niet, maar ze werd door de jury alsnog toegevoegd aan de halve finale!

Beijing 2022 | Suzanne Schulting wint haar kwartfinale en is door naar de halve finale

Velzeboer passeert weer buitenom

Met mooie inhaalacties buitenom heeft Xandra Velzeboer zich soepel geplaatst voor de halve finales. Velzeboer begon achteraan en wachtte het moment af om toe te slaan. Dat moment kwam, waarna ze enkele rondjes voor het einde al wel zeker was van de halve finale. Ze finishte als tweede, nadat er geen enkele noodzaak meer was om diep te gaan.

Beijing 2022 | Xandra Velzeboer eenvoudig naar de halve finale op 1500 meter

Rianne de Vries is olympiër!

Rianne de Vries mag zich eindelijk actief olympiër noemen, maar het is na de kwartfinale op de 1500 meter wel gelijk over en sluiten. De Vries finisht op de vierde plek. Ze lag eventjes aan kop, maar zakte langzaam weg en hoewel een vierde plaats op basis van tijd nog toegang kan verschaffen tot de halve finales, lijkt dat uitgesloten.

Beijing 2022 | Rianne de Vries moet afwachten na vierde plaats in kwartfinale 1500 meter

Achtergrond

Na de teleurstelling op de ploegenachtervolging wordt het vizier weer verlegd van de langebaan naar de shorttrack, want daar staat donderdag de 1500 meter op het programma. Vanaf 12:30 uur proberen Schulting, Xandra Velzeboer en debutante Rianne de Vries naar het podium te schaatsen.
De vorm bij Schulting is goed – zij heeft al drie medailles om haar nek hangen – en als Velzeboer het kunststukje van de finale bij de relay kan herhalen, zien we wellicht opnieuw een spetterende inhaalactie. Maar ook het opstellen van De Vries is prachtig.
Na een jarenlange reserverol en het mislopen van diverse medailles – in feite is zij de vijfde gouden relaydame – gaat haar droom op de 1500 meter ein-de-lijk in vervulling en kan ook De Vries straks met recht zeggen dat ze olympiër is.

Beijing 2022 | “Joehoehoehoe!” - Schulting viert goud virtueel met haar moeder

Laten we hopen dat de kwaliteiten van de Nederlanders opnieuw komen bovendrijven en dat het lot de oranjehemden nog altijd gunstig is gezind. Wie weet wordt de strijd om medailles – de finale begint om 14:18 uur – dan afgesloten met nog een glimmende medaille.
De druk is er vanaf, maar de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin is een geduchte concurrent. Het wordt dus spannend!

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:44
Beijing 2022
Beijing 2022 | Dankzij Schouten en Schulting oranje boven op medaillespiegel voor vrouwen
20/02/2022 OM 08:33