Premium
Shorttrack

Dag 4

02:19:56

Herhaling
Alles wat je moet weten over het shorttrack met Suzanne Schulting
Wordt Suzanne Schulting de winterkoningin van Peking?
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten

Goud voor Schulting!

Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:45
Suzanne Schulting is wederom olympisch kampioene op de 1000 meter! In het kielzog van Schulting eindigde de Belgische Hanne Desmet als derde! Schulting reed de volledige race op kop, terwijl de strijd om de tweede positie losbarstte. Op de 500 meter liet Schulting zich nog verrassen door Fontana, maar de Italiaanse ging in de slotronde onderuit. Het werd nog eventjes spannend, maar het was toch echt Schulting die haar schaats als eerste over de streep stak. Wie weet zit het met de opvolging trouwens ook al goed, want Xandra Velzeboer won de B-finale.

Beijing 2022 | Bekijk gouden race, bevestiging en ontlading van Schulting op de 1000 meter

Mannen op streep uitgeschakeld tijdens 5000 meter relay

De Nederlandse mannen op de 5000 meter relay hebben zich de kaas van het brood laten eten. Nederland lag een groot deel van de race op kop of in gunstige positie en waande zich al zeker van een finaleplaats, toen het alsnog mis ging. Er leek na de laatste wissel niets meer fout te kunnen, maar plots was het tempo eruit bij Itzhak de Laat en toen viel het doek alsnog. De mannen kenden sowieso al een teleurstellende dag, met de ene na de andere uitschakeling op de 500 meter.

Beijing 2022 | Nederlandse shorttrackers lopen met miniem verschil finale team relay mis

Velzeboer redt het niet

Xandra Velzeboer is helaas uitgeschakeld in de andere halve finale van de 1000 meter. Favoriete Suzanne Schulting was al door en ook in de andere halve eindstrijd ging het snel. De eindtijd zat slechts vier tienden boven het wereldrecord. Dit geweld was Velzeboer iets te machtig.

Schulting naar de finale!

Dit keer geen wereldrecord, maar Suzanne Schulting staat in de finale van de olympische 1000 meter! De Nederlandse titelverdedigster ging eventjes gelijk op met de Belgische Hanne Desmet, die als tweede over de streep kwam, en schaatste naar huis. Of, beter gezegd: naar de finale.

Valpartij Hoogerwerf in sterke heat

De Nederlandse hoop op de 500 meter is al na de heats vervlogen. De drie vlogen er achter elkaar uit. Dylan Hoogerwerf mocht als laatste van de drie proberen om de kwartfinale te bereiken, maar dat moest hij voor elkaar zien te boksen in een sterk bezette heat. Een te sterk bezette heat, zo bleek. Hoogerwerf lag derde en ging toen ook onderuit.

Beijing 2022 | Teleurstellend optreden van de Nederlandse shorttrackers in series 500 meter

Pittige race Van 't Wout

Jens van ’t Wout is als derde gefinisht tijdens zijn heat op de 500 meter. Van ’t Wout probeerde aan te vallen, maar een poging tot inhalen liep op niets uit waardoor hij ook nog eens veel tijd verloor. De kans op promotie via de jury lijkt klein. Dat blijkt, want de Nederland krijgt zelf een straf. Van ’t Wout en zijn Chinese rivaal hadden het in de eerste bocht ook al met elkaar aan de stok.

De Laat valt op 500 meter

Het zit Itzhak de Laat nog niet bepaald mee tijdens Beijing 2022. De Nederlander was op jacht naar een plekje in de kwartfinales van de 500 meter, maar hij ging onderuit in de heat. Alweer. Iedere race een valpartij voor De Laat. Hij zal ongetwijfeld heel erg balen...

Poutsma redt het niet

Het blijft bij twee Nederlanders in de halve finales van de 1000 meter vrouwen. Schulting en Velzeboer gingen zoals gezegd soepeltjes door. Schulting in een wereldrecord zelfs wel heel soepeltjes, maar Selma Poutsma werd vier en is daarmee uitgeschakeld in de kwartfinale.

Schulting in wereldrecord halvefinaliste op 1000 meter!

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer hebben zich simpel geplaatst voor de halve finales van de 1000 meter. We zeggen simpel, mar zo simpel was het natuurlijk niet. Schulting kwam bijzonder blij over de finish omdat ze een wereldrecord neerzette! Velzeboer ging mee in haar kielzog. Wat een begin!

Beijing 2022 | Waanzinnige start Suzanne Schulting: met wereldrecord in de kwartfinale

ACHTERGROND

De dag voor de shorttrackers begint om 12:00 uur Nederlandse tijd met de kwartfinales 1000 meter voor vrouwen. Suzanne Schutling komt, samen met Xandra Velzeboer, direct in de eerste heat in actie. Selma Poutsma start in de vierde en laatste kwartfinale van de dag. Schulting is de topfavoriet op de 1000 meter. Na het zilver op de 500m en haar glijpartij op de teamrelay moet het nu gebeuren op de 1000m.
Natalia Maliszewska komt ook in actie. Na een onzekere start van haar olympisch avontuur kan de Poolse hoop op een medaille eindelijk laten zien wat ze in huis heeft.

De mannen in actie

De heren komen ook in actie. Met de eerste heats van de 500m wordt Nederland driemaal vertegenwoordigd. In heat 6, 7 en 8 komen Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Dylan Hoogerwerf respectievelijk in actie.
Na het sprinten staat ook de langste shorttrack afstand op het programma. De 5000m relay van de mannen. Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van 't Wout zijn daar de Nederlandse hoop. Dylan Hoogerwerf is de reserve van de ploeg. Sjinkie Knegt heeft iets recht te zetten na zijn diskwalificatie op de 1500 meter.

Starttijden vrijdag 11 februari

  • 12.00 uur kwartfinales 1000m vrouwen met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma
  • 12:18 uur heats 500m mannen met Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Dylan Hoogerwerf
  • 12:55 uur halve finales 1000m vrouwen
  • 13:04 uur 5000m relay mannen halve finales
  • 13:37 uur B-finale 1000m vrouwen
  • 13:43 uur A-finale 1000m vrouwen

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:44
Beijing 2022
Beijing 2022 | Dankzij Schouten en Schulting oranje boven op medaillespiegel voor vrouwen
20/02/2022 OM 08:33