Premium
Shorttrack

Dag 3

02:54:30

Herhaling
Hoe laat beginnen de shorttrackwedstrijden op de Olympische Spelen?
Alles wat je moet weten over het shorttrack op de Olympische Spelen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten

Geen medaille vandaag

Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:45
De Nederlandse equipe blijft op dag vier een keertje achter met lege handen. Er worden geen medailles aan het totaal toegevoegd, als gevolg van de uitschakeling van Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat op de 1500 meter, terwijl tegenover prestaties op de 1000 meter nog geen medailles stonden. De vrouwen gaan op de relay netjes door richting eindstrijd. Die finale staat echter pas zondag op het programma.

Nieuw olympisch record op relay vrouwen

Dit had het Nederlandse shorttrack even nodig! De vrouwen plaatsten zich voor de finale van de relay, die zondag pas op het programma staat. Suzanne Schulting kwam juichend over de finish omdat ze weet dat er om de medailles gestreden gaat worden. Het veiligstellen van de finale was op de mixed relay nog te veel gevraagd, als gevolg van een valpartij.

Geen finale voor Knegt

De kans op een medaille op de 1500 meter lijkt verkeken voor Sjinkie Knegt. De Nederlander eindigde als derde in zijn halve finale. Hij deed tijdens de laatste ronden alles om naar voren te komen, maar het bleef bij één inhaalactie waar er twee nodig waren. Het wordt zelfs geen B-finale, want Knegt krijgt een penalty. "Leer het nu eens, Sjinkie", aldus de commentatoren op Eurosport.

Beijing 2022 | "Sjinkie leer het nou een keer" - Commentatrice Aardoom na penalty Knegt

Roes naar B-finale

Sven Roes heeft zich tijdens zijn eerste Winterspelen geplaatst voor de B-finale van de 1500 meter. Het zat er in zijn halve finale geen moment in, maar een optreden in de B-finale is meer dan verdiend. Een bouwsteen om mee verder te kunnen!

Beijing 2022 | "Ik kwam net tekort, het ging best wel hard" - Sven Roes na halve finale 1500 meter

Velzeboer eindigt als tweede

Ook de derde Nederlandse deelnemer aan de 1000 meter, Xandra Velzeboer, heeft de eerste horde genomen. Velzeboer voegt zich dankzij een tweede plek in haar heat bij Schulting en Poutsma, die eerder al een sterretje achter hun naam schaatsten.

Beijing 2022 | Kim Boutin gaat zomaar onderuit en is uitgeschakeld op de 1000 meter

Schulting geeft visitekaartje af

Titelverdedigster Suzanne Schulting heeft de winst veilig gesteld in haar heat op de 1000 meter. De winnares van het zilver op de 500 meter pakte de kop en hoefde verre van tot het uiterste te gaan om als eerste over de streep te komen. Op naar de kwartfinale!

Beijing 2022 | Schulting plaatst zich eenvoudig voor de kwartfinale op de 1000 meter

Poutsma door op 1000 meter

Selma Poutsma heeft haar heat op de 1000 meter tot een goed einde gebracht. Poutsma reed constant bij de eerste twee en zat er aan de finish nog steeds meer dan goed bij, waardoor ze doorstoot richting de kwartfinale.

Knegt snelste

Knegt snelste in zijn kwartfinale Sven Roes krijgt in de kwartfinales van de 1500 meter gezelschap van Sjinkie Knegt, die de beste was in zijn heat. Via een inhaalactie nam Knegt de leiding over, waarna hij vooruit snelde en de rest los reed. In de laatste ronden kwam Knegt niet meer in de problemen. Soepel door!.

Beijing 2022 | Sjinkie Knegt overtuigend naar halve finale

Bittere pil voor De Laat

Helaas, het is over en uit voor Itzhak de Laat op de 1500 meter. Hij werd ondersteboven geschaatst en wordt niet gepromoveerd per jurybesluit. Daarmee is het definitief klaar, al in de kwartfinale terwijl er meer tot de mogelijkheden leek te behoren.

Beijing 2022 | "Ik moet daar ook niet zitten" Itzhak de Laat na val op 1500 meter

De Laat ondersteboven geschaatst

Waar Sven Roe zich probleemloos kwalificeerde voor de halve finales van de 1500 meter, haalde Itzhak de Laat de finish van zijn race niet. De Nederlander werd ondersteboven geschaatst, precies op het moment waarop hij zich niet moest laten terugzakken. Dit kan reden zijn voor de jury om hem niet alsnog door te laten stoten...

Beijing 2022 | Onfortuinlijke Itzhak de Laat valt en loopt halve finale mis

Roes naar halve finale

Sven Roes heeft zichzelf vanuit de kwartfinale op de 1500 meter overgeheveld naar de halve eindstrijd. De Nederlander eindigde bij de beste drie en wie weet was zijn tijd – het was een snelle heat – anders ook wel genoeg geweest voor kwalificatie.

1500 meter mannen

Na de 1000 meter staan vandaag de medailles op het spel op de 1500 meter. Maandag konden de Nederlandse mannen zich niet mengen in deze strijd, maar wellicht herpakken zij zich op de langere afstand. Namens Nederland staan Sjinkie Knegt, Sven Roes en Itzhak de Laat aan de start.

Om 12.00 uur beginnen de kwartfinales. De eindstrijd staat gepland om 14:13 uur. Hopelijk zijn onze landgenoten er dan nog bij!

Beijing 2022 | kwartfinale 1000m eindstation voor gediskwalificeerde Sjinkie Knegt

1000 meter vrouwen

De vrouwen beginnen vandaag aan de 1000 meter. Zij hoeven alleen de serie af te werken. Suzanne Schulting is het natuurlijk aan haar stand verplicht om de kwartfinale te bereiken. Wellicht volgen Xandra Velzeboer en Selma Poutsma haar voorbeeld.

Beijing 2022 | Schulting pakt zilver in de finale van de 500 meter shorttrack

Aflossing vrouwen

Wat zeker spektakel op gaat leveren is de halve finale relay bij de vrouwen. Nederland strijdt samen met China, Italië en Polen om een plek in de finale.

Beijing 2022 | Koploper Schulting valt weg uit kwartfinale mixed relay

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Schulting is van plan uitgebreid te gaan genieten van medailleoogst
20/02/2022 OM 09:44
Beijing 2022
Beijing 2022 | Dankzij Schouten en Schulting oranje boven op medaillespiegel voor vrouwen
20/02/2022 OM 08:33