AFP

Geen tweede Olympische thuiswedstrijd shorttracker An

Geen tweede Olympische thuiswedstrijd shorttracker An
By Eurosport

The 23/01/2018 at 15:21Bijgewerkt The 13/02/2018 at 11:23

Viktor An won in totaal zes gouden medailles en twee bronzen tijdens de Winterspelen van 2006 en 2014. Daarmee is hij de meest succesvolle shorttracker ooit op de Spelen. In PyeongChang wilde de 32-jarige An zijn succes uitbreiden met nog meer eremetaal, maar vanwege dopingperikelen mag de Rus niet in actie komen op de Spelen.

Viktor An controleert zijn materiaal in Turijn

Viktor An controleert zijn materiaal in Turijn Getty Images

De in Zuid-Korea geboren shorttracker verweet zijn landgenoten dat zij hem tijdens wedstrijden op het wereldkampioenschap in 2006 tegenwerkte. Het brein achter het complot zou één van de bondscoaches zijn.

Ruzie

De emoties liepen zo hoog op dat de vader van An in een woedeaanval de vicepresident van de Koreaanse Schaatsbond heeft geslagen. Ook na dat incident bleven de spanningen voelbaar bij de bond. Er ontstonden twee kampen die elkaar niet konden luchten of zien.

Uiteindelijk vond de olympisch kampioen van 2006 het genoeg geweest en besloot net na de Spelen in Vancouver – waarvoor hij zich niet had geplaatst – Zuid-Korea te verlaten voor een nieuw thuisland: Rusland.

Viktor Ahn met goud in Sotsji

Viktor Ahn met goud in SotsjiGetty Images

Nieuw thuis

An liet het land van zijn vader en moeder achter zich om uit te komen voor een land dat hij maar amper kende. Hij sprak de taal niet en had geen enkele vorm van verwantschap met het Rusland.

De Koreaanse voornaam van An – Hyun-soo – was te lastig voor de Russen daarom besloot de shorttracker deze te veranderen in Viktor. Die naam koos hij omdat het leek op het Engelse woord victory en het ook de voornaam was van een bekende Koreaans-Russische astronaut, Viktor Tsjoj.

Nieuwe successen

Het Russische avontuur deed de shorttracker goed. Hij stond weer vaker op het podium en ging als een van de favorieten naar de Spelen in zijn nieuwe vaderland.

Sjinkie Knegt is niet blij met de overwinning van Viktor An is 2014 in Dresden

Sjinkie Knegt is niet blij met de overwinning van Viktor An is 2014 in DresdenEurosport

In Sotsji evenaarde de shorttracker zijn medaillebuit van acht jaar eerder: drie goud en een brons. Deze keer werden de medailles echter niet opgeteld bij het Zuid-Koreaanse totaal, maar bij Rusland.

Viktor An was de held van de Spelen, maar na de berichten over het uitgebreide dopingprogramma in Sotsji kwam de shorttracker net als veel landgenoten onder een vergrootglas te liggen.

Dopingbeschuldiging

Twee weken voor de start van de Winterspelen in PyeongChang werd bekend dat Viktor An niet op de shotlist stond van Russische sporters die kans maakte om onder neutrale vlag uit te komen. Met hem stonden ook schaatsers Dennis Joeskov en Koelizjnikov niet op de lijst.

Voor de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité was de uitsluiting van de sporters een onaangename verrassing. Volgens Stanislav Pozdnyakov is Viktor An nog nooit eerder verdacht van dopinggebruik en is er genoeg bewijs dat hij schoon is.

Wel of geen dopingzondaar. Hoe dan is de afwezigheid van Viktor An in Zuid-Korea een verlies voor de Spelen.


#Funfact

Viktor An is getrouwd met een lid van zijn eigen fanclub. Twee jaar nadat An zich liet naturaliseren tot Rus deed zijn vriendin hetzelfde.