Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting klaarden op het ijs van de Zuid-Koreaanse hoofdstad de klus. Met een tweede plek, een fractie van een seconde achter China, gingen de Nederlandse dames zonder problemen naar de volgende ronde van de relay.
Door het bereiken van de halve eindstrijd is Nederland verzekerd van een plek bij de beste acht in het wereldbekerklassement. Dat is ook precies de kwalificatie-eis van de ISU. De enige vraag is nu welke vijf vrouwen uitverkoren worden om namens Nederland in actie te komen in PyeongChang.
Ter Mors
PyeongChang
Bondscoach Jeroen Otter: olympisch kampioen zonder medaille
22/02/2018 OM 12:50
De kans is hoe dan ook groot dat Jorien ter Mors een van de uitverkorenen is. Ter Mors komt dit seizoen nauwelijks in actie als shorttrackster, omdat ze zich vooral wil focussen op de langebaan. Haar kwaliteiten op het gebied van het snellere draai- en keerwerk staan evenwel buiten kijf.
Samen met Kerkhof, De Vries, van Ruijven en Schulting moet Ter Mors ervoor zorgen dat er medailles worden gewonnen in de Gangneung Ice Arena. Als dat lukt is dat meteen sportieve wraak voor vier jaar geleden, toen de Nederlandse vrouwen om discutabele redenen gediskwalificeerd werden in de halve finale.
Halve finales
Voor de Spelen zover zijn wacht eerst nog het vervolg van de wereldbekerwedstrijden in Seoel. In de halve finale neemt Nederland het op tegen China, Canada en Italië. De twee ploegen die aflossingswedstrijd over 3.000 meter het snelste weten af te leggen gaan door naar de finale.
Ook de aflossingsploeg bij de mannen mag aantreden voor de halve finale. In hun heat, over 5.000 meter, bleven Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Sjinkie Knegt de ploegen van Japan, Frankrijk en Italië keurig voor.
Koffers
Ook zij kunnen daardoor al voorzichtig gaan nadenken over de inhoud van hun olympische koffers. In tegenstelling tot de vrouwen is zijn de mannen nog niet honderd procent zeker van hun plek bij de beste acht in het wereldbekerklassement. Gezien de goede vorm is de kans echter klein dat het team van coach Jeroen Otter alsnog achter het net vist.
Grote vraag daarom: wat voor inventief helmdesign zal Itzhak de Laat in aanloop naar PyeongChang uit zijn hoge hoed toveren?
PyeongChang
Geen tweede Olympische thuiswedstrijd shorttracker An
13/02/2018 OM 10:23
PyeongChang
‘Golden Viktor mist de Spelen’
23/01/2018 OM 10:39