Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische droom skeletonpionier Bos onzeker na dramatische race

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 12/01/2018 om 12:28 GMT+1

En nu? Het olympisch debuut van Kimberley Bos hangt aan een zijden draadje. De skeletonpionier uit Ede beleefde vrijdag twee dramatische afdalingen tijdens de beslissende World Cup-wedstrijd in het Zwitserse St. Moritz en duikelde nipt uit de top-12 van het algemeen klassement.

Bos heeft al geproefd van de Spelen en zet nu haar zinnen op Beijing 2022

Foto: Getty Images

Een klassering bij de beste twaalf voor 14 januari was de laatste kwalificatie-eis van NOC*NSF waar Bos aan moest voldoen om een retourtje PyeongChang te mogen boeken. Ze presteerde vrij constant in de World Cup-races - met de zevende stek in zowel Innsbruck als Altenberg als uitschieters - en begon als nummer elf aan de wedstrijd in St. Moritz. Na twee dramatische runs zakte Bos twee plaatsen op de ranking.
Bos keek er lang naar uit om in het sprookjesachtige St. Moritz te racen. "De beste baan ter wereld. Een locatie waar het altijd heel koud is, maar het is prachtig om er te sleeën. Ik kijk er ieder jaar weer naar uit om naar Sankt Moritz te gaan", blogte ze eerder deze week.
Natuurijsbaan
Maar de unieke Olympia Bobrun, de enige uit natuurijs gevormde baan ter wereld, werd de plek waar Bos mogelijk de grootste deceptie uit haar carrière beleefde. Door twee matige runs, waarin ze een aantal cruciale stuurfouten maakte, spatte haar olympische droom uiteen. Bos eindigde onder de stralende winterzon als twintigste en sprokkelde daarmee te weinig World Cup-punten voor de vereiste top-12 klassering bijeen.
Uitgerekend op het moment suprême racete Bos haar slechtste wedstrijd van het seizoen. In de eerste run ging de Edese fysiotherapeute als een razende van start. Ze klokte een betere starttijd dan de Oostenrijkse Janine Flock die in de eerste heat de snelste afdaling noteerde, maar maakte na de tweede bocht een technische fout. Twee keer tikte haar slee de ijswand aan, waardoor ze veel tijd en snelheid verloor en als nummer zeventien (1:10.87) op het nippertje de 'cut' haalde.
Botsing met de ijswand
Die matige eerste run werd echter gevolgd door een zeer belabberde tweede afdaling. Bos hield haar slee kort na de start opnieuw niet onder controle en botste vier keer tegen de wand van het ijskanaal. Daarmee verknalde ze haar kansen op een goede klassering. De teleurstelling was groot toen Bos zich van haar slee hees en de eindtijd van 2:21.90, bijna 2,5 seconde achter winnares Janine Flock uit Oostenrijk, op het bord zag.
Weg Winterspelen, weg olympische droom. Of NOC*NSF moet de hand over het hart halen en de strenge nationale kwalificatiestandaard nog eens herzien. Uiterlijk zondag moet de sportkoepel de deelnemerslijst doorgeven. Het zou zuur zijn voor Bos als ze niet naar PyeongChang mag afreizen, want uitgerekend daar haalde ze vorig seizoen een podiumplaats (derde) in de World Cup.
Le Conté elfde
Joska Le Conté, de tweede Nederlandse in het skeletoncircuit, deed het in St. Moritz beduidend beter en eindigde als elfde. Voor haar waren de Spelen echter al langer uit zicht met een achttiende plaats in het overall wereldbekerklassement.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie