Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Dawid Kubacki

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 09/01/2018 om 13:47 GMT+1

Dawid Kubacki is misschien niet de meest in het oog springende schansspecialist. Maar dankzij een onnavolgbaar seizoen zijn vele ogen in Pyeongchang op hem gericht.

Dawid Kubacki of Poland takes 1st place during the Men's HS 132 at the FIS Grand Prix Ski Jumping on August 12, 2017

Foto: Getty Images

  • Naam - Dawid Kubacki
  • Geboortedatum - 12/03/1990
  • Geboorteplaats - Nowy Targ, Polen
  • Sport/Discipline - Skispringen
  • Erelijst - WK: 1x Goud, 1x Brons
Afgelopen zomer kon niet stuk voor de 27-jarige Kubacki. Hij won niet één, niet twee, maar vijf wedstrijden in de warmste maanden van 2017. Daarmee verzekerde de Poolse schansspringer zich van de overall zege in de Grand Prix - en kon hij met vertrouwen uitzien naar de winter.
Kubacki's succesreeks lag in het verlengde van zijn eerste grote sportprestatie. Samen met het Poolse team won hij namelijk goud tijdens de wereldkampioenschappen in Lahti, afgelopen maart. Een unicum voor Polen, dat tot dan toe slechts één bronzen medaille had weten te winnen in de landenwedstrijd, in 2011.
Onbekend
Tot die gouden teammedaille was de carrière van Kubacki nog weinig opzienbarend. Hij won weliswaar WK-brons in 2013, maar zijn olympische erelijst was niet om over naar huis te schrijven: in 2014 werd hij 32e op de kleine schans van Sotsji.
Maar nu deze nieuwste schanssensatie uit Polen een superzomer achter de rug heeft, is een sprookje zomaar mogelijk. Wordt Zuid-Korea zijn springplank naar olympische roem, en kan hij in de voetsporen treden van zijn legendarische landgenoot Adam Malysz?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie