Wie als eerste 18 frames heeft binnengesleept, mag zich de wereldkampioen van 2018 noemen. Dat is in ieder geval een verrassende winnaar, want alle bookmakers hadden toch vooral op een clash tussen titelverdediger Mark Selby en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan gerekend. Selby, als eerste geplaatst, sneuvelde echter al meteen in de openingsronde, terwijl bad boy O'Sullivan in de tweede ronde het veld moest ruimen.
Smaakmakers
Het veld van The Crucible was dus al rap van zijn twee grootste smaakmakers beroofd, maar zorgde wel voor een open strijd om de belangrijkste titel van het snookerjaar. De oudjes Williams (43) en Higgins (42) bleven daarin overeind, nadat ook de nummers drie en vier van de plaatsingslijst, Ding Junhui en Judd Trump, in de kwartfinales onderuit gingen.
Wereldkampioenschap
WK Sheffield | Documentaire in de maak over O’Sullivan onderweg naar zevende wereldtitel
04/05/2022 OM 08:59
Het publiek in Sheffield is op de hand van Williams die in 2000 en 2003 ook al wereldkampioen werd. De Welshman beschouwt die periode bijna als een ander leven. Zijn succesjaren leken ver achter hem te liggen nadat hij zich vorig jaar niet eens voor het WK kon kwalificeren en hij serieus overwoog een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Mark Williams

Foto: Eurosport

Poedelnaakt
Maar de afgelopen twee weken hervond Williams zijn oude vorm en klopte op weg naar de finale vier Engelse tegenstanders op rij: Jimmy Robertson, Robert Milkins, Ali Carter en Barry Hawkins. Ergens onderweg grapte Williams dat hij poedelnaakt zijn afsluitende persconferentie zou geven als hij daadwerkelijk de wereldtitel (en 425.000 pond) zou grijpen.
Na de twee sessies op de eerste dag is Williams hard op weg. In de best-of-35 finale koestert hij een voorsprong van 10-7, ondanks het feit dat Higgins drie centuries (scores van 100 punten of meer) neerzette. Ook de Schot weet trouwens hoe het voelt om wereldkampioen te worden. Hij was al vier keer 's werelds beste: in 1998, 2007, 2009 en 2011.
Williams kan het in de derde sessie (vanaf 15:00 LIVE op Eurosport 1) meteen afmaken, maar moet dan wel alle 8 frames winnen. Anders gaan de heren om 18:00 uur verder voor de vierde en beslissende finalesessie van maximaal 10 frames.
Wereldkampioenschap
WK Sheffield | Dit zijn de zeven wereldtitels van GOAT Ronnie O’Sullivan
03/05/2022 OM 09:44
Wereldkampioenschap
WK Sheffield | Dit zijn de zeven wereldtitels van GOAT Ronnie O’Sullivan
03/05/2022 OM 09:44