PA Sport

Krijgen we een naakte winnaar op het WK Snooker?

Krijgen we een naakte winnaar op het WK Snooker?
By Eurosport

The 07/05/2018 at 14:45Bijgewerkt The 08/05/2018 at 07:48

Gaat Mark Williams straks echt uit de kleren? Mocht hij vandaag zegevieren in de finale van het WK Snooker dan zal hij naakt verschijnen op de persconferentie. En die kans is reëel, want de man uit Wales heeft na de eerste dag een 10-7 voorsprong op John Higgins. De strijd wordt vandaag (15.00 uur en 20.00 uur) beslist.

Wie als eerste 18 frames heeft binnengesleept, mag zich de wereldkampioen van 2018 noemen. Dat is in ieder geval een verrassende winnaar, want alle bookmakers hadden toch vooral op een clash tussen titelverdediger Mark Selby en vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan gerekend. Selby, als eerste geplaatst, sneuvelde echter al meteen in de openingsronde, terwijl bad boy O'Sullivan in de tweede ronde het veld moest ruimen.

Smaakmakers

Het veld van The Crucible was dus al rap van zijn twee grootste smaakmakers beroofd, maar zorgde wel voor een open strijd om de belangrijkste titel van het snookerjaar. De oudjes Williams (43) en Higgins (42) bleven daarin overeind, nadat ook de nummers drie en vier van de plaatsingslijst, Ding Junhui en Judd Trump, in de kwartfinales onderuit gingen.

Het publiek in Sheffield is op de hand van Williams die in 2000 en 2003 ook al wereldkampioen werd. De Welshman beschouwt die periode bijna als een ander leven. Zijn succesjaren leken ver achter hem te liggen nadat hij zich vorig jaar niet eens voor het WK kon kwalificeren en hij serieus overwoog een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Mark Williams under-the-body shot

Mark Williams under-the-body shotEurosport

Poedelnaakt

Maar de afgelopen twee weken hervond Williams zijn oude vorm en klopte op weg naar de finale vier Engelse tegenstanders op rij: Jimmy Robertson, Robert Milkins, Ali Carter en Barry Hawkins. Ergens onderweg grapte Williams dat hij poedelnaakt zijn afsluitende persconferentie zou geven als hij daadwerkelijk de wereldtitel (en 425.000 pond) zou grijpen.

Na de twee sessies op de eerste dag is Williams hard op weg. In de best-of-35 finale koestert hij een voorsprong van 10-7, ondanks het feit dat Higgins drie centuries (scores van 100 punten of meer) neerzette. Ook de Schot weet trouwens hoe het voelt om wereldkampioen te worden. Hij was al vier keer 's werelds beste: in 1998, 2007, 2009 en 2011.

Williams kan het in de derde sessie (vanaf 15:00 LIVE op Eurosport 1) meteen afmaken, maar moet dan wel alle 8 frames winnen. Anders gaan de heren om 18:00 uur verder voor de vierde en beslissende finalesessie van maximaal 10 frames.