Jongste WK-debutant ooit

Het grote publiek maakt voor het eerst kennis met de Belg in 2012, toen ene zeventienjarige Luca Brecel zich wist te kwalificeren voor het WK in Sheffield. Het record van de jongste speler in het hoofdtoernooi staat nog steeds op zijn naam. In de eerste ronde komt hij uit tegen de Schot Stephen Maguire en laten we zeggen dat Brecel veel ervaring heeft opgedaan in die wedstrijd. Hij verliest met 10-5, maar baart wel opzien door op 6-1 een fraaie century te scoren.
Snooker
The Masters | Top 5 Flukes
17/01/2022 OM 11:05

Eeuwig talent?

In de jaren na zijn WK-debuut behaalt Brecel een paar aardige resultaten. Door zijn goede prestaties in Sheffield verdient de Belg een wildcard op de Main Tour voor de komende twee seizoenen. Tijdens het eerste major van het seizoen 2012-2013 (UK Championship) bereikt Brecel de kwartfinale waarin hij na een decider ten onder gaat tegen Shaun Murphy, op dat moment de nummer vier van de wereld.
Daarna stokt de opmars van de man uit Dilsen. Pas in 2014 behaalt Brecel met een halvefinaleplek bij de Welsh Open pas weer een resultaat dat ertoe doet. In het jaar daarna plaatst hij zich vaker voor de hoofdtoernooien en behaalt hij bij de German Masters als eerste Belg een finale van een rankingtoernooi. Hij verliest de finale helaas van de Engelsman Martin Gould.

Titel in China

Zijn echte doorbraak komt aan het begin van het seizoen 2017-2018, als Brecel in het Chinese Guangzhou zijn allereerste rankingtitel in de wacht sleept. In de finale verslaat hij voormalig wereldkampioen Shaun Murphy met 10-5. De opmars van Brecel duurt echter niet voort. De Belg moet drie jaar wachten op een nieuwe titel. Het eerste toernooi dat wordt gehouden nadat de Tour vanwege Covid-19 stil lag, de Championship League, wordt een prooi voor de Belg.

Het jaar van de doorbraak

De laatste weken laat Brecel, ruim negen jaar na zijn debuut in de Crucible, zien dat hij niet alleen heel veel talent heeft, maar ook beschikt over een grote dosis matchplay. Hij bereikt de kwartfinale in het drukbezette English Open en verliest tegen het einde van het jaar eigenlijk alleen nog van wereldtoppers als Ronnie O'Sullivan (English Open) en John Higgins (Northern Ireland Open). Op het UK Championship in York valt alles op zijn plek. Of moeten we zeggen: bijna alles?. Brecel bindt de ene na de andere wereldtopper aan zijn zegekar en behaalt met attractief snooker de finale, waarin Zhao Xintong met 10-5 te sterk is.
Zo'n twee weken lang durend toernooi gaat menig snookerspeler niet in de koude kleren zitten, maar Brecel laat op de Scottish Open in Llandudno zien daar absoluut geen last van te hebben. Ondanks een behoorlijke dosis geluk in een van zijn eerste rondes tegen de Engelsman Joe Perry is de dominantie van Brecel ook in Schotland aanwezig. Hij behaalt eenvoudig de finale, waarin thuisspeler Higgins alle hoeken van de tafel te zien krijgt. Brecel wint de finale uiteindelijk met 10-5 en schrijft zo zijn tweede rankingtitel op zijn naam, vier jaar na zijn eerste.

Vervolg

Eindelijk lijkt het echt te klikken voor nog pas 26-jarige Belg. Hij staat weer in de topzestien van de wereldranglijst en wint van tegenstanders die minder zijn. Hopelijk kan hij zijn goede vorm doorzetten in 2022, wanneer er weer veel snooker te zien is op Eurosport en discovery+
Snooker
The Masters | Top 5 Flukes
17/01/2022 OM 11:02
The Masters
The Masters | Robertson heeft geen kind aan Hawkins en wint tweede Masters-titel
16/01/2022 OM 23:00