Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Blik van Bauwens - “Niemand anders dan Ronnie O’Sullivan is de topfavoriet”

Matthijs Klerkx

Geupdate 24/04/2024 om 15:01 GMT+2

Het WK Snooker is al een tijdje op gang, maar het moet nog écht beginnen te borrelen in The Crucible Theatre in Sheffield. Luca Brecel mag al even naar huis zijn, zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O’Sullivan mag straks weer ouderwets de lakens uitdelen, te beginnen tegen Jackson Page. “Al kan dat nog echt een bananenschil zijn”, is Eurosport-commentator Rudy Bauwens van mening.

Riyadh Masters | Publiek dolenthousiast bij ereronde Ronnie O’Sullivan - bonus gouden bal omhoog

Hij is de onbetwiste Greatest of all Time van het snooker: Ronnie O’Sullivan heeft zeven wereldtitels op zijn naam staan en won van die andere twee Triple Crown-toernooien (de drie belangrijkste toernooien op de World Snooker Tour) genaamd het UK Championship en The Masters dit seizoen zijn achtste.
Zijn cijfers gaan moeilijk zijn om nog bij te halen, maar ook buiten het groene laken is het O’Sullivan die de snookerwereld beheerst. Alles wat hij zegt wordt uitvergroot, zoals ook vorige week het geval was toen The Rocket zei dat het WK zo snel mogelijk weg moet uit The Crucible – de Brit ziet het liever richting Saudi-Arabië gaan. “Daar zijn de voorzieningen beter.”
picture

World Open | Fluke voor Ronnie O’Sullivan - Chinees publiek smult van blauw in midden pocket

Fear Factor

Wat ontegenzeggelijk waar is, is dat O’Sullivan de man van dit seizoen is. Althans, dat is toch de mening van onze Eurosport-commentator Rudy Bauwens. “Daar is geen twijfel over. Judd Trump mag er vijf gewonnen hebben, hij zou ze allemaal inruilen voor één van die van O’Sullivan. Vier toernooizeges die alle belangrijk waren”, wijst Rudy op het UK Championship, The Masters, de World Grand Prix en de Riyadh Season World Masters of Snooker.
Waar O’Sullivan met name in de halve finale van de World Grand Prix tegen Ding Junhui en in de eerste ronde in Saudi-Arabië tegen John Higgins gigantische indruk maakte met foutloos spel, was dat niet bepaald het geval in de belangrijke finales; toch werden Ding in het UK Championship, Ali Carter in The Masters en Trump in de World Grand Prix allen met 10-7 weggezet.
Heeft Ronnie nog steeds die Fear Factor? “Toch wel ja, dat is dit seizoen wel weer gebleken”, is Bauwens stellig. “Met name Trump in de World Grand Prix viel me tegen. Wat een moeizame finale was me dat zeg. En dan denk je: ‘O’Sullivan is niet op afspraak, nu kan Trump hem toch wel vloeren?’ Als er iemand is die geen last meer moet hebben van de druk tegen Ronnie, is het Judd wel. Dat was ontluisterend.”
picture

Riyadh Masters | Hoe duur is deze misser van Brecel? - O’Sullivan slaat toe na niet potten zwart

Wie stopt O’Sullivan?

“En wat mij vooral bijgebleven is: Ronnie heeft zijn toernooien uitgekozen. Hij heeft duidelijk – en gaf dat aan het begin van het seizoen al aan – zijn pauzes genomen en punten op de kalender gepakt waarvan hij zei: ‘Daar wil ik winnen.’ En als Ronnie gemotiveerd was, dan was er geen houden aan voor de tegenstand.”
Dat maakt volgens Bauwens dan ook dat O’Sullivan de topfavoriet is op dit WK. “Judd heeft wellicht een voordeel dat hij hem in de halve finale tegen zou kunnen komen, want in een eindstrijd komt er toch weer een andere druk bij kijken. Alleen zie ik niet in wie Ronnie gaat tegenhouden op dit WK.”
Als er dan uit de andere speelhelft toch een naam moet komen als finalist? “Dan ga ik voor Shaun Murphy. En pas op: die heeft veel respect voor O’Sullivan als speler, maar totaal niet als mens. Die twee moeten elkaar niet, dus als dat de finale gaat worden, gaat dat vuurwerk geven. En nee, O’Sullivan heeft in een finale niet de Fear Factor voor The Magician.”
picture

Riyadh Masters | O'Sullivan gunt oude rivaal Higgins slechts vier punten en stoomt naar halve finale

Waar kijk je?

Eindelijk is het zover: je hebt geen keus meer, want vanaf nu gaan alle ballen op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel een verrassende naam de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie