Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK snooker | Hearn duidelijk over toekomst Crucible- "Geld bepaalt wat er gebeurt"

Maurits ten Kate

Geupdate 25/04/2024 om 11:30 GMT+2

Barry Hearn maakte gisteren tijdens het WK in Sheffield zijn jaarlijkse persrondje en natuurlijk ging het ook dit jaar over de Crucible, dat tot 2027 het WK organiseert. Met de kleine capaciteit - in de grote zaal kunnen nog geen 1000 man - is het beroemde snookertheater al jaren te klein voor de vraag aan kaarten, maar na zoveel jaren aan historie is het ook moeilijk om de Crucible te verlaten.

WK snooker | Hearn duidelijk over toekomst Crucible- "Geld bepaalt wat er gebeurt"

Hearn is de baas van Matchroom, het bedrijf dat bepaalt wat er in de sport gebeurt. Daarvoor was Hearn jarenlang de zaakwaarnemer van o.a. Steve Davis, die zes keer het WK in de Crucible wist te winnen. Vooral na zijn eerste zege in 1981 was Davis enorm in trek en dat leverde zowel Hearn als Davis veel geld op.
In gesprek met Rachel Riley zegt de hoogste baas in het snooker dan ook dat het moeilijk is om de stad te verlaten. "Mijn hart zegt dat we hier moeten blijven, zowel in de stad Sheffield als in de Crucible. 1981 heeft mijn leven veranderd en daar ben ik deze plek eeuwig dankbaar voor. Maar de wereld is anders. Geld bepaalt en we krijgen veel biedingen van partijen over de hele wereld om het WK te organiseren."
"Het is op zich ook geen slecht argument om te zeggen: het WK moet elk jaar in een ander land georganiseerd worden. Andere sporten doen dat ook zo. Sommige plekken komen met bedragen die zelfs ik nog nooit voorbij heb zien komen. We willen loyaal zijn aan broadcasters en plekken waar we al lang komen, maar ik moet ook mijn verplichtingen naar de spelers nakomen."
picture

WK snooker | 17 dagen lang sensatie in The Crucible - bekijk hoogtepunten van WK met winst Brecel

Historie

De Crucible is al sinds 1977 de thuisbasis van het WK en in al die jaren heeft dit theater het snookerpubliek enorm veel mooie en historische momenten gebracht. Denk aan de finale in 1985 tussen Steve Davis en Dennis Taylor, de 147 van Ronnie O'Sullivan in 5 minuten en 5 seconden in 1996 of alle finales tussen Jimmy White en Stephen Hendry in de jaren '90.
Hearn denkt daar echter anders over. "Het argument: 'Denk aan de historie' gaat voor mij niet op. Je kunt niet van historie leven. Als we als sport verder willen moet het prijzengeld omhoog, anders kunnen we in deze wereld niet competitief zijn met andere sporten."
"Daarnaast zullen we ook niet inspirerend zijn voor jonge mensen die snooker professioneel zouden willen spelen. Ik kan nou eenmaal niet verkopen aan de spelers dat ze ergens anders voor 10 keer zoveel prijzengeld zouden kunnen spelen. We hebben een grotere plek nodig. De hoeveelheid fans die ik elk jaar weer moet teleurstellen dat ze niet bij het WK kunnen zijn is gigantisch.
picture

WK snooker | Ga mee op pad met Jimmy White voor kijkje achter de schermen in The Crucible

Grafsteen

Gek genoeg was het juist Barry Hearn zelf die in een documentaire van de BBC verkondigde dat hij het nooit zou laten gebeuren dat het WK de Crucible verlaat. "Op mijn grafsteen zal nooit komen te staan: 'dit is de man die ervoor zorgde dat het WK weggaat uit de Crucible. Het blijft en het maakt niet uit hoeveel geld er geboden wordt."
De discussie rondom de Crucible zal in de komende jaren alleen maar groter worden, zeker nu er dit jaar al toernooien georganiseerd worden in Saudi-Arabië. Tijdens de Riyadh Masters was het prijzengeld al enorm hoog en als in augustus de Saudi Masters wordt gehouden zal de prijzenpot vergelijkbaar zijn met dat van het WK.
Ronnie O'Sullivan heeft onlangs nog verkondigd dat hij het WK liever naar een land als Saudi-Arabië ziet gaan. De Engelsman wordt ook gesponsord door het bedrijf achter de nieuwe snookertoernooien dus dat is niet zo gek. Ook Mark Williams hintte naar een zogenaamde 'breakaway tour' zoals we die bij het golf hebben gezien. Kortom: in de komende jaren gaat er veel veranderen in het snookerlandschap.

WAAR KIJK JE?

Eindelijk is het zover: je hebt geen keus meer, want vanaf nu gaan alle ballen op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel een verrassende naam de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie