Alle dames kregen drie runs om twee verschillende tricks te landen. De minste score wordt uiteindelijk weggestreept. De optelsom van de twee beste runs is de uiteindelijke score. De beste twaalf dames hebben zich geplaatst voor de finale van morgen
De Nederlandse Peperkamp legde al in de eerste run een goede basis voor een finaleplaats. Dat deed ze met een ‘Frontside 720’. Ze behaalde daarmee een score van 60.00 en een voorlopig twaalfde plek.
Ook de tweede run van Peperkamp was goed. Ze landde wederom een knappe trick, een backside 900, en scoorde 68.25 punten en stond daarmee na twee sprongen op een negende plek.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Oud-bondscoach blikt terug op goede prestaties Peperkamp en Van der Velden
20/02/2022 OM 10:00

Beijing 2022 | Melissa Peperkamp houdt zicht op finale met tweede sprong

De derde run van Peperkamp was geen verbetering van haar eerste twee runs. Peperkamp ging voor een ‘Frontside 900’, maar kwam iets snelheid tekort en landde uiteindelijk een ‘Frontside 720’. Peperkamp zakte nog een plaatsje, maar een elfde plek was voldoende voor haar om zich te kwalificeren voor de olympische finale.

Kanshebbers op olympisch eremetaal

Op voorhand is Melissa Peperkamp niet de grootste favoriet om een medaille te behalen op de big air. Een Nederlandse verrassing kan echter ook niet helemaal uitgesloten worden, want haar topvorm lijkt er momenteel te zijn en aansluiting bij de absolute wereldtop is dan binnen handbereik.
Binnen het snowboard freestyle is het lastig om op voorhand een gedoodverfde winnaar aan te wijzen. Veel verschillende facetten kunnen namelijk invloed hebben op de uiteindelijke uitslag.
Maar wie zijn de favorieten op basis van het verleden? Zoi Sadowski Synnott won het World Cup-klassement afgelopen seizoen en won vorige week olympisch goud op de slopestyle. De Nieuw-Zeelandse won vier jaar geleden al brons, De wereldtitel in 2021 ging naar de Canadese Laurie Blouin.
Er werden dit seizoen twee World Cups big air georganiseerd. In het Zwitserse Chur won de Japanse Kokomo Murase, terwijl de zege in Steamboat naar haar landgenote Reira Iwabuchi ging.
Als we verder kijken dan alleen het huidige seizoen is ook Anna Gasser iemand om rekening mee te houden. De Oostenrijkse doet altijd mee om de prijzen, won het World Cup-klassement in het seizoen 2016/2017 en 2017/2018, werd wereldkampioen in 2017 en won Olympisch goud in PyeongChang.
Bovenstaande dames zijn net als Peperkamp allemaal present in de finale van de big air morgen. Jamie Anderson zal niet starten in de finale. De tweevoudig olympisch kampioen op de slopestyle (2014 & 2018) en zilveren medaillewinnares op de big air van PyeongChang 2018 kwalificeerde zich niet voor de finale, ondanks een fenomenale derde run.

Big air Shougang

De big air-wedstrijden vinden niet plaats in Zhangjiakou, maar in Beijing zelf.Big Air Shougang is een sportstadion in het Shijingshan-district in Beijing, gebouwd om de big air-evenementen van de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren.
De locatie werd gebouwd op de top van een voormalige staalfabriek van Shougang Group, die vóór de Olympische Zomerspelen van 2008 werd stilgelegd vanwege zorgen over luchtvervuiling. De bouw van de locatie begon in 2018 en werd voltooid op 1 november 2019. De locatie zal permanent zijn en worden gebruikt voor verschillende sportwedstrijden, en wordt 's werelds eerste permanente big air-locatie ooit.

WAAR KIJK JE

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Oud-bondscoach blikt terug op goede prestaties Peperkamp en Van der Velden
20/02/2022 OM 09:59
Beijing 2022
Beijing 2022 | Julia Marino moet van IOC logo verbergen op snowboard
16/02/2022 OM 14:12