Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Cheryl Maas

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 17/01/2018 om 14:02 GMT+1

De Nederlandse selectie in PyeongChang kent meerdere ijsprinsessen, maar er is maar één freestyle sneeuwkoningin: Cheryl Maas. De tegenwoordig in Noorwegen woonachtige snowboardster kwam in 2006 voor het eerst in actie op de Winterspelen en denk nog niet aan stoppen.

Cheryl Maas Wereldbeker 2014

Foto: Eurosport

  • Naam – Cheryl Maas
  • Geboortedatum - 28/09/1984
  • Geboorteplaats – Uden
  • Sport/Discipline – Freestyle Snowboarden
  • Erelijst – X-Games Big Air: 1x Goud; Wereldbeker Slopestyle: 3x Winst; Wereldbeker Big Air: 1x Winst
Cheryl Maas is een echte pionier in het freestyle snowboarden. In 2006 kwam ze als 21-jarige in actie op de Winterspelen bij het onderdeel halfpipe. Tot dan verdiende Maas haar geld met commerciële opdrachten, maar vrienden haalden haar over om ook op wedstrijdbasis in actie te komen.
Uiteindelijk kwalificeerde de Nederlandse zich met twee vingers in de neus voor de Spelen. Daar leek Maas mee te gaan strijden om de medailles, maar die illusie verdween na de eerste omloop van de finale toen Maas viel. Ook in de tweede run bleef ze niet op haar bord staan waardoor de snowboardster ver van de podiumplaatsen eindigde.
Statement
In 2010 ontbrak Maas op de Spelen, maar in Sotsji keerde ze weer terug. Onderwerp van gesprek waren niet haar sportieve prestaties in Rusland, maar het statement dat ze maakte na haar afdaling. Terwijl Maas wachtte op haar score en de camera op haar was gericht liet ze heel prominent haar handschoen zien. Op de handschoen stonden regenbogen en eenhoorns: symbolen van de homogemeenschap.
Met dit gebaar wilde Maas laten zien het niet eens te zijn met de homorechtensituatie in Rusland. Later verkocht ze de handschoen en de opbrengt daarvan ging naar het goede doel.
Parttime huisvrouw
In de Noorse hoofdstad Oslo vormt Maas tegenwoordig een gezinnetje met haar echtgenote – en winnaar van olympisch zilver in 1998 - Stine Brun Kjeldaas en hun twee kinderen. In de Eurosport-serie Boarding to Korea geeft Maas een inkijkje in haar leven. Ze vertelt dat ze veel op reis is, maar als ze thuis is dat ze dan alle huishoudelijke taken op zich neemt.
Als ze een klein momentje voor zichzelf heeft gaat ze naar het skatepark om te trainen. Hoewel ze daar rijdt in plaats van glijdt zijn de trainingen op het skatebord een goede vervanger voor het snowboarden. In de freestylesnowboardwereld is Maas al jaren een bekende naam, maar na haar overwinning op het onderdeel Big Air tijdens de X-Games – een soort Olympische Spelen voor extreme sporten – is Maas een grootheid.
Cheryl Maas is erop gebrand om na de gouden plak op de X-Games ook de beste te zijn op de Winterspelen in PyeongChang.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie