• Naam – Cheryl Maas
  • Geboortedatum - 28/09/1984
  • Geboorteplaats – Uden
  • Sport/Discipline – Freestyle Snowboarden
  • Erelijst – X-Games Big Air: 1x Goud; Wereldbeker Slopestyle: 3x Winst; Wereldbeker Big Air: 1x Winst
Cheryl Maas is een echte pionier in het freestyle snowboarden. In 2006 kwam ze als 21-jarige in actie op de Winterspelen bij het onderdeel halfpipe. Tot dan verdiende Maas haar geld met commerciële opdrachten, maar vrienden haalden haar over om ook op wedstrijdbasis in actie te komen.
Uiteindelijk kwalificeerde de Nederlandse zich met twee vingers in de neus voor de Spelen. Daar leek Maas mee te gaan strijden om de medailles, maar die illusie verdween na de eerste omloop van de finale toen Maas viel. Ook in de tweede run bleef ze niet op haar bord staan waardoor de snowboardster ver van de podiumplaatsen eindigde.
PyeongChang
Cheryl Maas: 'Nooit meer snowboarden...wie ben ik dan?'
24/01/2018 OM 10:55
Statement
In 2010 ontbrak Maas op de Spelen, maar in Sotsji keerde ze weer terug. Onderwerp van gesprek waren niet haar sportieve prestaties in Rusland, maar het statement dat ze maakte na haar afdaling. Terwijl Maas wachtte op haar score en de camera op haar was gericht liet ze heel prominent haar handschoen zien. Op de handschoen stonden regenbogen en eenhoorns: symbolen van de homogemeenschap.
Met dit gebaar wilde Maas laten zien het niet eens te zijn met de homorechtensituatie in Rusland. Later verkocht ze de handschoen en de opbrengt daarvan ging naar het goede doel.
Parttime huisvrouw
In de Noorse hoofdstad Oslo vormt Maas tegenwoordig een gezinnetje met haar echtgenote – en winnaar van olympisch zilver in 1998 - Stine Brun Kjeldaas en hun twee kinderen. In de Eurosport-serie Boarding to Korea geeft Maas een inkijkje in haar leven. Ze vertelt dat ze veel op reis is, maar als ze thuis is dat ze dan alle huishoudelijke taken op zich neemt.
Als ze een klein momentje voor zichzelf heeft gaat ze naar het skatepark om te trainen. Hoewel ze daar rijdt in plaats van glijdt zijn de trainingen op het skatebord een goede vervanger voor het snowboarden. In de freestylesnowboardwereld is Maas al jaren een bekende naam, maar na haar overwinning op het onderdeel Big Air tijdens de X-Games – een soort Olympische Spelen voor extreme sporten – is Maas een grootheid.
Cheryl Maas is erop gebrand om na de gouden plak op de X-Games ook de beste te zijn op de Winterspelen in PyeongChang.
PyeongChang
Snowboarders Vaultier en Moioli met zege op zak naar Zuid-Korea
05/02/2018 OM 09:49
PyeongChang
Favoriet Schöffmann mist Spelen door blessure
30/01/2018 OM 10:19