Anderson liet vrijdag zijn blakende vorm zien bij de wereldbekerwedstrijd in Bansko. Tot ieders verrassing gleed de Canadees in het Bulgaarse wintersportoord naar de winst op de parallel reuzenslalom. Anderson sloopte de complete concurrentie en was in de Big Final Nevin Galmarini, de leider in het wereldbekerklassement, met 0,42 seconden te snel af.
28e wereldbekerzege
PyeongChang
Snowboarders Vaultier en Moioli met zege op zak naar Zuid-Korea
05/02/2018 OM 09:49
Met zijn 42 jaar is Jay-Jay de nestor van het snowboardcircuit. Ook de allereerste Canadees die voor de zesde keer op rij aan de Winterspelen gaat deelnemen. Velen hadden hem al afgeschreven, maar gezien de wijze waarop hij vrijdag naar zijn 28e wereldbekerzege gleed, dient iedereen volgende maand ernstig rekening te moeten houden met de veteraan uit Mont-Tremblant.
Anderson klokte in de kwalificatie de zesde tijd en klopte daarna in de knock-out finals achtereenvolgens wereldkampioen Andreas Prommegger, zijn landgenoot Sebastian Beaulieu, de Italiaan Edwin Coratti en tenslotte favoriet Galmarini. Met als gevolg dat de viervoudig wereldkampioen voor het eerst in acht jaar weer een World Cup-wedstrijd op zijn naam schreef.
Net als Sauerbreij
In datzelfde jaar, 2010, beleefde hij zijn mooiste moment door in eigen land de olympische titel op de parallel reuzenslalom te veroveren. Hetzelfde onderdeel waar Nicolien Sauerbreij destijds haar finest hour beleefde. Een gigantisch succes voor Anderson die al in Nagano grote medaillekansen had, maar steeds tekort kwam op olympische pistes.
Na het goud in Vancouver ging de atleet Anderson met pensioen. Hij wilde meer tijd aan zijn gezin - met dochters Jora en Jy - en eigen bedrijf in snowboards besteden. Maar vier jaar later begon het weer te kriebelen bij de man die in het wereldje inmiddels Old Man on Tour wordt genoemd. In Sotsji was hij weer van de partij, maar kon met de veertiende en vijftiende plaats op de slalomnummers geen potten breken.

Jasey-Jay Anderson viert met dochters Jora en Jy het olympisch goud in Vancouver 2010.

Foto: Getty Images

Vleugels
Met zijn winnende races in Bansko liet Anderson vrijdag zien dat hij met al zijn ervaring op 42-jarige leeftijd nog altijd bij de snowboardelite hoort. In de Big Final maakte zat hij meteen in een goed ritme, maakte nauwelijks fouten en hield de elf jaar jongere Galmarini ruim achter zich.
Wellicht dat zijn olympische nominatie hem vleugels had gegeven. Een dag voor de wedstrijd in Bansko werd Anderson namelijk opgenomen in de dertienkoppige Canadese snowboardselectie voor PyeongChang. En dat was zeker geen abc'tje. Een dertiende plaats in Rogla was tot dusver zijn beste resultaat dit seizoen, in alle andere races eindigde Anderson in de achterhoede. Desondanks is hij nog altijd de beste Canadees op dit onderdeel, waardoor Anderson zich toch voor zijn zesde Spelen kan opmaken.
Nagano, Salt Lake City, Turijn, Vancouver, Sotsji, PyeongChang: een fenomenaal rijtje.
Ledecka oppermachtig
Bij de vrouwen was Ester Ledecka opnieuw oppermachtig. De Tsjechische gleed in de Big Final tegen Selina Jörg onbedreigd naar de zege en noteerde daarmee vijf op vijf in dit wereldbekerseizoen. De Nederlandse PyeongChang-ganger Michelle Dekker verscheen vanwege een lichte griep niet aan de start. Zondag staan de atleten opnieuw in Bansko op hun board, voor de laatste wereldbekerwedstrijd voor begin van de Winterspelen.
PyeongChang
Favoriet Schöffmann mist Spelen door blessure
30/01/2018 OM 10:19
PyeongChang
Cheryl Maas: 'Nooit meer snowboarden...wie ben ik dan?'
24/01/2018 OM 10:55