Michelle Dekker voldeed sinds 13 januari aan alle kwalificatie-eisen voor de Spelen. Door een podiumplek in Bad Gastein op de parallelslalom en prima resultaten gedurende het seizoen staat de Nederlandse op de zestiende plek in het algemeen klassement.
Toch twijfelde NOC*NSF of het Dekker naar Zuid-Korea moest sturen, omdat de snowboardster veel van haar punten in het klassement heeft binnengehaald op haar specialiteit de parallelslalom. Die discipline staat niet meer op de olympische agenda. Dekker kan alleen naar de reuzenslalom, maar daar bereikte ze nog niet tot de finale.
PyeongChang
Snowboarders Vaultier en Moioli met zege op zak naar Zuid-Korea
05/02/2018 OM 09:49
Sotsji
Als 17-jarige debuteerde Michelle Dekker vier jaar geleden op de Winterspelen. Helaas kwam ze daar niet door de kwalificaties van zowel de parallelslalom als de reuzenslalom heen. In PyeongChang is de parallelslalom van het programma gehaald en dus kan Dekker zich vol op het halen van een finaleplaats op de reuzenslalom richten.
Ook voor snowboarder Niek van der Velden kwam NOC*NSF maandag met de definitieve bevestiging. De pas 17-jarige Brabander reist als onbetwiste rookie van de oranjeploeg af naar PyeongChang. Van der Velden komt daar uit op de slopestyle en Big Air.
Eerder dit seizoen eindigde Van der Velden in de wereldbekerwedstrijden van Mönchengladbach en Beijing respectievelijk als achtste en twaalfde. Als enige eis diende de freestyler nog op 22 januari bij de beste 40 op de geschoonde combilijst slopestyle/Big Air te staan. Daar voldeed hij aan, waardoor zijn olympische deelname een feit is.
Drie snowboarders
Met het aanwijzen van Dekker en Van der Velden komt het contingent Nederlandse snowboarders op drie. Routinier Cheryl Maas verzekerde zich al eerder van een olympisch startbewijs. Nicolien Sauerbreij veroverde in 2010 de allereerste medaille voor Nederland op een sneeuwdiscipline. In Vancouver werd Sauerbreij op de parallelreuzenslalom olympisch kampioen.
TeamNL voor de Olympische Spelen van 2018 is nu compleet. De Nederlandse ploeg telt 33 sporters.
  • schaatsen (20) *
  • shorttrack (10) *
  • snowboarden (3)
  • skeleton (1)
* Jorien ter Mors neemt deel aan het schaatsen én het shorttrack.
PyeongChang
Favoriet Schöffmann mist Spelen door blessure
30/01/2018 OM 10:19
PyeongChang
Legende Anderson (42) in blakende vorm naar zesde Spelen
26/01/2018 OM 12:41