Getty Images

#TBT: De tail grab van Lindsay Jacobellis

#TBT: De tail grab van Lindsay Jacobellis
By Eurosport

The 23/11/2017 at 20:10Bijgewerkt The 09/01/2018 at 13:33

In 2006 ging het vlak voor de finish ging het mis met Lindsey Jacobellis. De Amerikaanse snowboardster ging door een onnodige truc onderuit en finishte daarom als tweede.

Het was hét meest veelbesproken moment van de Spelen in 2006. Het enige wat Lindsey Jacobellis moest doen was gecontroleerd naar de finish boarden en dan was ze verzekerd van een prachtige gouden olympische plak.

In plaats daarvan deed Jacobellis een tail grab, om het publiek nog wat te entertainen. Een truc die ze al duizend keer had gedaan in haar vrije tijd en die normaliter ook goed gaat. Maar in Turijn dus niet.

Showboating

Haar actie leverde Jacobellis flink wat hoongelach op. Want wat had haar in hemelsnaam bezield om zoiets onbesuisd te doen? In eerste instantie beweerde de Amerikaanse nog dat ze de truc had uitgehaald uit noodzaak. Ze was zogenaamd uit balans geraakt in de lucht en de tail grab was een wijze van correctie.

Later gaf ze echter toe dat ze aan het showboaten was geweest: kunststukjes uitvoeren puur om te laten zien dat ze de trucjes wel beheerst. Hoge bomen vangen echter veel wind. Of in dit geval: een mond vol sneeuw, en slechts een zilveren medaille.

Verdere carrière

Helaas voor Jacobellis is ze na haar geruchtmakende run nooit meer in de buurt gekomen van de medailles. In 2010 kwam ze door een diskwalificatie niet door de halve finales heen, en vier jaar later ging ze onderuit in de halve eindstrijd – wederom toen ze op weg was naar een overwinning.

Helemaal zonder eremetaal is Jacobellis echter niet. Ze won veelvuldig op de X-Games, vier keer op rij zelfs (2008, 2009, 2010, 2011). En in PyeongChang heeft ze, twaalf jaar na dato, eindelijk de kans om haar olympische blazoen wat op te poetsen.

Nieuwste video's