Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Speedway GP | Preview - hoe werkt deze sport? Hoe ziet de kalender eruit? Waarom moet je kijken?

Matthijs Klerkx

Geupdate 28/04/2023 om 19:54 GMT+2

Het nieuwe seizoen Speedway GP staat weer voor de deur op Eurosport en discovery+. Gravel, motoren, waaghalzen en een publiek dat er zin in heeft: deze sport heeft alles om spectaculair te zijn! Maar waarom je speciaal dit jaar moet kijken? Wij nemen je mee.

Speedway GP | Word verliefd op waaghalzen op de motor in deze spectaculaire sport

Dit weekend start seizoen 2023 van het FIM Speedway World Championship. Het is de honderdste editie van het WK voor deze sport. Beginnen doen we in Kroatië, waarna ook Tsjechië, Duitsland, Zweden, Polen, Groot-Brittannië, Denemarken, Letland en de finale in Torun (Polen) op de agenda staan.

Poolse primus

In 2022 was het de Pool Bartosz Zmarzlik die zijn derde wereldtitel in vier jaar tijd haalde, nadat het jaar voordien de Rus Artem Laguta hem de baas was. Alle ogen zijn dus ook dit jaar gericht op de 28-jarige coureur uit Polen, die het volgens de kenners lastig krijgt komend jaar.
In 1923 vond het eerste wereldkampioenschap Speedway plaats, de sport werd eind dat jaar geboren in Australië. De coureurs reden destijds op een Harley Davidson Peashooter, voordat de sport overzees werd getrokken en richting Europa kwam eind jaren '20 van de vorige eeuw.
picture

Speedway | Waarom dit een sport is waarvan je niet wist dat je dit moet kijken

Comebacks

De Zweed Ove Fundin is nog altijd recordhouder met vijf wereldtitels, de Australiër Barry Briggs en de Deen Hans Nielsen hebben er vier op hun conto. Zmarzlik kan in 2023 dus in een rijtje fijnproevers komen. Dat moet hij doen op negen van de locaties die in 2022 ook op de kalender stonden, terwijl het legendarische Olympisch Stadion van het Poolse Wroclaw zijn comeback maakt eind juli.
Het zal een jaar vol kabaal en herrie worden, als de 500cc motoren zonder rem wiel-aan-wiel de arena betreden en de coureurs zonder zelf schrik te hebben elkaar de stuipen op het lijf jagen.
Voor het eerst sinds 2017 vindt de wereldbeker weer plaats en tussen eind april en eind september betreden de coureurs tien arena's. Francois Ribeiro, Head of Discovery Sports Events kijkt uit naar de kalender. "We zijn blij om deze 10 locaties te verwelkomen voor dit jubileumseizoen, dat we in stijl op en buiten de baan van plan zijn om te vieren."
Helaas, zo stelt Ribeiro, was het niet mogelijk een samenwerking met het land van herkomst van de sport aan te gaan. "Achter de schermen blijven we echter druk bezig om de sport weer terug Down Under te krijgen."

Volledige kalender Speedway GP van 2023

  • Ronde 1: FIM Speedway Grand Prix van Kroatië - Donji Kraljevec - 29 april
  • Ronde 2: FIM Speedway Grand Prix van Polen (#1) - Warschau - 13 mei
  • Ronde 3: FIM Speedway Grand Prix van Tsjechië - Praag - 3 juni
  • Ronde 4: FIM Speedway Grand Prix van Duitsland - Teterow - 10 juni
  • Ronde 5: FIM Speedway Grand Prix van Polen (#2) - Gorzow - 24 juni
  • Ronde 6: FIM Speedway Grand Prix van Zweden - Malilla - 15 juli
  • Ronde 7: FIM Speedway Grand Prix van Letland - Riga - 12 augustus
  • Ronde 8: FIM Speedway Grand Prix van Groot-Brittannië - Cardiff - 2 september
  • Ronde 9: FIM Speedway Grand Pri van Denemarken - Vojens - 16 september
  • Ronde 10: FIM Speedway Grand Prix van Polen (#3) - Torun - 30 september

Waar kijk je?

Mis geen ronde van alle actie en kijk het volledige wereldkampioenschap Speedway – de jubileumeditie – op Eurosport of stream via discovery+!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie