Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische Spelen Tokyo 2020 | Reshmie Oogink enige Nederlandse taekwondoka in Japan

Maurits ten Kate

Geupdate 20/07/2021 om 19:24 GMT+2

Voor de tweede keer in haar carrière neemt taekwondoka Reshie Oogink deel aan de Olympische Spelen. Ze is de enige Nederlandse deelneemster in Tokio en komt uit in de klasse +67 kilo. Kan de 31-jarige Almelose haar prestatie in Rio, toen ze in de kwartfinale strandde, verbeteren? In deze preview praten je bij over het taekwondotoernooi op de Spelen.

Reshmie Oogink in actie tijdens haar kwartfinalewedstrijd in Rio

Foto: Getty Images

  • Wat: Taekwondo
  • Waar: Makuhari Messe Hall
  • Wanneer: zaterdag 24 augustus - dinsdag 27 juli
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Reshmie Oogink (Vrouwen +67 kilo)

Historie van taekwondo op de Spelen

Taekwondo was in 1988 voor het eerst op de Zomerspelen te zien toen het in Seoul als demonstratiesport meedeed. Bij de volgende Zomerspelen in Barcelona in 1992 was taekwondo wederom een demonstratiesport. Pas in 2000 in Sydney werd de sport een volwaardig onderdeel van de Zomerspelen, en sindsdien is het niet van de olympische kalender verdwenen.

Klasses

Tijdens de Spelen in Tokyo komen de atleten uit in acht verschillende klasse's: vier voor mannen en vier voor vrouwen. Bij de mannen zijn er de klasse's -58 kilo, -68 kilo, -80 kilo en +80 kilo. De vrouwen participeren in de klasse's -49 kilo, -57 kilo, -67 kilo en +67 kilo. Reshmie Oogink, de enige Nederlandse troef in Tokio, doet mee in de zwaarste klasse boven de 67 kilo.

Reshmie Oogink

Vijf jaar geleden bereikte Oogink in Rio de kwartfinales, waarin ze het op basis van een golden point aflegde tegen de Amerikaanse Jackie Galloway. Op dit moment bezet Oogink de 29e plek op de wereldranglijst. Op het wereldtoneel heeft de Almelose zichzelf al bewezen, want zowel op het EK 2016 als op het WK 2017 pakte de taekwandoka brons. Ze kwalificeerde zich voor de Spelen door op het OKT in het Bulgaarse Sofia de finale te halen.

Programma

Oogink zal pas op de laatste taekwondodag in actie komen, als zowel de zwaarste klasse's bij de mannen als bij de vrouwen afgewerkt worden. Op onze site kun je het volledige taekwondoprogramma bekijken.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie