Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Olympische Spelen Tokyo 2020 | Britt Eerland enige Nederlandse hoop bij het tafeltennis

Maurits ten Kate

Geupdate 20/07/2021 om 19:08 GMT+2

Bij het olympisch tafeltennistoernooi is Britt Eerland de enige vertegenwoordigster van Nederland. De Schiedamse is de enige overgebleven vrouw van de equipe die in 2016 naar Rio ging. Kan de nummer 27 van de wereld potten breken in Tokio? En wie zijn de favorieten in het mannentoernooi? In deze preview brengen we je op de hoogte over alles van het tafeltennis op de Spelen.

Britt Eerland

Foto: Getty Images

  • Wat: Tafeltennis
  • Waar: Tokyo Metropolitan Gymnasium
  • Wanneer: Zaterdag 24 juli - vrijdag 6 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & discovery+
  • Nederlandse deelnemers: Britt Eerland
  • Favorieten: Fan Zhendong, Ma Long (mannen), Chen Meng (vrouwen)

Wat zijn de kansen van Eerland?

Op het eerste gezicht lijken de kansen van Eerland op een olympische titel niet bijster groot. Hoewel de Schiedamse al jaren tot de subtop van de wereld behoort, is de Chinese dominantie bij de singles gewoonweg te groot. Desondanks behaalde Eerland relatief eenvoudig haar olympische ticket door in het World Singles Qualification Tournament in Qatar eenvoudig te winnen van haar Spaanse opponent Galia Dvorak. Een maand daarvoor baarde de huidige nummer 27 van de wereldranglijst ook al aardig wat opzien door in het Europe Top 16 tournament, een toernooi voor de beste zestien Europese spelers en speelsters, de finale te halen, waarin ze uiteindelijk verloor van de Duitse Petrissa Solja.

Favorieten

Bij de mannen zijn de ogen vooral gericht op Chinezen. Drievoudig wereldkampioen Fan Zhendong maakt in Tokio zijn debuut op de Olympische Spelen. De Chinees zal proberen om landgenoot Ma Long te onttronen, die tijdens de Spelen in Rio het goud veroverde.
Naast de Chinese kanonnen hebben de Afrikanen hun hoop gevestigd op de Nigeriaanse Quadri Aruna. De Afrikaan was in Rio één van de grootste verrassingen, Aruna versloeg in zijn run naar de kwartfinale de Duitse tafeltennislegende Timo Boll en de als vijfde geplaatste Taiwanees Chuang Chih-Yuan. In de kwartfinalwe was Ma Long, de uiteindelijke winnaar, te sterk voor de Nigeriaan.
picture

Quadri Aruna in actie op de spelen in Rio

Foto: Getty Images

Bij de vrouwen gaat de meeste aandacht naar de nummer één van de wereldranglijst, de Chinese Chen Meng. Meng voert al jaren de ranglijst aan bij de vrouwen en is drievoudig winnaar van de ITTF World Tour Grand Finals: in 2017, 2018 en 2019. In 2019 pakte ze het zilver op de WK, toen ze verloor van haar landgenoot Liu Shiwen. De huidige olympisch kampioene bij de vrouwen, de Chinese Ding Ning, is niet van de partij in Tokio. De winnares in Rio is gestopt en studeert tegenwoordig in Peking, waar ze haar Master Physical Education probeert te halen.

Programma

Het olympische tafeltennistoernooi vindt plaats van zaterdag 24 juli tot en met vrijdag 6 augustus. De loting voor de wedstrijden is nog niet gedaan, maar op deze pagina kun je al wel zien welke wedstrijden op welke dagen worden gespeeld.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen begint vrijdag 23 juli om 12:50 uur. De ceremonie is live te zien, op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Sluit hier een abonnement af.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie