Tijdelijk rankingssysteem ATP

Waar normaal gesproken de ranglijst wordt gebaseerd op prestaties gedurende één jaar (52 weken), stapt de ATP gezien de huidige situatie af van dit beginsel. De 18 beste resultaten in een jaar, de gebruikelijke manier om de rankings te bepalen, zullen in het tijdelijke systeem uit een periode van 22 maanden gevist kunnen worden — van maart 2019 tot december 2020.
Deze methode zou onder meer stabiliteit moeten geven aan spelers die niet kunnen of willen spelen in 2020 vanwege hun gezondheid en veiligheid. Ook zijn verdere aanpassingen mogelijk als dat nodig blijkt te zijn en worden spelers die goed presteren na de hervatting van de tour in 2020 beloond. Overigens mag hetzelfde toernooi niet twee keer meegerekend worden bij de 18 beste resultaten. Een speler die bijvoorbeeld zowel in 2019 als 2020 goed presteert in Rome, mag niet beide resultaten meetellen. Het beste resultaat geldt. Deze tijdelijke veranderingen zijn gemaakt in overleg met de Grand Slamtoernooien en de International Tennis Federation (ITF).
US Open
US Open | Djokovic komt wederom pas na zwakke start echt op stoom
09/09/2021 OM 08:03

Regerend US Open-kampioen Rafael Nadal

Foto: Getty Images

Een en ander maakt dat spelers, waaronder regerend kampioen Rafael Nadal, hun punten niet zullen verliezen als ze besluiten niet af te reizen naar (bijvoorbeeld) de US Open. Het behaalde resultaat van 2019 kan immers blijven staan. Het is dan ook zeer de vraag welke gevolgen het nieuwe systeem zal hebben voor het deelnemersveld New York dit jaar.

Tiafoe besmet in VS

Na het debacle met de Adria Tour in de Balkan, waarbij meerdere spelers besmet raakten met het coronavirus, is de ellende nog niet voorbij. Tijdens de All American Team Cup, een demonstratie-evenement in het Amerikaanse Atlanta, maakte Frances Tiafoe bekend positief te hebben getest.
Hoewel Tiafoe direct uit het toernooi is genomen, gaat het evenement wel door. Toen er besmettingen bij de Adria Tour van Novak Djokovic werden gemeld, werd het evenement direct gestopt. Opmerkelijk genoeg kwam het nieuws van de besmetting van Tiafoe niet lang nadat zijn landgenoot en mededeelnemer John Isner zich via social media uitsprak over de veiligheid van het toernooi en dat het tijd wordt om het normale leven weer op te pakken. Het bericht leverde hem, gezien de buitengewoon penibele situatie in de Verenigde Staten, veel kritiek op.

Vader Tsitsipas krijgt wind van voren

Terwijl meerdere demonstratietoernooien geteisterd worden door het coronavirus, lijkt de Ultimate Tennis Showdown (UTS) van Patrick Mouratoglou de veiligheid wel op orde te hebben. In Zuid-Frankrijk wordt al geruime tijd gespeeld en zijn er nog geen berichten naar buiten gekomen van besmettingen. Ook Stefanos Tsitsipas behoort tot de spelers van het toernooi, dat rijkelijk experimenteert met innovaties om de sport spectaculairder en toekomstbestendiger te maken.
Wat hetzelfde is gebleven, is de aanwezigheid van de vader van de Griekse topper, Apostolos Tsitsipas, tevens de coach van de nummer zes van de wereld. De gepassioneerde tennisouder leeft meestal in woord en gebaar mee met zijn zoon tijdens wedstrijden, maar maakt zich daar niet altijd even populair mee. Ditmaal was het Corentin Moutet die zich beklaagde over de storende bijdrage van Tsitsipas senior, met een woordenwisseling tussen de twee spelers tot gevolg. De flexibele regels rondom toegestaan gedrag van spelers, maakte dat het pikante moment precies het type sensatie opleverde waar Mouratoglou naar op zoek is met het leuke project.
US Open
US Open | Djokovic verliest eerste set dik, maar herstelt schade vlotjes
07/09/2021 OM 10:34
US Open
US Open | Griekspoor slaagt er niet in om Djokovic een set af te snoepen
03/09/2021 OM 07:26