Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

AusOpen | Strijd om nummer 1, 10 en 22 - Voorbeschouwing finale tussen Tsitsipas en Djokovic

David Avakian

Geupdate 28/01/2023 om 17:44 GMT+1

Is een tiende titel voor Novak Djokovic op de Australian Open onvermijdelijk of treft de recordkampioen in Stefanos Tsitsipas een serieuze uitdager in de finale? De Serviër is de grote favoriet, maar een bescheiden pleidooi voor Grieks succes is toch te houden. Een voorbeschouwing op het fraaie affiche dat de mannenfinale zondag biedt.

AusOpen | Tsitsipas en Djokovic blikken vooruit op finale Australian Open

Djokovic en Tsitsipas spelen in de Rod Laver Arena voor een geweldig prijzenpakket. Naast de glorie, de Norman Brooks Challenge Cup en een geldbedrag van (omgerekend) zo’n 2 miljoen euro, wordt de winnaar een dag later de nummer één van de wereld.
Opmerkelijk genoeg stond de nummer één-positie ook in de finale bij het vorige Grand Slam-toernooi – US Open 2022: Carlos Alcaraz vs Casper Ruud – op het spel.
picture

AusOpen | "Ik verwacht de zwaarste partij van het toernooi" - Novak Djokovic over finale

Geschiedenisboeken

Het prijzenpakket op zich zal Djokovic niet veel interesseren. Hij tennist voor de geschiedenisboeken. Een miljoen of twee meer of minder speelt daar geen rol bij. Met winst op zondag evenaart Djokovic – een jaar na zijn veelbesproken deportatie uit Australië – zijn grote rivaal Rafael Nadal met 22 Grand Slam-titels.
Dáár gaat het om. De koppositie op de ATP-ranglijst is niet meer dan een mooie bonus, aangezien hij toch al meer weken dan wie ook heeft doorgebracht op die plek. Bovendien zou een tiende titel op de Australian Open ook ‘slechts’ een uitbreiding van zijn eigen record betekenen.
picture

AusOpen | Djokovic geeft Paul even hoop, maar plaatst zich alsnog simpel voor tiende finale

Wat voor Djokovic bijzaak is, is van primair belang voor Tsitsipas. De nummer drie geplaatst, meer dan tien jaar jonger dan zijn 35-jarige tegenstander in de finale, is op jacht naar zijn eerste Grand Slam-titel. Eén keer eerder schopte Tsitsipas het tot een eindstrijd op een major, toen hij op Roland Garros 2021 een 2-0 voorsprong in sets niet kon omzetten in winst tegen… Djokovic.
Ook de nummer één-positie bemachtigen zou een primeur zijn voor de Griek, die in 2019, 2020 en 2021 telkens in de halve finale strandde in Melbourne en de Australian Open zijn succesvolste Grand Slam-toernooi mag noemen.

Beste papieren

Het probleem voor Tsitsipas is dat voor Djokovic hetzelfde geldt. De voormalig nummer één van de wereld heeft nu 27 wedstrijden op rij gewonnen op het blauwe hardcourt van Melbourne Park, wat gerust als zijn woonkamer gezien kan worden. Waarom Djokovic verreweg de beste papieren heeft voor de zege is niet zo mysterieus.
Naast zijn status als één van de beste spelers aller tijden en meest succesvolle tennisser in de toernooigeschiedenis, steekt de man uit Belgrado in bloedvorm. Zijn optredens dit toernooi – vooral tegen Andrey Rublev en Tommy Paul – waren beangstigend goed.
Dan spreekt ook nog het gedeelde verleden van Djokovic en Tsitsipas een niet weg te denken rol. Ze treffen elkaar voor de dertiende keer, waarbij Djokovic gaat proberen voor de tiende (!) keer op rij te winnen van Tsitsipas. De laatste keer dat de Serviër van de Griek verloor, dateert van oktober 2019.
picture

AusOpen | Tsitsipas maakt door geniaal te verdedigen fantastisch punt tegen Khachanov

Aanknopingspunten

Toch zijn er aanknopingspunten voor Tsitsipas, die 1) zich thuis en gesteund voelt in Melbourne, 2) al ervaring heeft met het spelen van een Grand Slam-finale, 3) ondanks de negen nederlagen op rij ook een paar keer heeft gewonnen van Djokovic, 4) in het laatste onderlinge treffen in Parijs-Bercy in november tot een tiebreak in de beslissende set kwam en 5) sterk aan het net is, de baanpositie waar tegen Djokovic het verschil te maken is.
Met enige aarzeling kan de hamstring ‘blessure’ van het tennisicoon nog in het voordeel uitpakken van Tsitsipas, maar daar je adem op inhouden is geheel voor eigen risico.
picture

AusOpen | Tsitsipas flirt na bereiken halve finale met actrice Margot Robbie

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie