Eerder dit jaar werd Djokovic het land uitgezet, omdat hij de coronaregels in Australië niet zou hebben nageleefd. De negenvoudig eindwinnaar is niet gevaccineerd en kan volgens de wetgeving drie jaar geen visum meer ontvangen, tenzij de Minister van Immigratie een reden ziet om een uitzondering te maken.
Djokovic geeft nu echter aan dat er 'positieve signalen' zijn dat hij gewoon mag aantreden op de eerste Grand Slam van het seizoen. "We zijn aan het communiceren met mijn advocaten in Australie en zij praten weer met de autoriteiten daar. Ik hoop in de komende weken een duidelijk antwoord te ontvangen, zodat ik genoeg tijd heb om me optimaal voor te bereiden."

Wimbledon | Djokovic zegeviert ten koste van Kyrgios voor de zevende keer op heilig gras

Australian Open
AusOpen | Goed nieuws in de maak voor Djokovic - minister staat op punt visum toe te kennen
15/11/2022 OM 09:59

Favoriete Grand Slam

"Ik wil er heel graag spelen", gaat Djokovic verder. "Ik heb de gebeurtenissen van vorig jaar achter me gelaten en ik wil nu gewoon tennissen, dat is wat ik het beste kan."
Met zijn negen titels is de Australian Open misschien wel het favoriete toernooi van de wereldtopper. "Het is altijd de plek geweest waar ik mijn beste tennis heb gespeeld. De resultaten spreken voor zich, dus ik ben altijd extra gemotiveerd om daarheen te gaan."
"Ik wacht op de toestemming om af te reizen. Het is goed dat ze de grenzen opnieuw hebben geopend voor ongevaccineerden. Ik heb nog wel een verbod, maar hoop dat ze die gaan opheffen."

Australian Open | De acht championship points van Novak Djokovic

Kende de consequenties

De tennisser komt ook nog een keer terug op de discussie rondom zijn vaccinatiestatus. "Ik heb nooit iemand willen beledigen of op wat voor manier dan ook geen respect willen tonen."
"Ik wist dat er consequenties hingen aan mijn keuzes, we weten wat er is gebeurt, laten we dat nu afsluiten. Ik werd bedreigd en dat heb ik nog nooit meegemaakt in mijn leven, maar achteraf zijn het allemaal wijze lessen."

AusOpen | “Neem een vaccin en je mag spelen” - Nadal vindt dat Djokovic gevolgen moet accepteren

Grand Slam-record

Ondanks dat Djokovic niet mocht deelnemen op twee van de vier Grand Slams, kende hij een prima seizoen in 2022. Hij pakte de titel op Wimbledon en haalde de kwartfinale op Roland Garros.
De 35-jarige Djokovic wil volgend jaar op jacht gaan naar het Grand Slam-record van Rafael Nadal. De Spanjaard staat op 22 titels, maar Djokovic zit hem op de huid met slechts een titel minder.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Tennis
Tennis | Australiërs boos op Kyrgios die lucratief Saoedisch toernooi verkiest boven Davis Cup
GISTEREN OM 16:10
Tennis
Tennis | Wilander benadrukt deelname Djokovic in Melbourne - "Overwinning voor de tennissport"
GISTEREN OM 14:39