Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open 2020 - Ins & Outs Dag 1 | Toernooistart Rus valt in het water

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 21/01/2020 om 08:55 GMT+1

Het prachtige programma op de eerste dag in Melbourne werd lastiggevallen door regen. Tegelijkertijd is neerslag in het door bosbranden geteisterde Australië momenteel meer een zegen dan een vloek.

AO day 1 Shapovalov

Foto: Eurosport

Met drie stadions voorzien van een schuifdak werd er non-stop getennist in Melbourne. Court 10 is niet van soortgelijke luxe voorzien, waardoor de eerste ronde van Arantxa Rus niet door kon gaan en is doorgeschoven naar dag 2.
Reporter David Avakian volgt op de Australian Open letterlijk en figuurlijk alle Ins & Outs en selecteert elke dag voor Eurosport het spraakmakende nieuws uit Melbourne.

Rus in de wachtkamer

Aanvankelijk leken de voorspellingen niet te kloppen. De ochtend en vroege middag waren weliswaar vochtig en er stond een stevige wind, maar regen bleef lange tijd uit. Rond drie uur kwam het er toch van, precies op het moment dat Arantxa Rus aan de beurt was. Als de partij tussen de debuterende Fransman Gregoire Barrere en Mohamed Safwat (de eerste Egyptenaar in het hoofdtoernooi in Melbourne sinds 1978) geen 3,5 uur had geduurd, was de Nederlandse nummer twee gewoonweg in actie gekomen tegen Magda Linette. De wedstrijd is doorgeschoven naar dag 2, wanneer ook Kiki Bertens en Tallon Griekspoor hun campagne starten.

Osaka opent

De eerste wedstrijd op Rod Laver Arena dit jaar werd volkomen terecht toevertrouwd aan titelhoudster Naomi Osaka. De jonge Japanse, vorig jaar uitgeroepen tot world’s most marketable athlete in 2019 door SportsPro, startte tegen de nóg jongere Marie Bouzkova uit Tsjechië en maakte een sterke indruk: 6-2 6-4. Niet alleen de Belgische topcoach Wim Fissette maakte zijn debuut in de Grand Slambox van de als derde geplaatste Osaka, maar opmerkelijk genoeg ook haar vader en oorspronkelijke coach:
Osaka-Fissette is overigens niet de enige nieuwe samenwerking in het vrouwentennis. De WTA maakte de coaching carrousel beeldend in een fraai overzicht:

Federer & Serena koelbloedig

Het is 2020 en Serena Williams en Roger Federer doen alsof ze geen 38 jaar oud zijn en niet aan hun vierde decennium als prof bezig zijn. Achtereenvolgens verscheen het duizelingwekkende duo op de Rod Laver Arena om korte metten te maken met hun eerste tegenstanders. De 18-jarige Anastasia Potapova werd met 6-0 6-3 verpletterd en Steve Johnson moest onder het gesloten dak een 6-3 6-2 6-2 nederlaag slikken. Williams won haar 350ste wedstrijd op een Grand Slam en Federer vestigde een record, door voor de 21ste (!) keer deel te nemen aan het toernooi.
Gezien zijn afwezigheid bij officiële toernooien sinds de ATP Finals in november, waren er vraagtekens rondom de vorm van Federer. De Zwitser, die zes keer de beste was op de Australian Open, liet onder toeziend oog van zijn vrouw en vier kinderen zien dat hij nog naar behoren functioneert. Gehuld in een breed uitgemeten en veelgeprezen paarse broek ontmantelde hij Johnson, die in zijn entourage de steun genoot van de Nederlandse coach Peter Lucassen.

Nieuwe generatie start slecht

De getalenteerde begin twintigers in het mannentennis laten af en toe zien van de beste spelers aller tijden te kunnen winnen. Van een drastische verandering aan de top kan echter niet worden gesproken, totdat zij ook Grand Slams gaan winnen. Op basis van de afgelopen maanden werd veel verwacht van Denis Shapovalov, maar de spectaculaire Canadees was naar eigen zeggen te nerveus om te kunnen winnen van Marton Fucsovics, een nare tegenstander voor een eerste ronde. De Hongaar won met 6-3 6-7(7) 6-1 7-6(3) van het 13de reekshoofd, die het op zijn beurt flink aan de stok kreeg met één van de beste umpires ter wereld, Renaud Lichtenstein. Laatstgenoemde stond - zoals gebruikelijk - in zijn recht om de linkshander een waarschuwing te geven voor zijn herhaaldelijke racket werpen:
picture

Australian Open | Shapovalov reageert zich af op scheidsrechter

Met zijn aanvaring voegt Shapovalov zich bij Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev, die zich dit seizoen al op uiteenlopende manieren van hun minst sympathieke kant lieten zien. Het zorgt wel voor spraakmakende momenten, dus het advies is zeker niet om ermee te stoppen. De rol van ideale schoonzoon is toch al bezet door Federer en Nadal.
Tsitsipas beleefde vorig jaar zijn doorbraak, door de halve finale te halen in Melbourne en te winnen van Federer. Dit jaar is de 21-jarige speler als zesde geplaatst en behoort hij tot de topfavorieten in de stad waar hij ongelooflijk veel Griekse steun geniet. De start van de winnaar van de prestigieuze ATP Finals afgelopen november was imponerend. Hij klopte met 6-0 6-2 6-3 de Italiaan Salvatore Caruso.
Borna Coric is een juist een jonge speler die struikelde op de eerste speeldag. De Kroaat heeft moeite een volgende stap te zetten in zijn carrière en liep in de persoon van Sam Querrey een vervelende opponent tegen het lijf in zijn openingspartij. De boomlange Amerikaan deelde na afloop op karakteristiek humoristische wijze zijn doel voor dit seizoen: ‘Ik wil graag relevant blijven in 2020’, aldus de 32-jarige hardhitter.

Afscheidstournee Wozniacki verlengd

Eén van de voornaamste verhaallijnen bij deze editie van de Australian Open is het naderende afscheid van Caroline Wozniacki. De Deense, toernooiwinnares in 2018, beëindigt dit jaar in Melbourne haar carrière. Ze heeft haar verblijf voorlopig verlengd, door haar eerste ronde te winnen. In de Melbourne Arena klopte de voormalig nummer één van de wereld de Amerikaanse Kristie Ahn met 6-1 6-3. De hele familie, inclusief vader en coach Piotr, is aanwezig om het avontuur gezamenlijk af te maken:

Gauff en Venus op herhaling

Door velen werd het treffen tussen rijzende ster Cori Gauff en tennisicoon Venus Williams gezien als het meest spraakmakende affiche in de eerste ronde dit jaar. De fysieke gesteldheid van Williams was echter gespreksonderwerp, waardoor serieus rekening werd gehouden met een opgave of eenzijdig duel. Uiteindelijk viel het mee en kon de 39-jarige Williams er na een twijfelachtig begin een echte wedstrijd van maken met haar debuterende 15-jarige tegenstandster. De tiener trok in de Margaret Court Arena wel aan het langste eind, zoals ze dat een half jaar geleden ook deed op No.1 Court in de eerste ronde op Wimbledon: 7-6(5) 6-3. Een leuke bijrol was weggelegd voor de opvallend vrolijke Oracene Price, de moeder van Serena en Venus Williams. Dank aan collega tennismoeder Judy Murray voor het delen van de beelden:

Kleurplaat Dimitrov

De kleding waarin tennissers op de baan verschijnen wordt vaak even nauwkeurig geanalyseerd als hun spel. Nadat Grigor Dimitrov voor het eerst in de openbaarheid trad in zijn nieuwe outfit gingen alle alarmbellen rinkelen. Zijn 4-6 6-2 6-0 6-4 overwinning op de Argentijn Juan Ignacio Londero was minder opvallend dan zijn kostuum. Ook Eurosport commentatoren Abe Kuijl en Raemon Sluiter zagen de populaire Bulgaar in actie:

Barty party van start

Nummer één van de wereld Ashleigh Barty arriveerde dit jaar laat in Melbourne, omdat ze druk was met het winnen van het WTA-toernooi van Adelaide. De korte tijd om te wennen aan de “nieuwe” omstandigheden was mogelijk de reden van een trage start tegen Lesia Tsurenko. De Oekraïense greep brutaal de eerste set op Rod Laver Arena, maar vloog uiteindelijk te vaak uit de bocht met 37 missers. Barty noteerde een 5-7 6-1 6-1 overwinning en liet haar land opgelucht ademhalen. De heldin van het thuispubliek is tot heel veel in staat, maar kon niet voorkomen dat vier andere Australiërs op dag één wel uit het toernooi vlogen.

Djokovic neemt moeilijke horde

De opening van het toernooi op Rod Laver Arena was voor titelhoudster Osaka en met regerend- en recordkampioen Djokovic was het slot evenzeer in goede handen. Jan-Lenard Struff is geen prettige tegenstander in de eerste ronde van een major. De lange Duitser is in goede doen en beschikt tegenwoordig over een bijzonder wapen in zijn team: Craig O’Shannessy, de ex-teamstrateeg en data-analist van…Team Djokovic:
Het werd een lastige avond voor de 16-voudig Grand Slamkampioen, die in de eerste set tot een tiebreak werd gedwongen en de derde set zelfs met 6-2 verloor. Zoals gebruikelijk vond Djokovic een weg naar succes en won hij zijn 900ste (!) wedstrijd op het hoogste niveau: 7-6 6-2 2-6 6-1.

Opvallende statistiek dag 1

Zes bagels (6-0 sets) op een dag met relatief weinig wedstrijden.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie