Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open 2020 - Ins & Outs Dag 3 | Avontuur Rus eindigt in Rod Laver Arena

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 22/01/2020 om 16:20 GMT+1

De indrukwekkende opmars van Arantxa Rus in 2019 bezorgde haar een top100-notering en een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi in Melbourne. Het avontuur kwam jammer genoeg in de tweede ronde tot een einde voor de Monsterse, door toedoen van Madison Keys. Legendes Roger Federer en Serena Williams wonnen wel, maar spraakmakers als Grigor Dimitrov en Matteo Berrettini werden uitgeschakeld.

Australian Open 2020 | Roger Federer

Foto: Getty Images

Reporter David Avakian volgt op de Australian Open letterlijk en figuurlijk alle Ins & Outs en selecteert elke dag voor Eurosport het spraakmakende nieuws uit Melbourne.
Na regen op maandag en zonneschijn op dinsdag was het woensdag tijd voor wind. Veel wind. Zulke lastige speelomstandigheden hebben in sommige gevallen tot gevolg dat mindere goden plotseling kans maken tegen een worstelende topper. Zeker aanvallend ingestelde spelers met een risicovol speltype vliegen makkelijker uit de bocht bij onrustig weer.

Finalistes 2019 behouden controle

De finalisten van vorig jaar - Naomi Osaka en Petra Kvitova - waren dus gewaarschuwd toen zij het bal openden in de twee grootste stadions van Melbourne Park. Verliezen deed het duo niet, maar van vlekkeloze optredens kon niet worden gesproken. Zo wierp de Japanse gedurende haar met 6-2 6-4 gewonnen partij tegen Saisai Zheng haar racket op een zeker moment weg. Publieke excuses aan haar racketsponsor achteraf waren dan ook nodig, aangezien het keurige Japanse merk onder contract staande spelers beboet voor het breken van de geleverde spullen. Dit in aanvulling op eventuele strafmaatregelen van het toernooi. De regerend kampioene kreeg tijdens het baan-interview nog een dode mus te verwerken, toen werd gesuggereerd dat ze dit toernooi kans maakt de nummer één-positie over te nemen van Ashleigh Barty. In tegenstelling tot de vragensteller had Osaka de administratie wel op orde:
Kvitova hield haar racket wel stevig vast in haar partij tegen de Spaanse Paula Badosa, maar moest wel twee setpoints wegwerken. Uiteindelijk won de Tsjechische, die vorig jaar de nummer één-positie misliep door de eindstrijd te verliezen van Osaka, met 7-5 7-5 en kon ze op complimenten rekenen van haar sportieve tegenstandster:
Osaka komt in de derde ronde tegenover Coco Gauff te staan. Het zal een herhaling worden van hun derde ronde tijdens de US Open vorig jaar, die eindigde in een emotioneel gezamenlijk baan-interview waarbij Osaka de emotionele tiener in het zonnetje zette ten overstaan van een volgepakt Arthur Ashe Stadium. Om in Melbourne tot de derde ronde te komen versloeg de jonge Amerikaanse de ervaren Sorana Cirstea in een zwaarbevochten driesetter in de Melbourne Arena, qua grootte het derde stadion op Melbourne Park. Opvallend genoeg was het voor de jonge publiekstrekker het kleinste stadion waar ze in haar prille Grand Slamcarrière in uitkwam. Voor haar wedstrijd tegen Osaka zal de rode loper ongetwijfeld weer uitgerold worden richting Rod Laver Arena:

Grootheden geven geen kans

In het iconische bouwwerk kwamen ook Novak Djokovic, Serena Williams en Roger Federer in actie op dag 3. De Servische recordkampioen deed dat op zijn gemak in de open lucht tegen de Japanner Tatsuma Ito (6-1 6-4 6-2), terwijl de twee 38-jarige veteranen (deels) onder het gesloten dak in actie kwamen. De buitengewoon levendige Williams klopte met 6-2 6-3 Tamara Zidansek, terwijl de Zwitser de nodige toverballen sloeg om met 6-1 6-4 6-1 de Serviër Filip Krajinovic naar huis te sturen. Met soortgelijke eenvoud boekte nummer één van de wereld Ashleigh Barty een plek in de derde ronde. Polona Hercog was geen partij voor de regerend Roland Garroskampioene uit Australië: 6-1 6-4.

Wozniacki stelt pensioen verder uit

Alle ogen zijn dit toernooi gericht op voormalig kampioene Caroline Wozniacki. De Deense is immers bezig aan haar laatste toernooi en er werd aanvankelijk verwacht dat dag 3 van de Australian Open het begin van haar pensioen zou betekenen. Aan de andere kant van het net stond de in vorm verkerende Dayana Yastremska, het 23ste reekshoofd. De jonge speelster uit Oekraïne is in vorm en heeft machtige slagen in huis. In de twee sets die werden gespeeld, kwam ze steeds een dubbele break voor te staan, maar beide keren liet Wozniacki zien ook in haar afscheidstoernooi te beschikken over sterk tactisch inzicht en vechtlust. De voormalig nummer één van de wereld won met 7-5 7-5. Naar vast gebruik vroeg Yastremska richting het einde van een wedstrijd die ze dreigt te verliezen een medische behandeling aan, maar de controversiële zet sorteerde geen effect. Wel kwam het haar op kritiek te staan van haar tegenstandster. Kiki Bertens maakte de merkwaardige manieren van Yastremska ook al drie keer mee, gaf ze eerder dit jaar toe. In gesprek met Deense media vergeleek Wozniacki het gedrag van haar 19-jarige slachtoffer met dat van juniorenspelers.

Thrillers

De laatste wedstrijd op Margaret Court Arena was oorspronkelijk die van Rus tegen Keys. De twee voorafgaande partijen duurden echter respectievelijk 4 uur en 19 minuten en 4 uur en 5 minuten, waardoor de dames naar Rod Laver Arena werden verhuisd. Beide mannenduels werden beslist in de supertiebreak van de vijfde set. 18de reekshoofd en voormalig halve finalist Grigor Dimitrov kwam nog terug van een 2-0 achterstand in sets, maar werd alsnog geklopt door het relatief nieuwe Amerikaanse gezicht Tommy Paul, vorig jaar nog verliezer in de kwalificaties. Niet alleen het einde was spectaculair, maar gezien de overeenkomende kledingsmaak ook het begin:
Dimitrov-Paul werd opgevolgd door Jordan Thompson en Fabio Fognini. De flamboyante Italiaan won zijn tweede vijfsetter op rij in Melbourne om de derde ronde te behalen. Op Court 3 voegde Marin Cilic zich ook bij het rijtje spelers dat tot het uiterste werd gedreven. De US Openkampioen van 2014 had zijn handen vol aan Benoit Paire, maar kon 3,5 uur lang op een leger luidruchtige Kroatische fans rekenen. De groep werkte op de zenuwen van Paire en kon meer dan eens op afkeurende gebaren rekenen van de Fransman, die als 21ste was gerangschikt.
Paire is niet de enige geplaatste speler die voorafgaand aan de derde ronde is gesneuveld. Met name de uitschakeling van Matteo Berrettini (8) is opmerkelijk. De Italiaanse top10-speler ging in vijf sets ten onder tegen de Amerikaanse Tennys Sandgren. Aryna Sabalenka (11) werd in het vrouwentoernooi geveld door drievoudig kwartfinaliste Carla Suarez Navarro. De Spaanse beëindigt aan het einde van dit seizoen haar carrière.

Campagne Rus voorbij

Het slotakkoord was op dag 3 voor Rus en Keys, die onder het gesloten dak van de - begrijpelijkerwijs matig gevulde - Rod Laver Arena op de baan kwamen. De verplaatsing van Margaret Court Arena naar het hoofdstadion was logisch en Rus liet zich van haar beste kant zien op het grote podium. In de eerste set kwam de linkshandige speelster verrassend dichtbij de Amerikaanse topper. In een tiebreak was het tiende reekshoofd een fractie beter. In het tweede bedrijf ging het vloeiender voor Keys en mocht ze na middernacht als winnares de hand schudden van Rus. De nummer twee van Nederland kan niets kwalijk worden genomen. Het avontuur in Australië is weliswaar voorbij, maar alles lijkt momenteel te kloppen en te klikken bij de 29-jarige speelster. Hopelijk zet de ontwikkeling zich door en wordt 2020 een topjaar.

Opvallende statistiek dag 3

Coco Gauff - 15 jaar oud - heeft nu bij haar eerste drie Grand Slamdeelnames drie keer de derde ronde behaald.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie