De stand van zaken was bekend: de advocaten van Djokovic gingen in beroep tegen de beslissing van de autoriteiten om het visum van de nummer één van de wereld te vernietigen. Naar nu blijkt met succes. De rechter was gevoelig voor de argumenten van kamp-Djokovic en eist directe vrijlating van de man die wordt vastgehouden in een quarantainehotel.
Dit betekent in principe dat Djokovic vrij is om te gaan en staan waar hij wil en dus ook kan deelnemen aan de Australian Open, maar de minister van Immigratie kan nog op persoonlijke titel besluiten om de grenzen toch gesloten te houden. In dat geval is Djokovic de komende drie jaar Down Under niet welkom.

AusOpen | “Mijn zoon wordt gevangen gehouden” - Moeder Djokovic neemt het op voor haar zoon

Australian Open
AusOpen | Vijf conclusies na een sensationeel verlopen Australian Open
01/02/2022 OM 13:17

Positieve test

Het is onduidelijk of de minister zo ver wil gaan, vooral omdat de rechter de autoriteiten een tik op de vingers gaf. Kamp-Djokovic zou onvoldoende tijd hebben gekregen voor een fatsoenlijk verweer tegen het intrekken van het visum. Na de uitspraak moest Djokovic binnen dertig minuten in vrijheid worden gesteld en ook zijn persoonlijke spullen terugkrijgen.
Los van gelijk krijgen in de beroepszaak en de bal die nu weer bij de minister ligt, is de hele zaak er dit weekend alleen maar nóg gecompliceerder op geworden. Djokovic verlangde toegang tot Australië op basis van een coronabesmetting, waarbij wordt aangevoerd dat hij 16 december positief had getest. Daarom zou zijn vaccinatiestatus als ongeprikte er niet meer toe doen.
Vreemd genoeg duiken er nu van rond die bewuste datum allerlei foto’s op van Djokovic, in gezelschap van anderen waarbij geen masker wordt gedragen door de persoon die een positieve test afleverde. Niet vlak voor de bewuste test en ook niet vlak erna, toen duidelijk moet zijn geweest dat er iets aan de hand was.

AusOpen | “Neem een vaccin en je mag spelen” - Nadal vindt dat Djokovic gevolgen moet accepteren

Foto's zonder masker

Djokovic deed zelfs onbeschermd mee aan een fotoshoot van L’Equipe, dat hem uitriep tot de kampioen der kampioenen van 2021, maar de Franse sportkrant kijkt nu toch met gemengde gevoelens terug op de fotosessie die hierbij hoorde.
Wie weet dat deze tijdlijn nog van belang is als de minister een beslissing moet nemen, want aan de ene kant heeft de rechter de kant van Djokovic gekozen, maar aan de andere kant hanteert Australië ook voor de eigen bevolking zeer strenge coronaregels en wordt de opstelling van de overheid in deze zaak door die eigen bevolking met priemende ogen gevolgd.
Australian Open
AusOpen | "Trots dat ik hier onderdeel van ben" - Nadal over rivaliteit met Federer en Djokovic
01/02/2022 OM 12:35
Australian Open
AusOpen | "Iedereen had dit nodig" - Corretja extatisch na overwinning voor tennis
01/02/2022 OM 10:37