Uitgerust en energiek verscheen Kiki Bertens voor de camera in de perskamer van het historische en prachtige toernooi van Rome. De Wateringse koos ervoor niet af te reizen naar de Verenigde Staten dit jaar en zich te richten op het Europese gravelseizoen. Ook van een afstand heeft de nummer één van Nederland niet al te veel meegekregen van de gebeurtenissen in New York.
‘Ik heb niet veel gezien. Ik was in volle voorbereiding op het gravelseizoen. Ik heb geen spijt van de keuze om niet te gaan. Mijn beslissing was duidelijk’, verzekerde Bertens, die eind februari voor het laatst een officiële wedstrijd speelde. Bij haar terugkeer is alles anders. Met name de afwezigheid van fans op de tribunes zal even wennen zijn voor de nummer acht van de wereld.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
3 UUR GELEDEN
‘Ik ben zeer benieuwd hoe het zal zijn, want ik heb geen idee. Gaat het voelen als een oefenpotje? Normaal gesproken speel ik niet beter als er veel fans zijn. Dat doet niet al te veel voor me. Maar ik ben zeer benieuwd.’
De lange corona-onderbreking heeft Bertens goed gedaan.
‘Het beviel me uitstekend. Ik heb voor het eerst negen weken lang niet getennist. Ik heb wel fysiek getraind. Mentaal was het heel goed voor me om thuis te zijn en met de familie op te trekken en volledig uit te rusten. Ik heb veel gepuzzeld, haha. Het is een mooie tijd geweest.’
Wie denkt dat Bertens voorlopig met iets minder goed tennis tevreden zal zijn, komt bedrogen uit. Zelfs toen de training voor het eerst werd hervat werd direct heel veel verwacht van het niveau.
‘Ik werd na het missen van de eerste bal alweer boos. Zo ben ik. Ik moet, ook als ik negen weken niet heb gespeeld, meteen honderd procent zijn. Maar dat kan natuurlijk niet. Ik ben hongerig om meer te bereiken en te verbeteren. Laten we zien waar ik nu sta qua niveau. Ik heb geen idee. Het is momenteel heel moeilijk om verwachtingen te hebben. Misschien is dat anders als ik op de baan sta, maar ik ga proberen te genieten van het spelen van toernooien’, aldus de 28-jarige speelster, die ondanks de welkome rust dolgraag weer de arena instapt.
‘Ik hou van veel spelen, van dat ritme. Hoe meer ik speel hoe beter het gaat. Ik speel liever toernooien dan dat ik train. Want wat ik ook doe, ik wil graag winnen. Dat is in de training een stuk moeilijker. Ik hou van de strijd en van het gevoel om te winnen.’
Bertens geniet in Rome, waar ze vorig seizoen de halve finale haalde, een bye in de eerste ronde. Daarna staat de gravelspecialiste tegenover de winnares van het duel tussen Kaja Juvan en Polona Hercog. Bertens komt ook uit in het dubbelspel, aan de zijde van landgenote Arantxa Rus. De Monsterse heeft zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi in het enkelspel en gaat in de eerste ronde spelen tegen het jonge Poolse toptalent Iga Swiatek.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
3 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
9 UUR GELEDEN