De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Rafael Nadal is de beste gravelspeler aller tijden’ behoort tot de minst controversiële meningen in een tennisdiscussie. De Spanjaard heeft tenslotte een recordaantal van twaalf titels gewonnen op Roland Garros en nog eens 47 andere graveltoernooien. Toch is er iemand die het verdient de troon te delen met de onbetwiste koning van het gravel.
De naam is Evert. Chris Evert.
Tennis
Tennis | Tallon Griekspoor breekt verrassend met coach Raemon Sluiter vanwege verschil in inzicht
EEN UUR GELEDEN

Onwerkelijke cijfers

De Amerikaanse behaalde sinds haar Grand Slamdebuut in 1971 een aantal unieke resultaten en ontleent haar status als één van de beste tennissers aller tijden voor een goed deel aan haar prestaties op gravel. Alvorens in te zoomen op Everts verrichtingen op het gemalen baksteen, is het zeer de moeite waard om een blik te werpen op haar onwerkelijke cijfers in het algemeen.
Evert deed gedurende haar carrière mee aan 56 Grand Slamtoernooien. 52 keer (!) schopte ze het tot de halve finale of verder. Een recordaantal (mannen en vrouwen) van 34 keer stond de levende legende in een Grand Slamfinale, waarbij ze 18 keer zegevierde, verspreid over alle vier de evenementen. Ook haar wedstrijd-winstpercentage van 90 procent is ongeëvenaard (mannen en vrouwen). In 1975 werd Evert de eerste officiële WTA-nummer één van de wereld. Vijf keer sloot ze een seizoen af als de beste speelster en ze beëindigde haar loopbaan in 1989 met 157 titels.

Evert in duel met haar grote rivale Martina Navratilova

Foto: Getty Images

Gravelkoningin

De genoemde statistieken zijn ronduit bizar. Vooral op gravel maakte Evert het bont. In totaal veroverde ze tien majors op de ondergrond, zeven keer op Roland Garros (vrouwenrecord) en drie keer op de US Open, waar van 1975-1977 op groen gravel werd gespeeld (zie foto en video). Drie jaar lang, van 1976-1978 reisde Evert niet af naar Parijs, maar gaf ze de voorkeur aan het World Team Tennis evenement in eigen land. Deze keuze werd destijds vaker gemaakt door wereldtoppers, die ook de Australian Open met grote regelmaat achterwege lieten. Gezien haar overmacht op gravel is het aannemelijk dat ze bij deelname ook de drie gemiste edities op haar naam had geschreven en aan het einde van de rit de teller op tien eindzeges op Roland Garros had gestaan.

Evert op de groene gravelbanen van de US Open in 1977

Foto: Getty Images

125-0

Evert is verder verantwoordelijk voor één van de meest indrukwekkende winstreeksen ooit. Zes jaar lang - tussen 1973 en 1979 - was ze ongeslagen op gravel. In die periode won Evert 125 gravelpartijen, tegenover nul nederlagen. Gedurende die reeks pakte ze bovendien meer dan een kwart van de sets die ze speelde met 6-0. Ter vergelijking: de langste ongeslagen reeks op gravel van Nadal duurde 81 duels, tussen 2005 en 2007. Direct nadat Evert in Rome in 1979 eindelijk werd geklopt door haar 16-jarige landgenote Tracy Austin, startte ze doodleuk een nieuwe ongeslagen reeks van 72 wedstrijden op haar favoriete baansoort en liet ze er geen twijfel over bestaan wie de baas is op het terre battue.

Episch genoeg eindigde zowel Evert als Navratilova op 18 gewonnen Grand Slams

Foto: Getty Images

Evert won in totaal twee keer de Australian Open, zeven keer Roland Garros, drie keer Wimbledon en zes keer de US Open, terwijl ze in haar hoogtijdagen maar liefst tien Grand Slamtoernooien liet schieten. Ook hielp ze de Verenigde Staten aan acht Fed Cuptitels en schreef ze vier keer het eindejaarstoernooi voor de beste speelsters van het seizoen op haar naam. Ondertussen had het tennisicoon genoeg over om 32 dubbeltrofeeën omhoog te houden. Tennis royalty pur sang.
Tennis
Tennis | Monfils slaat Australian Open over en richt zich volledig op Parijs 2024
EEN DAG GELEDEN
Tennis
Diriyah Tennis Cup | Kyrgios, Medvedev, prijzengeld - dit moet je weten over de Diriyah Tennis Cup
EEN DAG GELEDEN