De ATP Tour wordt (als het goed is) half augustus hervat, maar voor Federer zit deelname aan wat er is overgebleven qua toernooien in 2020 er niet in. Na twee ingrepen aan zijn rechterknie heeft de Zwitser de stekker uit het seizoen getrokken en werkt hij momenteel aan zijn herstel voor een comeback in 2021, het jaar waarin hij zijn veertigste verjaardag zal vieren.
Openlijke discussies over het afscheid van de levende legende begonnen reeds in 2008, toen zijn alleenheerschappij in het mannentennis werd beëindigd door Rafael Nadal. Met de kennis van nu en zijn prestaties gedurende het afgelopen decennium indachtig, is het een belachelijk idee dat Federer in 2008 reeds werd afgeschreven. Anno 2020 is het bespreken van het einde van zijn loopbaan minder schokkend. De twintigvoudig Grand Slamkampioen heeft onlangs zelf erkend dat het moment dat hij zijn rackets opbergt niet al te ver in de toekomst ligt.

Lüthi met Federer op de Australian Open 2020

Foto: Getty Images

Tennis
Tennis | Een Q&A met Eurosport-commentator David Avakian over de breuk tussen Griekspoor en Sluiter
EEN UUR GELEDEN
Geen paniek
Toch hoeven tennisfans wereldwijd niet in paniek te raken volgens Severin Lüthi, sinds 2007 de coach van Federer. ‘Roger houdt nog steeds heel veel van het circuit. Ik heb hem nooit horen zeggen dat hij moet stoppen omdat hij zijn lifestyle wil veranderen of dat hij genoeg heeft van het reizen’, aldus de trainer in gesprek met het Zwitserse tennismagazine Smash.
‘Niets is honderd procent uit te sluiten, maar gezien zijn liefde voor de sport en de tijd die hij doorbrengt met vrienden die hij overal heeft, denk ik niet dat hij denkt aan stoppen in 2021’, vervolgde Lüthi, die de afgelopen jaren met Ivan Ljubicic de coaching van Federer op zich nam.

Lüthi en Ljubicic in de spelersbox bij Federer

Foto: Getty Images

De laatste keer dat de voormalig nummer één van de wereld langere tijd aan de kant stond (2016), slaagde hij in een waanzinnige comeback, won hij met spectaculair aanvallend tennis direct de Australian Open in 2017, greep hij even later zijn achtste Wimbledontitel en verdedigde hij in 2018 zijn titel in Melbourne. De hoop op een soortgelijke rentree in 2021 leeft in het kamp van Federer.
‘Er zijn zeker parallellen met 2016. Misschien kan hij deze periode in zijn voordeel gebruiken. Het is zo dat de blessure precies op het juiste moment is gekomen.’

Federer met de winnaarstrofee op de Australian Open 2017

Foto: Getty Images

Positief
Eén van de belangrijkste kwaliteiten van Federer is de manier waarop hij met nederlagen en tegenslagen omgaat. Hoe pijnlijk een verlies ook is, zelden is de man uit Basel lang uit het veld geslagen. Lüthi is door de jaren heen meermaals getuige geweest van dit fenomeen.
‘De dag na de operatie keek hij uit naar een nieuwe fase, waarin hij tijd door kon brengen met zijn familie. Hij heeft de unieke capaciteit om zeer ambitieus te zijn, zonder gefrustreerd te raken door onverwachte dingen.’
De inbreng van Federer in 2020 heeft zich beperkt tot een halve finale op de Australian Open, waarin hij werd geklopt door de latere kampioen Novak Djokovic.
Tennis
Tennis | Tallon Griekspoor breekt verrassend met coach Raemon Sluiter vanwege verschil in inzicht
3 UUR GELEDEN
Tennis
Tennis | Monfils slaat Australian Open over en richt zich volledig op Parijs 2024
GISTEREN OM 16:39