In zijn eerste jaren op de tour heeft Tsitsipas reeds een onuitwisbare indruk achtergelaten en geweldige resultaten laten zien. Alle grote namen hebben al een keer of twee moeten buigen voor de huidige nummer zes van de wereld. Hoewel Alexander Zverev grotere prijzen heeft gewonnen en Daniil Medvedev een Grand Slamfinale heeft gehaald, wordt Tsitsipas momenteel gezien als hét gezicht van de nieuwe generatie topspelers. Dat label heeft alles te maken met zijn spectaculaire manier van tennissen en afwijkende persoonlijkheid.
Spectaculair spel
Het atletische speltype van Tsitsipas heeft alles in zich. Hij stapt even gemakkelijk in de baan om ballen snel te nemen of het net op te zoeken als dat hij eindeloze rally’s aangaat vanaf een positie achter de baseline. Tsitsipas is verder gezegend met fijn balgevoel en een multifunctionele enkelhandige backhand. Door die slag en zijn traditionele forehandgreep heeft zijn fysiek veeleisende spel toch nog iets weg van de meer klassieke manier van tennissen, zoals bijvoorbeeld Roger Federer dat doet. Dat tennisfans in Tsitsipas op termijn een opvolger van de Zwitser zien, zou zijn populariteit kunnen verklaren, ook onder oudere fans. Voor de nieuwe generatie tennisliefhebbers is Tsitsipas ook vanwege zijn grote digitale aanwezigheid een aansprekende verschijning.
Astana Open
Tennis | Djokovic zeker van ATP Finals na winst in Astana, nog drie (of vier) plekken te vergeven
10/10/2022 OM 10:37

Een kenmerkende duikactie van Tsitsipas

Foto: Getty Images

Social media
Op twitter plaatst Tsitsipas graag zweverige teksten en quotes (van anderen, regelmatig zonder bronvermelding), terwijl hij via twee Instagram accounts zijn tenniscarrière en liefde voor fotografie een podium geeft. Daarnaast beschikt Tsitsipas over een podcast (A Greek Abroad) en een professioneel YouTube-kanaal met 170 duizend abonnees voor zijn welbekende vlogs. Zo nam hij tijdens zijn deelname aan het grastoernooi van Rosmalen in 2018 in een vlog de ‘saaie’ omgeving onder de loep…
Onenigheid
Hoewel Tsitsipas op het eerste gezicht geen vlieg kwaad lijkt te doen, weet hij toch regelmatig onder de huid te kruipen van collega’s. Met name opstootjes met Zverev en Medvedev, met wie Tsitsipas via zijn moeder een Russische achtergrond deelt, zijn breed uitgemeten.
Voor Tsitsipas lijkt het moeilijk te verteren dat Medvedev hem met zijn berekenende spel steeds te slim af is. Nadat hij voor de vijfde keer op rij verloor van de Rus, in Shanghai in 2019, nam Tsitsipas geen blad voor de mond. ‘Ik wil niet onbeleefd zijn, maar het is saai. Zo saai. Hij heeft een geweldige service. Als je die terugkrijgt is het verder gewoon ontelbaar veel ballen overslaan’, aldus de Griek over het tactische spel van de US Openfinalist van vorig seizoen. Medvedev reageerde, door te zeggen dat hij zijn collega niet meer serieus neemt.

Tsitsipas na zijn vijfde nederlaag op rij tegen Medvedev

Foto: Getty Images

De eerste tekenen van onderlinge spanning waren er al tijdens hun eerste ontmoeting begin 2018 in Miami, toen Medvedev zijn rivaal van onsportief gedrag beschuldigde, uitschold en uitnodigde voor een knokpartij. Tsitsipas noemde Medvedev op zijn beurt een ‘Bullshit Russian’. De umpire moest ingrijpen om de situatie te de-escaleren. Zverev vatte later de verhouding van zijn collega’s als volgt samen: ‘Stefanos en Daniil hebben een beetje een rare relatie. Dat laat ik aan hen.’ Nadat Tsitsipas op de ATP Finals van 2019 voor het eerst wist te winnen van Medvedev, kwam de relatie met de Moskoviet uiteraard weer ter sprake. ‘Het is niet zo dat ik hem haat, maar we gaan niet samen dineren’, verklaarde Tsitsipas, de uiteindelijke kampioen in Londen.
Rare snuiter
Nick Kyrgios, die aanvankelijk publiekelijk kenbaar maakte Tsitsipas maar een rare snuiter te vinden, die veel te serieus en naar binnen gekeerd is, heeft inmiddels een warme band opgebouwd met zijn aparte vriend en zelfs een aantal dubbeltoernooien met hem gespeeld. Tijdens een live videogesprek met Andy Murray in mei liet de Australiër, in beschonken toestand, vallen dat ‘Tsitsipas en Zverev elkaar haten’, waarmee bestaande vermoedens bevestigd werden.

Een onwaarschijnlijke vriendschap

Foto: Getty Images

Zverev werd voor de opkomst van Tsitsipas en Medvedev gezien als de onbetwiste leider van de nieuwe generatie en de Duitser heeft het afgelopen jaar meer dan eens laten weten dat hij meer grote toernooien heeft gewonnen en finales heeft bereikt dan Tsitsipas en dat er dus niet veel overeenkomsten zijn. Ook is Zverev geen fan gebleken van bepaalde handelingen van Tsitsipas tijdens wedstrijden. ‘Ik denk dat hij vaak weg komt met 15 keer van schoenen veranderen tijdens een toernooi en middenin sets naar het toilet te gaan. Laat je tennis het werk doen. Je hoeft geen dingen te doen om je tegenstander af te leiden en zo te winnen’, aldus Zverev op de US Open.
In onderlinge ontmoetingen leidt Tsitsipas met 5-1 tegen Zverev. Medvedev staat met 5-1 voor tegen Tsitsipas. Bizar genoeg leidt Zverev weer met 5-1 tegen Medvedev.

Tsitsipas en Zverev tijdens de ATP Finals van 2019

Foto: Getty Images

Concluderend kan gesteld worden dat het trio voor vuurwerk op en naast de baan zorgt en dat Tsitsipas een talentvol en polariserend figuur is, waar de tennissport nog lang van kan genieten.
Roland-Garros
Roland Garros | Tsitsipas wordt getest maar wint wel van qualifier Kolar
27/05/2022 OM 09:42
Roland-Garros
Roland Garros | Tsitsipas komt met de schrik vrij en gaat na vijf sets door naar tweede ronde
24/05/2022 OM 22:39