Met 17 Grand Slamtitels is Djokovic de nummer drie in de geschiedenis van het mannentennis. Federer en Nadal waren tot dusver respectievelijk 20 en 19 keer de beste op een major. Terwijl de Zwitser en Spanjaard tussen 2003 en 2010 de lakens uitdeelden, heeft de man uit Belgrado sinds 2011 overtuigend de teugels uit handen van zijn twee belangrijkste rivalen genomen.
Tijdens het Masters 1000-toernooi van Cincinnati, momenteel door de coronacrisis gaande op de banen van de US Open, heeft Djokovic zich verzekerd van het passeren van zijn grote idool Pete Sampras qua weken als nummer één van de wereld. Door de vroege nederlaag van nummer drie van de wereld Dominic Thiem op het Amerikaanse hardcourt, zal Djokovic volgende maand hoe dan ook Pistol Pete inhalen. Laatstgenoemde zat 286 weken op de troon, veroverde onder meer 14 Grand Stamtitels en sloot zes keer een seizoen af als de nummer één, een record.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Als Sampras eenmaal is achtergelaten kan Djokovic zijn vizier scherp stellen op Federer. In theorie zou hij de 310 weken die de Zwitser aan kop doorbracht kunnen evenaren in maart 2021. Voorlopig kan Djokovic ongestoord te werk gaan, aangezien Federer in 2020 niet meer in actie komt en Nadal heeft afgezien van deelname aan Cincinnati en de US Open. Tegelijkertijd zou aanwezigheid van het illustere duo niet direct een probleem hoeven zijn voor Djokovic, die al geruime tijd geen Grand Slamwedstrijd meer heeft verloren van zijn twee grote tegenstrevers.
Recordjacht
Voordat het coronavirus toesloeg wist Djokovic de ATP Cup met Servië te veroveren, evenals de titel op de Australian Open en in Dubai. Zodoende heeft de 33-jarige veelvraat nog geen partij verloren dit seizoen. Na twee gewonnen wedstrijden op het toernooi van Cincinnati staat de teller op twintig overwinningen tegenover nul nederlagen. Kan hij het hele jaar ongeslagen blijven?
‘Alles is mogelijk. Ik wil het niet uitsluiten, omdat we niet weten hoe de post-US Open tour eruit gaat zien. Maar er is een lange weg te gaan. Het is niet mijn doel om ongeslagen het jaar af te sluiten, maar ik zal niet klagen als het me lukt’, aldus Djokovic na het bereiken van de kwartfinale van het toernooi van Cincinnati, waar hij in 2018 eindelijk zegevierde en daarmee als eerste tennisser ooit alle toernooien in de Masters 1000-reeks tenminste één keer op zijn naam schreef.

De grote drie

Foto: Getty Images

Djokovic heeft daarnaast óók alle Grand Slamtoernooien al eens gewonnen en scoorde verspreid over 2015 en 2016 zelfs een keer vier op rij op de majors. Ook de ATP Finals wist hij vijf keer te domineren. In teamverband greep Djokovic naast de ATP Cup ook de Davis Cup met Servië. De enige prijs die ontbreekt in de kast is Olympisch goud. In 2008 won hij wel het brons in Beijing.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
8 UUR GELEDEN