Tennis

Djokovic genoot tiendaags pensioen | Kritische videoboodschap voor Thiem

Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel

Djokovic en Thiem trekken tijdens de coronacrisis aandacht met controversiële standpunten

Foto: Getty Images

DoorEurosport
15/05/2020 om 12:13 | Bijgewerkt 15/05/2020 om 12:20

Terwijl het in verschillende landen (waaronder Nederland) weer is toegestaan om onder voorwaarden te tennissen, is het vooralsnog niet duidelijk wanneer de proftours worden hervat. Het gebrek aan live tennis op het hoogste niveau heeft gelukkig niet de nieuwsvoorziening lamgelegd.

Er is nog genoeg gaande, van discussies over een fusie tussen de ATP en WTA en virtuele toernooien tot noodfondsen en live videogesprekken op social media. Deze week stond Novak Djokovic opnieuw uitgebreid in de aandacht, na een reeks opvallende uitspraken en onthullingen. Ook Dominic Thiem kreeg digitaal de wind van voren.

Pseudowetenschap & kwakzalverij

Tennis

Djokovic vrij van corona | Roland Garros met publiek | Williams & Williams

GISTEREN OM 11:52

Djokovic kwam onlangs reeds onder vuur te liggen naar aanleiding van zijn positie ten opzichte van vaccinatie in het algemeen en een potentieel corona-vaccin in het bijzonder. De nummer één van de wereld geeft de voorkeur aan alternatieve methoden en voorspelt een lastig keuzemoment indien een vaccinatie verplicht wordt gesteld om terug te mogen keren in het tenniscircuit. De afwijkende mening van de Serviër op het gebied van gezondheidszorg en wetenschap is opnieuw duidelijk naar voren gekomen in ‘The Self Mastery Project’, een reeks Instagram Live sessies van de kampioen over ‘fundamentele principes van voeding en gezondheid’.

Djokovic tijdens een drinkpauze

Foto: Getty Images

Vooral zijn discussies met Chervin Jafarieh, een vooraanstaand figuur in de alternatieve gezondheidsbranche, hebben alarmbellen doen afgaan. Critici verwijten Djokovic een (groot) podium te geven aan een pseudo-wetenschapper, die gevaarlijke adviezen uitbrengt en kwakzalverij bedrijft. Tijdens de gesprekken werd onder andere beweerd dat vervuild water te reinigen is met positieve gedachten en dat het wetenschappelijk is bewezen dat moleculen in water reageren op menselijke emoties. Bovendien gingen de gesprekken gepaard met het aanprijzen van dubieuze producten.

Kort pensioen

Djokovic kwam ook om meer traditionele redenen in het nieuws. In een uitgebreid thuisinterview met Graham Bensinger passeerden allerlei onderwerpen de revue, waaronder zijn doel om het Grand Slamrecord over te nemen van Roger Federer, evenals het record qua aantal weken als nummer één van de wereld. ‘Ik heb altijd veel vertrouwen in mezelf en ik geloof dat het me zal lukken. Het zijn in elk geval duidelijke doelen voor mij.’ Djokovic heeft 17 Grand Slamtitels op zijn naam geschreven en moet vooralsnog Federer (20) en Rafael Nadal (19) voor zich dulden.

Thiem onder vuur

Ook Dominic Thiem kreeg het de afgelopen tijd zwaar te verduren in de media, nadat de Oostenrijker zich uitsprak tegen het idee om lager gerangschikte collega’s financieel te steunen. Thiem stelt dat een aanzienlijk deel van de spelers die in aanmerking zouden komen voor de financiële steun, niet toegewijd zijn aan hun vak en de hulp daarom niet verdienen. ‘Ik doneer veel liever aan degenen die het echt nodig hebben’, liet de 26-jarige speler weten.

De houding van Thiem stuitte velen tegen de borst, waaronder de Algerijnse WTA-speelster Ines Ibbou. De nummer 620 van de wereld reageerde op de bewoordingen van de nummer drie van de wereld via een veel gedeelde persoonlijke videoboodschap.

Hoewel spelers als Nick Kyrgios en Venus Williams hun steun uitten voor Ibbou, staat Thiem niet alleen. Nummer acht van de wereld Matteo Berrettini en de Argentijnse subtopper Guido Pella geven zelfs de voorkeur aan goede doelen buiten de tennissport. Overigens lijkt de gedreven Ibbou op basis van haar clip bij uitstek het type speler dat op steun van Thiem kan rekenen.

Tennis

Exclusief | Medvedev: Avondsessie leeg Arthur Ashe Stadium ‘bizar’

02/07/2020 OM 09:44
Tennis

Becker: Kyrgios een ‘rat’ voor aanval op Zverev

01/07/2020 OM 13:15
Gerelateerde onderwerpen
Tennis
Deel dit via
Kopiëren
Deel dit artikel