De exit van Djokovic op de US Open 2020 is de geschiedenisboeken ingegaan als één van de merkwaardigste momenten in de tennissport. Ter herinnering: licht gefrustreerd en zonder oog voor zijn omgeving sloeg de Serviër in de vierde ronde in New York een bal weg, waarbij hij een nietsvermoedende lijnrechter op de keel raakte. De persoon in kwestie stortte ter aarde, hapte naar adem en niet veel later kreeg de nummer één van de wereld te horen dat hij is gediskwalificeerd. Tegenstander Pablo Carreno Busta bereikte zodoende de kwartfinale.

US Open | Hele Djokovic diskwalificatie incident met analyse

Djokovic was de grote favoriet om het toernooi te winnen, zeker in afwezigheid van zijn twee rivalen Roger Federer en Rafael Nadal. Uiteindelijk was het Dominic Thiem die zijn eerste Grand Slamtitel veroverde en niet Djokovic die voor de 18e keer een major wist te winnen. Het was duidelijk dat de man uit Belgrado aangeslagen was, maar de teleurstelling heeft niet lang geduurd. Hij herpakte zich de afgelopen week razendsnel, door op het gravel van Rome zijn 36e Masters 1000-titel te veroveren, een record. Voor de vijfde keer was hij de beste in de Italiaanse hoofdstad, waar hij in de finale afrekende met Diego Schwartzman, die op zijn beurt in de kwartfinale Rafael Nadal had verslagen. Het succes markeerde titel nummer vier in 2020 voor Djokovic.
Australian Open
Hoogtepunten Garin - Martinez - Australian Open Hoogtepunten
2 UUR GELEDEN
‘Ik heb zeker wat ups en downs gekend in de vier-vijf dagen nadat het gebeurde’, bevestigde de topseed in Rome over de nasleep van het incident op de US Open. Ik was in shock, maar heb doorgezet. Een toernooi spelen binnen een week nadat het plaatsvond heeft enorm geholpen, denk ik. Ik wilde snel weer de baan op om alles wat er nog aan me was blijven kleven vanuit New York uit de weg te ruimen’, aldus de beste speler van de wereld.
Door te winnen in Rome heeft Djokovic nu één Masters 1000-titel meer gewonnen dan Nadal. Federer is de nummer drie in die prestigieuze toernooireeks met 28 eindzeges. Bovendien heeft Djokovic nu Pete Sampras achter zich gelaten qua totaal aantal weken als nummer één van de wereld. De Amerikaanse 14-voudig Grand Slamkampioen voerde 286 weken de wereldranglijst aan, één minder dan de Serviër. Federer gaat aan de leiding met in totaal 310 weken als nummer één van de wereld. Het record van de Zwitser is in gevaar en zou in maart 2021 overtroffen kunnen worden door de buitengewoon gemotiveerde Djokovic, die er ondanks zijn vorm en overwinning in Rome geen toeval over laat bestaan wie volgens hem de grote favoriet is in Parijs.
‘Dat is Nadal. Ook al heeft hij verloren in Rome, denk ik dat velen het met me eens zullen zijn. Hij is de voornaamste favoriet met zijn record daar en de geschiedenis van zijn resultaten. Je kan niemand voor hem plaatsen’, erkende Djokovic, sprekend over de 12-voudig winnaar op Roland Garros. Toch ziet hij wel een zekere kwetsbaarheid in het spel, vooral gezien de spelomstandigheden in september en oktober. ‘Schwartzman heeft laten zien dat Nadal te verslaan is op gravel. De omstandigheden, met het zware gravel, de lage stuit en de vochtige avondsessies gaan we ook in Parijs meemaken. Ik weet vrijwel zeker dat hij dat niet liever heeft dan een hoge stuit van de bal. Hij heeft liever warme en snelle omstandigheden, waarbij hij zijn topspin goed kan inzetten. Het gaat interessant worden. Ook al is hij de grote favoriet denk ik dat er spelers zijn die hem kunnen verslaan op Roland Garros.’
Het kwalificatietoernooi is reeds van start gegaan in Parijs en is live te volgen via Eurosport. Het hoofdtoernooi vangt aanstaande zondag 27 september aan. Alles is live te volgen via Eurosport 1, Eurosport 2 en eurosport.nl.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf grootste toverballen van dag drie in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf grootste toverballen van dag drie in Melbourne
2 UUR GELEDEN