Of de tennistour weer op gang komt dit jaar is overigens onzeker. Achter de schermen wordt door alle betrokken organisaties hard gewerkt aan oplossingen. Vooral het al dan niet houden van de US Open, van 31 augustus tot en met 13 september, is momenteel onderwerp van gesprek. Teneinde het evenement veilig plaats te kunnen laten hebben is vanuit de Amerikaanse tennisbond USTA en de toernooileiding een pakket maatregelen samengesteld en voorgelegd aan alle partijen, waaronder de spelers.

Djokovic onder vuur

Wimbledon
Wimbledon | Rybakina met overmacht naar finale ten koste van oud-winnares Halep
43 MINUTEN GELEDEN
Hoewel het corona-protocol niet officieel naar buiten is gebracht, is via reacties van spelers inmiddels duidelijk geworden hoe de maatregelen eruit zien. Nummer één van de wereld Novak Djokovic heeft aangegeven geen voorstander te zijn van de ‘extreme’ plannen.
‘We krijgen geen toegang tot Manhattan, moeten slapen in hotels op het vliegveld en worden twee tot drie keer per week getest. Verder mogen we maar één persoon meenemen naar het park, wat onmogelijk is. Je hebt je coach, conditietrainer en fysiotherapeut nodig’, aldus de Serviër in een interview op de Servische TV. ‘Ze willen het toernooi kosten wat het kost laten doorgaan om financiële redenen. Dat begrijp ik, maar de vraag is hoeveel spelers de gestelde voorwaarden zullen accepteren’, vervolgde de drievoudig kampioen in New York.

Djokovic uit zijn onvrede over de vele protocollen rondom de US Open.

De opmerkingen van Djokovic zijn bij een aantal minder bekende spelers in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Ik denk niet dat het mogen meenemen van slechts één persoon uit het team een big deal is’, liet de Britse Dan Evans weten aan de BBC. ‘Het overgrote deel van de deelnemers reist toch maar met één coach. Niet iedereen reist met fysiotherapeuten en conditietrainers, dus ik denk dat zijn argument niet echt geldig is voor de rest van het veld, buiten de echte toppers.’
Ook WTA-speelster Danielle Collins kon geen waardering opbrengen voor de uitspraken van de 17-voudig Grand Slamkampioen en verwoordde haar bezwaren online. ‘Het is makkelijk voor iemand die bijna 150 miljoen dollar heeft verdiend in zijn carrière om andere mensen te vertellen wat ze moeten doen met hun geld en de US Open af te wijzen. Het zou mooi zijn als de beste speler ter wereld deze kans juist steunt en het niet verpest voor spelers en fans!’
Nick Kyrgios heeft op zijn beurt het standpunt ingenomen dat de drang om de US Open door te laten gaan, gezien de huidige turbulente situatie in de Verenigde Staten, van ‘egoïsme’ getuigt, en stelde via zijn twitteraccount de vraag rechtstreeks aan Federer, Nadal en Djokovic.

Beslissing

De kogel is nog niet door de kerk. Een beslissing wordt op maandag 15 juni verwacht. De Slowaakse speler Lukas Lacko, voormalig nummer 44 van de wereld, liet via twitter weten een langdurige ATP videodiscussie te hebben gevoerd met 400 deelnemers, waarbij allerlei onderwerpen de revue passeerden, inclusief de plannen rondom de US Open. Indien het toernooi in 2020 doorgang vindt zal de totale prijzenpot niet veel afwijken van het totaal van 2019.
Roland Garros, het volgende Grand Slamtoernooi op de kalender, staat van 20 september tot en met 4 oktober op de planning.
Wimbledon
Wimbledon | Rybakina met overmacht naar finale ten koste van oud-winnares Halep
44 MINUTEN GELEDEN
Wimbledon
Wimbledon | Jabeur verslaat vriendin Maria onderweg naar eerste finale van een Grand Slam
EEN UUR GELEDEN