‘Ik heb twee knieoperaties achter de rug, dus ik ben voornamelijk bezig geweest met herstel, krukken en stap voor stap weer de oude worden’, vertelde Federer tijdens de lancering van een speciale editie van zijn nieuwe On sportschoen, dat The Roger heet. ‘Ik moet zeggen dat ik me al veel beter voel. Ik ben nog niet op het niveau dat ik weer voluit kan spelen, maar het doel is om volgend jaar terug te keren’, vervolgde de twintigvoudig Grand Slamkampioen, die de afgelopen maanden goed heeft nagedacht over zijn toekomst.
‘Met het coronavirus en twee operaties heb ik moeten overwegen of ik wel door wil gaan. Het is gemakkelijk om nu te zegen dat ik dat zal doen, maar het is een lange weg terug en ik zal geduldig moeten zijn’, aldus Federer, bereid alles op alles te zetten om goed voor de dag te kunnen komen op Wimbledon 2021. Het evenement werd dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geannuleerd.
Tennis
Tennis | Kyrgios wil vrijspraak voor mishandeling wegens 'mentale problemen'
12 UUR GELEDEN
‘Het doet me verdriet dat ik nu niet in Londen ben voor het toernooi, maar ik hoop volgend jaar terug te keren. Dat is waarom ik dagelijks aan mijn herstel werk. Het is één van mijn grote doelen en daarom werk ik dagelijks keihard en bereid ik een fysiek blok van twintig weken voor dit jaar.’

Federer op het heilige gras van Wimbledon

Foto: Getty Images

Ook de Olympische Spelen in Tokio behoren tot de topprioriteiten van de levende legende. In 2008 won hij in Beijing een gouden medaille in het dubbelspel met Stan Wawrinka en vier jaar later greep hij het zilver in Londen in het enkelspel (Andy Murray won goud).
‘Het doel is om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Dat is voor mij altijd een geweldig verhaal geweest, elke editie waar ik heb gespeeld. Ik hou ook van Tokio, een fantastische plek. Ik hoop dat het gaat plaatsvinden en dat ik er dan bij kan zijn.’

Federer actief op de Olympische Spelen van 2012 in Londen

Foto: Getty Images

De lichte aarzeling die doorklinkt in de woorden van Federer heeft alles te maken met de realisatie dat zijn carrière niet eindeloos door kan gaan en dat het eindpunt nadert. De coronacrisis en de knieblessure heeft dat begrip alleen maar versterkt.
‘In beginsel was ik alleen maar bezorgd om mijn gezondheid, maar nu mis ik het spelen in een vol stadion. Ik weet dat de tijd om ermee te stoppen nadert en ik weet dat ik de tour zal gaan missen’, erkende Federer in gesprek met de Duitste krant Zeit.
‘Ik moet geduldig zijn en blijven werken. Het zou gemakkelijk zijn om er op dit kruispunt een einde aan te maken, maar ik wil mezelf kansen blijven geven om te genieten van tennis.’
Tennis
Tennis | Kyrgios maakt landgenoot en vijand Tomic belachelijk op Twitter - "Ongelofelijk"
GISTEREN OM 15:18
Tel Aviv Watergen Open
Tennis | Djokovic hongerig naar nieuw succes - "Extra motivatie na lange afwezigheid"
GISTEREN OM 13:54