Met de hulp van voormalig marathonschaatser Marcin Goszcynski hoopt de voormalig nummer één van de wereld haar haperende gewricht onder controle te krijgen en snel terug te keren.
Met de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988 in het vooruitzicht verhuisden de ouders van Goszcynski begin jaren ‘80 vanuit Polen naar Canada. Het atletische koppel, gespecialiseerd op de afdaling, vestigde zich permanent in Canada, waar baby Marcin uitgroeide tot profschaatser. ‘Ik heb eerst ijshockey gespeeld in de jeugd, maar vanaf mijn tiende ben ik verliefd geworden op schaatsen, in het bijzonder op marathon-rijden’, vertelt Goszcynski in een telefonisch interview. Zijn voorkeur voor de lange afstanden bracht hem in 2006 naar Nederland, waar die discipline op aanzienlijk hoger niveau werd beoefend dan in Canada. ‘Ik werd uitgenodigd door het team van Viks Parket (opgeheven in 2011, red.) en woonde een jaar lang in Enkhuizen. Ik heb nooit het niveau kunnen halen van de Nederlanders, maar de ervaring was te gek, erkent de zelfbewuste Goszcynski, die in het jaar voor zijn verblijf in Nederland 23e werd bij het WK Schaatsen in thuishaven Calgary.

Sharapova 2

Foto: Getty Images

Gouden combinatie

Hoewel hij nooit een hoogvlieger is geweest op internationaal toneel, is zijn tijd als profsporter van onschatbare waarde geweest om uit te blinken ná zijn actieve loopbaan als schaatser. Goszcynski studeerde kinesiologie, massagetherapie en specialiseerde zich in strenght & conditioning aan de universiteit van Calgary. Met zijn verleden een gouden combinatie om doeltreffend topsporters te helpen het maximale uit hun lichaam te halen.
De life style van een topsporter die doelen voor ogen heeft en alles in het werk stelt om deze te halen, is uniek. Het is geen kantoorwerk, verzekert de 36-jarige Goszcynski, in het recente verleden nog verbonden aan het Olympische Bobslee- en Skeletonteam van Canada en op privè-basis aan onder meer NHL-spelers en MMA-vechters (met schouderklachten). Alles heeft echter moeten wijken voor zijn nieuwe functie binnen het team van toptennisster Maria Sharapova.

Sharapova 3

Foto: Eurosport

Rode draad

De vijfvoudig Grand Slamkampioene won in 2004 op 17-jarige leeftijd Wimbledon en heeft sindsdien op verschillende fronten furore gemaakt. Niet alleen won Sharapova tenminste één keer alle Grand Slamtoernooien, maar op haar sportieve succes bouwde ze een zakelijk imperium. Sharapova was 11 jaar op rij de beste betaalde vrouwelijke sporter ter wereld, totdat ze in 2016 werd geschorst wegens gebruik van verboden medicatie (waarover het CAS in hoger beroep oordeelde dat er geen opzet in het spel was).
Een onfortuinlijke rode draad in Sharapova’s lange verhaal is haar aanhoudende blessureleed. Op talloze momenten in haar loopbaan heeft de inmiddels 32-jarige speelster voor langere tijd pauzes moeten inlassen om onder het mes te gaan en/of te revalideren. In de persoon van Goszcynski hoopt de winnares van 36 proftoernooien een blijvende oplossing voor haar problemen gevonden te hebben, in het bijzonder voor haar rechterschouder.
"Marcin werd sterk aanbevolen door verschillende elitesporters op het moment dat ik zoekende was naar een buitengewoon vaardig persoon om aan mijn schouder te werken. Hij is één van de beste specialisten die ik ooit heb meegemaakt" laat Sharapova weten aan Eurosport Nederland.
Goszcynski biedt op zijn beurt een inkijkje in het werk voor zijn nieuwe werkgeefster, die eind januari voor het laatst een wedstrijd speelde en hoopt in juni tijdens het grasseizoen haar comeback te kunnen maken…

sharapova 1

Foto: Getty Images

Op welk moment komt een sporter bij jou terecht?“
Meestal kloppen sporters met één of ander issue bij mij aan. Of sporters die simpelweg een volgende stap willen zetten en beter willen worden. In veel gevallen is er ook helemaal geen probleem bij mijn klanten, maar willen ze gewoon een andere weg inslaan.
Hoe ben je in beeld gekomen bij Sharapova?
Toen Maria iemand zocht om haar te helpen met haar schouder werden twee vooraanstaande vakgenoten van mij benaderd voor advies. Zij hebben onafhankelijk van elkaar mij naar voren geschoven. In april 2018 heb ik eerst parttime met Maria gewerkt. Zij veranderde rond die tijd haar team. Daar waren veel mensen bij betrokken (onder anderen van de Nederlandse topcoach Sven Groeneveld – nu trainer van Sloane Stephens – werd afscheid genomen, red.). Sinds mei 2019 ben ik fulltime met haar aan de slag.
Wat is jullie werkwijze?
Op dit moment zit Maria in een fase waarin ze haar carrière zo lang mogelijk wil verlengen met de huidige mogelijkheden van haar lichaam. We kijken dus naar meerdere dingen, zowel op de baan als naast de baan. Qua behandeling en krachttraining. Alles moet op elkaar afgestemd zijn en ook het hele team dat zich ermee bezighoudt moet eensgezind zijn. Op die manier geven we Maria de beste kans om terug te keren. Ik ben een schakel in het hele systeem. Als ik verzaak, lijdt het team daaronder.
Wat is precies jouw rol?
Simpel gesteld is het mijn verantwoordelijkheid dat Maria op dagelijkse basis klaargestoomd is om de baan op te stappen. De hoeveelheid en intensiteit van haar training moet afgestemd worden op hoe haar lichaam zich op een desbetreffend moment voelt. Ik ga daarbij over de bijbehorende therapieën en programma's.
Wat maakt Sharapova een bijzonder geval?“
Ze heeft ontzettend veel verplichtingen naast de baan. Het inplannen van mijn programma’s is niet zo vanzelfsprekend. Alles verandert voortdurend en vereist improvisatievermogen. Tegelijkertijd betekent haar drukke schema niet dat we de kantjes er vanaf kunnen lopen.
Hoe staat haar lichaam er voor anno 2019?
Dat is een lastige vraag, omdat ik niet genoeg vergelijkingsmateriaal heb. Ik kende haar niet toen ze op 17-jarige leeftijd Wimbledon won. Ik zag haar weliswaar op TV, maar dat zegt niets. Ook na haar schouderoperaties was ik niet bekend met haar fysiek. Ik heb haar twee jaar geleden voor het eerst ontmoet, dus ik kan alleen de afgelopen twee jaar beoordelen. In die tijd heeft ze grote vooruitgang boekt en is ze nu veel sterker dan toen we net begonnen. Er zijn zoveel variabalen van toepassing, dat je uiteindelijk moet roeien met de riemen die je hebt.

Sharapova 5

Foto: Eurosport