Bij het WTA-toernooi van Lexington, waar ook de zussen Williams aan deelnemen, behoort Gauff tot de spraakmakende namen. Het feit dat de tribunes leeg zijn, maakt de aandacht voor de 16-jarige speelster er niet minder om. Ze werd in Kentucky uitgebreid (virtueel) aan de tand gevoeld door de pers over haar activisme de voorbije periode, sinds de dood van George Floyd in mei.
‘Ik denk dat ik veel over mezelf heb geleerd tijdens deze break. Ik voelde me verantwoordelijk door mijn grote platform. Het zou verkeerd zijn als ik stil was gebleven, terwijl dit probleem speelt. Ik voelde de neiging om mijn platform in te zetten, bewustzijn over het onderwerp te verspreiden en mensen erover te onderwijzen’, stelt Gauff, die veel indruk maakte met een anti-racisme speech in haar woon- en geboorteplaats Delray Beach, tijdens een vreedzaam protest.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
3 UUR GELEDEN
‘Het was helemaal niet gepland dat ik een toespraak zou houden. Het werd me twee minuten van tevoren gevraagd’, vertelde Gauff over het bijzondere moment dat de wereld overging. Op zeer jonge leeftijd slaagt de jongeling er al in het gevoelige onderwerp te behandelen.
‘Ik denk zeker dat George Floyd voor het grotere publiek de ogen heeft geopend. Maar het onderwerp is voor mij van jongs af aan actueel geweest, omdat mijn ouders er veel over spraken met mij. Ik ben er in geslaagd om de issues goed onder woorden te brengen. Je moet weten waar je het over hebt bij dit onderwerp om er zeker van te zijn dat je geen verkeerde dingen zegt.’
Rentree
Voor het overgrote deel van de toptennissers was de tennisstop de afgelopen maanden een ongewone situatie. Gauff heeft — gezien haar jonge leeftijd en bijbehorende beperkingen qua hoeveelheid toernooien waar ze aan mee mag doen — eerder lange tijd aan de kant gestaan.
‘Ook al was het mijn langste pauze over het algemeen, waren mijn toernooien bij de junioren ook erg verspreid. Ik heb geregeld 2-3 maanden geen wedstrijden gespeeld, dus het voelde niet heel anders voor mij. Ik heb de wedstrijden gemist, maar de pauze was goed, omdat ik kon trainen. Ik zit nog in de ontwikkelingsfase. Om al die maanden te hebben om aan bepaalde dingen te werken helpt. Daarbij heb ik thuis veel tijd door kunnen brengen met mijn broers en familie.’
Gauff, die eind vorig jaar haar eerste WTA-toernooi won in Linz — en in de persoon van Kiki Bertens voor het eerst een top10-speelster versloeg — heeft geen duidelijke doelen gesteld.
‘Ik wil de rest van het jaar plezier hebben in de strijd. Daar hou ik van en ik speel mijn beste tennis als ik me geen zorgen maak over resultaten en rankings’, aldus Gauff, die in de tweede ronde in Lexington uitkomt tegen tweede reekshoofd Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland. Serena Williams, het eerste reekshoofd, staat bij het hardcourt-toernooi voor de 31ste keer tegenover zus Venus.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
3 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
8 UUR GELEDEN