Na maanden van aanhoudende kritiek op tennissers die tijdens de coronacrisis deelnamen aan verschillende demonstratietoernooien, is het nauwelijks een verrassing dat Nick Kyrgios zijn afmelding heeft bekendgemaakt voor de US Open van 31 augustus tot 13 september. De uitgesproken Aussie, die tennissen in de huidige omstandigheden onverantwoord vindt, trad naar buiten via een uitgebreide videoboodschap (open brief) op Uninterrupted, een social media account, gecreëerd door topbasketballer LeBron James.
‘Het doet me veel pijn om niet te kunnen spelen in één van de grootste arena’s van de sport, Arthur Ashe Stadium. Maar ik laat het schieten voor de mens, mijn landgenoten, de honderden en duizenden Amerikanen die hun leven hebben gelaten, voor iedereen. Het is mijn beslissing’, luidt een deel van de verklaring van de nummer veertig van de wereld, die principiële bezwaren heeft.
Australian Open
AusOpen | “Ik wil nog veel meer emotie zien” - McEnroe vindt niet dat Medvedev te ver ging
EEN UUR GELEDEN
‘Laten we ademhalen en herinneren wat belangrijk is: gezondheid, veiligheid en gemeenschap. We kunnen onze sport en economie heropbouwen, maar verloren levens krijgen we niet terug.’
Nadat Kyrgios de organisatoren van de US Open eerder ‘egoïstisch’ noemde, lijkt hij nu meer begrip op te kunnen brengen voor het alsnog willen houden van het toernooi. ‘Ik heb geen probleem met de Amerikaanse tennisbond en als spelers willen gaan, is dat aan hen, zolang ze maar gepast en veilig handelen. Er is niemand die meer dan ik wil dat mensen hun baan kunnen behouden. Ik heb het over degenen die in de restaurants werken, de schoonmakers en de kleedkamer-assistenten. Dat zijn de mensen die oprecht hun baan het hardst nodig hebben.’

Kyrgios heeft principiële bezwaren tegen tennissen tijdens corona

Foto: Getty Images

Sneer
Voor zijn collega’s had Kyrgios toch een enigszins kritische boodschap. ‘Tennissers, we moeten elkaar bijstaan en samenwerken. Je kan niet op tafels gaan staan dansen en graaiend door Europa trekken of snel geld proberen te verdienen, door een demonstratietoernooi te organiseren’, sneerde de 25-jarige speler nogmaals in de richting van de Adria Tour van Novak Djokovic, waarbij de Serviër, Grigor Dimitrov en anderen het coronavirus opliepen.
‘Dat is egoïstisch. Denk eens aan anderen. Daar gaat het virus om. Het maakt niet uit wat je ranking is of hoeveel geld je hebt. Wees verantwoordlijk. Die spelers die de regels hebben nageleefd en onzelfzuchtig zijn geweest, wens ik veel succes. Speel op eigen risico, daar heb ik geen problemen mee.’

Kyrgios & Zverev

Foto: Getty Images

Zverev
De speler die mogelijk de meeste kritiek kreeg te verduren van Kyrgios de afgelopen periode is Alexander Zverev. De Duitser speelde ook de Adria Tour, maar raakte niet besmet. Toch gaf hij aan 14 dagen in quarantaine te gaan, alvorens enkele dagen later gespot te worden tijdens een druk strandfeest. Kyrgios wijdde een felle videoboodschap aan het (wan)gedrag van zijn collega.
Tijdens de tweede editie van de Ultimate Tennis Showdown liet Zverev weten nog niet zeker te zijn over deelname aan de US Open. ‘Ik kijk het nog aan, omdat de situatie in de Verenigde Staten op dit moment niet geweldig is. Ik weet nog niet wat ik zal beslissen met mijn team. Ik wil toernooien spelen, maar ik denk dat de Verenigde Staten op dit moment een beetje een rare plek is. Ik bekijk hoe het de komende weken verder ontwikkelt, of de besmettingen oplopen en hoe het reizen zal zijn’, aldus Zverev in gesprek met Tennis Majors.
Australian Open
AusOpen | "Ik weet niet of hij dat lang gaat volhouden" - Tsitsipas over loopvermogen Medvedev
7 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | “Ik heb altijd weer spijt” - Medvedev reageert op zoveelste woede-uitbarsting
7 UUR GELEDEN