De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Aanstaande zaterdag is het weer tijd voor een tennisklassieker op Eurosport. Bekijk vanaf 14:15 uur op Eurosport 1 of de Eurosport Player de masterclass van Simona Halep tegen 23-voudig Grand Slamkampioene Serena Williams in de finale van Wimbledon 2019.
‘Wanneer iemand de sterren van de hemel speelt kan je niet veel doen. Je moet gewoon accepteren dat het haar dag is. Petje af’, zo klonk de eerlijke en sportieve analyse van Serena Williams nadat ze in de finale van Wimbledon 2019 binnen een uur werd afgetroefd door Simona Halep. 56 minuten, om precies te zijn, had de Roemeense nodig om de legendarische Amerikaanse van haar felbegeerde 24e Grand Slamtitel af te houden. Williams heeft nog één eindoverwinning nodig om het aantal van Margaret Court te evenaren. Hoewel Halep klein van stuk is, vormde ze in Londen een obstakel van formaat in deze belangrijke recordjacht.
Australian Open
Hoogtepunten Mannarino - Karatsev - Australian Open Hoogtepunten
2 UUR GELEDEN

Vlekkeloos optreden

‘Ik weet het zeker, dit was de beste wedstrijd van mijn leven’, stelde Halep zonder aarzeling na het veroveren van de prachtige Venus Rosewater Dish, de kampioensschaal op Wimbledon. Dat ze haar beste optreden ooit liet zien op haar minst geliefde ondergrond gaf het sprookje een extra dimensie. Halep, die het moet hebben van haar razendsnelle benen en vastheid in lange rally’s, is alles behalve gemaakt voor grastennis, waarbij traditioneel bekeken meer waarde wordt gehecht aan een sterke opslag en aanvallend tennis. Maar het is geen geheim dat grasbanen anno 2020 niet meer zo snel spelen als in de vorige eeuw het geval was, waardoor inmiddels ook op deze ondergrond wedstrijden veelal vanaf de baseline worden beslist. De snelheid en lagere stuit is echter niet het enige issue op gras. Veel spelers hebben moeite om stevig op de benen te staan en af te zetten zonder uit te glijden. Op Wimbledon 2019 kraakte Halep de code.
Na ongeveer tien minuten stond ze reeds op een 4-0 voorsprong op Centre Court, waar haar onnavolgbare tegenstandster in het verleden zeven keer tot kampioene is gekroond. De start van Williams was weliswaar traag, maar het niveau van Halep bereikte onwerkelijke hoogtes. Op alle vragen vond ze een antwoord. Halep eindigde het vliegensvlugge duel met het bizarre aantal van slechts drie (!) onnodige fouten. Williams leek zich door de vlekkeloosheid van haar opponente steeds meer opgejaagd te voelen en begon gaandeweg ongeduldig te forceren. Een enigszins pijnlijk moment deed zich voor toen vanuit het publiek luidkeels ‘Serena, wakker worden!’ werd geschreeuwd. Hoewel Williams achteraf aangaf de kreet gehoord te hebben, kon ze het niet gebruiken als trigger om beter te spelen.

Medogenloosheid kwijt

De gang van zaken illustreerde nogmaals de curieuze kentering in het carrièreverloop van Williams, sinds de geboorte van haar dochter eind 2017. Tot en met haar laatste Grand Slamtitel (Australian Open 2017) was Williams in finales van Grand Slamtoernooien meestal op haar best en nauwelijks te kloppen. Met de US Openfinale van 2019 meegerekend, heeft ze nu haar laatste vier titelwedstrijden op een major kansloos verloren, zonder ook maar in de buurt te komen van het winnen van een set tegen nota bene vier verschillende tegenstandsters (Angelique Kerber, Naomi Osaka, Simona Halep en Bianca Andreescu). Een duidelijke verklaring voor het verlies van haar kenmerkende medogenloosheid op de belangrijkste momenten is er niet. Mogelijk is het de verlammende druk van het evenaren van het Grand Slamrecord. Misschien hebben de andere topspeelsters na al die jaren genoeg ervaring opgedaan om het respect voor Williams niet over te laten slaan in een gevoel van minderwaardigheid. Bij het beschouwen van deze - voor de maatstaven van Williams - negatieve trend, mag echter niet uit het oog worden verloren dat het bereiken van vier Grand Slamfinales na een moeizame zwangerschapsperiode een prestatie is waar de rest van het veld ook onder normale omstandigheden alleen maar van kan dromen.
Halep speelde de finale in de wetenschap dat ze negen van de eerdere tien ontmoetingen met Williams had verloren. Ze vond echter een manier om die bagage te lozen en onbezwaard de strijd aan te gaan. ‘Ik dacht niet na over tegen wie ik sta te spelen, omdat ik me altijd een beetje geïntimideerd heb gevoeld door haar. Zij is een inspiratiebron en voorbeeld voor iedereen.’
Met die mentaliteit won Halep na Roland Garros 2018 haar tweede Grand Slamtitel, werd ze de eerste Roemeense kampioene ooit op Wimbledon en zette ze Williams opnieuw in de wachtkamer van de tennisgeschiedenis.
Bekijk het magistrale optreden van Simona Halep aanstaande zaterdag om 14:15 uur op Eurosport 1 of de Eurosport Player!
Australian Open
AusOpen | Nadal moet twee sets hard werken om Khachanov van zich af te slaan
2 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Grappig! Shapovalov neemt extra time-uit terwijl opponent tijdswaarschuwing krijgt
2 UUR GELEDEN