‘Daar zij we dan. Rome is altijd enerverend. Het is één van de belangrijkste toernooien ter wereld, zonder enige twijfel’, stelde Nadal tijdens zijn persconferentie bij het toernooi dat hij negen(!) keer op zijn naam schreef. In de Italiaanse hoofdstad wordt zonder publiek gespeeld dit jaar. ‘Het zal niet hetzelfde zijn zonder publiek en met de bubbel, waardoor je niet kan genieten van de stad. Maar we hebben tenminste een toernooi in Rome. Dat is positief en daar ben ik heel blij om.’
Evenals Kiki Bertens heeft ook Nadal geen spijt van de keuze om de US Open aan zich voorbij te laten gaan dit seizoen. ‘Als je beslissingen neemt, dan accepteer je de gevolgen. Ik maak een beslissing en ga verder met mijn leven. We hebben datgene gedaan waarvan we dachten dat het het beste zou zijn voor mij, de familie en al het andere’, legde de illustere linkshander uit, voordat hij vertelde dat hij vier van de vijf sets van de US Openfinale tussen Dominic Thiem en Alexander Zverev had bekeken.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
‘Ik ben heel blij voor Dominic. Hij is iemand die zo’n grote titel verdiende. Een super harde werker en bijzonder geconcentreerd op zijn doelen. Hij is ook een goed persoon. Hij verdient het. Het spijt me voor Sascha. Hij was close, maar ook al speelde hij op momenten in de finale uitstekend, denk ik dat aan het einde van de rit Dominic meer solide is. Sascha zal waarschijnlijk nog zijn kansen krijgen in de toekomst.’
Ook de diskwalificatie van Novak Djokovic werd uiteraard voorgelegd aan de voormalig nummer één van de wereld, die met een nuchtere blik naar het incident heeft gekeken.
‘De gevolgen van zo’n geval zijn altijd hetzelfde geweest. Op dat gebied is er niets nieuws onder de zon. Novak had pech. De regels schrijven heel duidelijk voor dat in zo’n geval diskwalificatie volgt. Het spijt me zeer voor hem. Hij had een kans natuurlijk. Tegelijkertijd moet je zulke dingen niet doen. Het is belangrijk om gepaste zelfbeheersing te hebben op de baan, omdat je anders in zo’n ongelukkige situatie terecht kan komen. Natuurlijk wilde hij niemand raken. Het was onfortuinlijk’, aldus Nadal, wiens eerste tegenstander in Rome uitgerekend landgenoot Pablo Carreno Busta is, die op de US Open nog de halve finale haalde en in vijf sets verloor van Zverev.
Nadal is in Rome als tweede geplaatst achter Djokovic. Ook nummer zes van de wereld Stefanos Tsitsipas is van de partij. Het drietal zal op woensdag de campagne starten bij het prestigieuze graveltoernooi, waar ook de vrouwen aan deelnemen. Bertens speelt haar eerste enkelspelpartij op donderdag. In het dubbelspel ging de Wateringse met Arantxa Rus onderuit tegen het als zevende geplaatste Japanse duo Shuko Aoyama/Ena Shibahara. Rus kwalificeerde zich voor het hoofdtoernooi in het enkelspel en heeft daarin reeds de tweede ronde behaald via een knappe zege op de veelbelovende Poolse tiener Iga Swiatek.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vier in Melbourne
2 UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
7 UUR GELEDEN