De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Bij Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic staat er - buiten coronatijd - nagenoeg wekelijks iets op het spel. Of het nu gaat om een winstreeks, rankings of aantal toernooizeges. De Big 3 strijdt anno 2020 om dezelfde records, waardoor hun onderlinge rivaliteit interessant blijft en voor zover mogelijk nóg spannender is om te volgen. Wie is aan het einde van de rit de beste?
Aan de huidige status van het drietal gaat inmiddels een lange route vooraf. Een route, die eens per jaar door Parijs loopt. Aan de Franse monarchie werd eind 18de eeuw een einde gemaakt, maar in de persoon van Nadal zit er nog steeds iemand op de troon. Een Spanjaard zelfs, die sinds 2005 met ouderwets harde hand regeert en zijn uitdagers keer op keer een kopje kleiner maakt. Nadal heeft twaalf keer Roland Garros gewonnen. In 2006 won hij zijn tweede, ten koste van nummer één van de wereld Federer. Het was de eerste van vier finales tussen het duo en tweede van in totaal zes ontmoetingen op Court Philippe Chatrier. Telkens kwam de man uit Mallorca als winnaar uit de strijd. Het is geen geheim dat Federer ook in 2006 - temidden van zijn absolute hoogtijdagen - werd verslagen door Nadal op gravel. Dat neemt niet weg dat deze enigszins in vergetelheid geraakte vroege ontmoeting van het tweetal buitengewoon beladen was.
Tennis
Tennis | Juan Martín del Potro openhartig over blessureleed - “Kan niet hardlopen zonder pijn"
30/09/2022 OM 12:25

De machtige forehand van Nadal

Foto: Getty Images

De enkelhandige backhand van Federer onder druk

Foto: Getty Images

Geen vier op rij voor Federer

Federer had immers de afgelopen drie majors gewonnen en bevond zich voor de eerste keer in zijn carrière in de positie om vier Grand Slamtitels op rij te bemachtigen en zodoende de zeldzame prestatie van Rod Laver en Don Budge te herhalen. Bovendien kon Federer de eerste (mannelijke) tennisser worden die in zijn eerste acht Grand Slamfinales zegeviert. Nadal gooide echter roet in het Zwitserse eten. Een jaar eerder was hij in Parijs ook al te sterk, destijds in de halve finale. Maar niet alleen in Parijs was Nadal ongrijpbaar voor Federer, die aan de finale van Roland Garros 2006 begon met een 5-1 achterstand in onderlinge ontmoetingen. Federer eindigde het seizoen uiteindelijk met 12 titels en een bizarre winst/verlies-balans van 92-5. Vier van de slechts vijf nederlagen kwamen tegen Nadal. De twintigjarige speler vormde het enige obstakel tussen Federer en een onsterfelijke status.
De topseed begon vlekkeloos aan de finale op Roland Garros in 2006, maar kon het hoge niveau uit de eerste set niet vasthouden nadat Nadal de smaak te pakken kreeg in set twee: 1-6 6-1 6-4 7-6. Doorslaggevend bleek het frustrerende onvermogen van Federer om met zijn enkelhandige backhand de linkshandige topspin van Nadal te pareren. Het was een aanslag op de mentale toestand van de man uit Basel, als gevolg waarvan ook de rest van zijn spel in duigen viel.
‘Ik heb het geprobeerd. Veel meer dan dat kan ik niet doen. Het is uiteraard erg jammer, maar het leven gaat door. Ik zal waarschijnlijk jarenlang gaan horen dat ik een kans heb laten liggen, maar ik moet het gewoon accepteren. Het blijft mijn doel om hier te winnen en ik ben een stap dichterbij gekomen’, aldus Federer na zijn eerste finaleplaats in Parijs. De hoop op een zege was overigens niet uit de lucht gegrepen. Enkele weken eerder had hij twee matchpoints tegen Nadal in een epische finale op het gravel van Rome, één van de beste tenniswedstrijden aller tijden.

Niet vanzelfsprekend

Beide finales werden dus gewonnen door Nadal, die met het grijpen van de titel op Roland Garros zijn recordreeks van gewonnen wedstrijden op gravel verlengde tot zestig. De overmacht van de nummer twee van de wereld was echter niet vanzelfsprekend, gezien een serieuze voetblessure die hem onder meer weghield van de Australian Open eerder dat jaar. ‘Ik had niet gedacht dat er een kans was om terug te keren in de finale op Roland Garros’, erkende Nadal, die zijn loopbaan op losse schroeven had zien staan. ‘Elk jaar voelt anders, maar door de nummer één van de wereld te verslaan nadat ik een blessure heb gehad, zijn de emoties nog krachtiger.’

Nadal languit op de grond na zijn overwinning

Foto: Eurosport

Nadal met zijn kenmerkende beet in de trofee

Foto: Getty Images

Federer deed een jaar later op Roland Garros 2007 een tweede poging om vier majors op rij te winnen, maar wederom riep Nadal hem een halt toe. Wel beëindigde hij dat seizoen in de finale van het Masters 1000-toernooi van Hamburg de ongelooflijke zegereeks van 81 gravelwedstrijden op rij van Nadal. Noch Federer noch Nadal heeft tot op heden vier Grand Slamtoernooien op rij gepakt. Nadal had op de Australian Open 2011 een kans, maar strandde in Melbourne in de kwartfinale. Collega Djokovic lukte het wel, verspreid over de seizoenen 2015 en 2016.
Tennis
Tennis | Adrian Andreev en Corentin Moutet gaan elkaar te lijf in challenger Open d'Orleans
30/09/2022 OM 08:57
Laver Cup
Laver Cup | Federer reageert op vasthouden hand Nadal - “Het was een geheim dankjewel”
29/09/2022 OM 11:24