‘Als sport neemt tennis een collectief standpunt in tegen raciale ongelijkheid en sociaal onrecht. Opnieuw is dit prominent aanwezig in de Verenigde Staten. De Amerikaanse tennisbond, ATP Tour en WTA hebben besloten stil te staan bij dit moment, door het toernooi te pauzeren op donderdag. Vrijdag zullen de wedstrijden worden hervat’, zo luidde het gezamenlijke statement.
Tennis volgt het voorbeeld van de NBA, WNBA, Major League Baseball en Major League Soccer, die al eerder een staking aankondigden. Het besluit om bij het toernooi van Cincinnati, dit jaar door het coronavirus eenmalig verplaatst naar New York, ook actie te ondernemen, werd naar alle waarschijnlijkheid hevig beïnvloed door Naomi Osaka, die enkele uren na het bereiken van de halve finale naar buiten bracht zich uit protest tegen het geweld terug te trekken.
Tennis
Tennis | Voormalig topspeelster Konta (30) zet na veel blessureleed punt achter carrière
3 UUR GELEDEN
‘Hallo, zoals velen van jullie weten zou ik morgen (donderdag, red.) mijn halve finale moeten spelen. Echter, voordat ik een sporter ben, ben ik een zwarte vrouw. En als zwarte vrouw heb ik het gevoel dat er veel belangrijkere zaken directe aandacht verdienen dan het kijken naar mijn tennis. Ik verwacht niet dat het niet spelen drastische gevolgen zal hebben, maar als ik een gesprek op gang kan brengen in een voornamelijk witte sport, dan zie ik dat als een stap in de goede richting’, zo opent de mededeling van Osaka, voordat de 22-jarige Japanse ingaat op de kern van de gevoelige kwestie.
‘Ik word oprecht misselijk als ik de aanhoudende genocide tegen de zwarte bevolking door de politie aanschouw. Ik word er moe van dat ik om de paar dagen een andere hashtag zie verschijnen en word er extreem moe van om keer op keer dezelfde discussie te moeten voeren. Wanneer zal het ooit genoeg zijn?’, aldus de nummer tien van de wereld, die haar bericht afsloot met een aantal namen van slachtoffers van politiegeweld in de Verenigde Staten.
De actie kon direct op steun rekenen van collega’s. Milos Raonic, eveneens halve finalist bij het toernooi van Cincinnati, was één van de eerste spelers om zich te mengen.
‘Ik denk dat een echte verstoring een verschil kan maken. Om dat goed voor elkaar te krijgen moeten we als sporters samen optrekken’, opinieerde het servicekanon uit Canada in een persconferentie. Andere spelers reageerden via social media op de stap van Osaka.
Ook Billie Jean King, de activistische grondlegger van de WTA Tour, schaarde zich achter de tweevoudig Grand Slamkampioene, die een Japanse moeder en Haïtiaanse vader heeft en woonachtig is in de Verenigde Staten.
Het toernooi van Cincinnati wordt op vrijdag hervat met de halve finales. Bij de vrouwen staan Osaka en de Belgische Elise Mertens tegenover elkaar, en Johanna Konta en Victoria Azarenka. In het mannentoernooi neemt Novak Djokovic het op tegen Roberto Bautista Agut, terwijl Stefanos Tsitsipas de strijd aangaat met Raonic. De US Open gaat maandag 31 augustus van start.
Australian Open
“Ik wil niet veranderen, ik wil plezier hebben” - Raducanu wil gewoon blijven wie ze is
GISTEREN OM 15:35
Tennis
Tennis | Raducanu onthult goedbedoeld advies van Lewis Hamilton
GISTEREN OM 14:24