De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
In 1999 vond zonder meer één van de spraakmakendste edities van Roland Garros plaats. Terwijl bij de mannen Andre Agassi op spectaculaire wijze zijn enige ontbrekende Grand Slamtoernooi won, was het bij de vrouwen zijn toekomstige echtgenote Steffi Graf die op een ongekende manier haar 22ste en laatste major-titel veroverde.
De Duitse was als zesde geplaatst en trof in de finale nummer één van de wereld Martina Hingis. Graf won in 1988 alle Grand Slamtoernooien in één seizoen. Hingis was in 1997 - nota bene op 16-jarige leeftijd(!) - ook dichtbij een Calendar Grand Slam, maar verslikte zich in de finale op Roland Garros in Iva Majoli, waardoor ze dat seizoen genoegen moest nemen met drie majors. Het Zwitserse wonderkind kreeg in 1999 een herkansing in Parijs en begon als grote favoriete aan de finale tegen Graf, die in 1996 voor het laats zegevierde op een Grand Slamtoernooi en een reeks ingrijpende blessures achter de rug had. Deelname aan Roland Garros was zelfs hoogst onzeker. Hingis was het roerend eens met haar favorietenrol en aarzelde een jaar eerder geen moment bij de beantwoording van de vraag welke gevolgen een terugkeer van Graf zou hebben.
Tennis
Tennis | Een Q&A met Eurosport-commentator David Avakian over de breuk tussen Griekspoor en Sluiter
20 MINUTEN GELEDEN
‘Steffi heeft wat resultaten behaald in het verleden, maar tegenwoordig is de sport sneller en atletischer. Ze is nu oud. Haar tijd zit erop’, aldus de zelfverzekerde tiener, die met haar houding en uitspraken een scherpe smaak toevoegde aan de waanzinnige eindstrijd die zou volgen.
Gekte
‘Dit was één van de gekste wedstrijden ooit. Ik weet niet wat er nog meer had kunnen gebeuren’, reageerde Graf na haar onwaarschijnlijke 4-6 7-5 6-2 overwinning na 2 uur en 25 minuten. ‘Dit was de grootste zege die ik ooit heb gevierd’, vervolgde de 29-jarige speelster, die een maand later op Wimbledon haar laatste Grand Slamtoernooi ooit speelde (en de finale haalde).

Graf met haar 22ste en laatste Grand Slamtrofee

Foto: Getty Images

De gekte waar Graf op doelde is niet te onderschatten. Een cruciale rol was weggelegd voor de Parijse fans, die zich massaal schaarden achter de veterane. ‘Ik voel me Frans! Ik heb over de hele wereld gespeeld en nog nooit zo’n publiek gehad’, erkende Graf achteraf. De weinige steun die Hingis wél had, raakte ze in de loop van het duel kwijt door een reeks opvallende momenten.
Ten eerste besloot de Swiss Miss, zoals haar bijnaam luidde, om bij een 6-4 2-0 0-0 voorsprong heisa te schoppen om een bal die uit werd gegeven door de lijnrechter. De umpire van dienst bevestigde de call en kende het punt toe aan Graf, waarop Hingis haar protest voortzette en zelfs naar de speelhelft van Graf liep om de afdruk zelf te inspecteren. Een dergelijke loopactie is ongeoorloofd en kwam Hingis dan ook op een strafpunt te staat wegens onsportief gedrag, nadat ze eerder al een officiële waarschuwing had ontvangen voor het misbruiken van haar racket. De jongeling liet het er niet bij zitten en wachtte - tevergeefs - op een interventie van de supervisor.
Fluitconcerten & Onderhandse opslagen
Franse toeschouwers steken ongenoegen normaal gesproken niet onder stoelen of banken en maakten voor Hingis geen uitzondering. Waarom de topseed bij een comfortabele voorsprong het ‘Steffi! Steffi!’ scanderende publiek verder tegen zich in het harnas joeg, blijft de grote vraag.
Ondanks het opmerkelijke moment en het vijandige publiek slaagde Hingis erin de touwtjes in handen te houden en serveerde ze op 5-4 voor haar eerste Roland Garrostitel en vervolmaking van haar Carrière Grand Slam. Het betekende het begin van het einde voor… Hingis. Graf won de game én de set. Vanaf de rand van de afgrond keerde ze de wedstrijd volledig om naar een 4-6 7-5 3-0 voorsprong. Het lukte Hingis wel om na het verliezen van de tweede set haar relatie met de fans verder te verslechteren, door een ellenlange toiletpauze te nemen.

De 18-jarige Hingis beleefde een zware middag met het Franse publiek

Foto: Getty Images

Het niveau van Graf in de beslissende set bleef onverminderd hoog, terwijl Hingis in alle opzichten de draad kwijtraakte in het kolkende Court Philippe Chatrier. Op het eerste matchpoint voor Graf sloeg Hingis een onderhandse service en won ze, weliswaar begeleid door een fluitconcert, het belangrijke punt. Terwijl het kabaal voortduurde, sloeg Hingis ook op een tweede wedstrijdpunt van Graf een onderhandse opslag. Ditmaal belandde de bal niet in het servicevak en liep Hingis door naar de umpire om zich te beklagen over de luidruchtige fans. Graf had zich tot dat moment niet bemoeid met de capriolen van haar tegenstandster, maar de maat was vol. ‘Kunnen we gewoon tennissen, OK?’ vroeg ze geïrriteerd aan de umpire, waarna ze haar zesde eindzege in Parijs binnensleepte via een backhandfout van Hingis.
Terwijl de doorgaans koele Graf tranen van vreugde wegpinkte, pakte de aangeslagen Hingis reeds voor de prijsuitreiking haar spullen in en verliet ze onder luid gejoel de arena. Enkele minuten later werd de huilende verliezend finaliste door haar moeder/coach Melanie Molitor teruggebracht op de baan. De nederlaag en de dramatische gang van zaken brachten Hingis echter niet op andere gedachten. ‘Mijn jurk lag al klaar voor de foto met de trofee’, beweerde het natuurtalent na afloop. ‘Verschillende spelers kwamen naar mij toe in de kleedkamer en zeiden dat ik beter was.’

De aangeslagen Hingis wordt teruggebracht op de baan door haar moeder/coach Monica Molitor

Foto: Getty Images

De kampioene reageerde streng op het kinderachtige gedrag van Hingis. ‘Je moet respect hebben voor je tegenstander. Dat heeft ze niet altijd gehad. Het gaat niet alleen over mij, maar ook om anderen. Daar moet ze eens naar kijken. Iedereen doet zijn best. Het is een spel. That’s it.’
Bekijk hieronder de ruime samenvatting van Graf-Hingis in de finale op Roland Garros 1999:
Tennis
Tennis | Tallon Griekspoor breekt verrassend met coach Raemon Sluiter vanwege verschil in inzicht
2 UUR GELEDEN
Tennis
Tennis | Monfils slaat Australian Open over en richt zich volledig op Parijs 2024
EEN DAG GELEDEN