Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Djokovic wint droomwedstrijd van geblesseerde Alcaraz en gaat op jacht naar 23ste Grand Slam-titel

Matthijs Klerkx

Geupdate 09/06/2023 om 18:42 GMT+2

Novak Djokovic is de eerste finalist bij de mannen op Roland Garros 2023. In een langverwacht droomduel met Carlos Alcaraz toonde de Serviër zich vooral de meest fitte in een wedstrijd die vier sets duurde, maar eigenlijk na ruim twee sets al afgelopen was. Djokovic mag zich zondag klaarmaken voor een finale waarin hij zijn 23ste Grand Slam-titel kan pakken.

Roland Garros | Novak Djokovic wint droomduel van geblesseerde Carlos Alcaraz

Dit was de wedstrijd waar de hele tenniswereld naar had uitgekeken, op vrijdagmiddag 9 juni 2023 moest het gebeuren: nummer één van de wereld Carlos Alcaraz tegen hij – een van de twee – die al 22 Grand Slams op zijn erelijst had, Novak Djokovic. Zou deze halve finale in het teken staan van een generatiewissel of niet?
Voorafgaand aan de halve finales hadden beide spelers slechts één set ingeleverd; de 20-jarige Spanjaard deed dat tegen de Japanner Taro Daniel, de 36-jarige Serviër stond in zijn kwartfinale tegen Karen Khachanov de eerste set af. Het verschil in op de baan doorgebrachte tijd tot nu toe bedroeg wel tweeënhalf uur in het voordeel van Carlitos.

Dominante Djokovic

Van Djokovic was geweten dat hij niet per se een bliksemstart nodig heeft, maar de Serviër dacht daar toch anders over. Op een behoorlijk winderig Court Philippe-Chatrier, waarbij de wind straks dwars over de baan blies, trok hij furieus van leer. In de vierde game brak hij met een werkelijk waar magistraal punt voor het eerst door de service van Alcaraz heen.
In een ontzettend lange zevende game kreeg de Spanjaard drie kansen om terug te breken, maar Nole toonde zijn onmetelijke doorzettingsvermogen. Een game later kreeg de Serviër op de Spaanse service een eerste setpunt, maar dat werd teniet gedaan door Alcaraz.
Op zijn eigen opslag moest Djokovic opnieuw een breekmogelijkheid – op prachtige wijze afgedwongen – wegwerken, voor hij een nieuwe opportuniteit om de set te beslissen kon bijschrijven. Alcaraz sloeg zijn return uit, 6-3 stond er op het scorebord voor de nummer 3 van de plaatsingslijst.

Avontuurlijke Alcaraz

In de tweede set waren beide spelers op niveau. De talentvolle Spanjaard liet van zich horen door bij 1-1 op een 15-0 stand een wereldbal te slaan; Djokovic dwong hem in de verdediging en al achterwaarts lopend sloeg Alcaraz een vrijwel onmogelijke forehand die mede door de wind binnen de lijnen belandde.
Een kentering kwam bij een stand van 4-3. De Serviër vroeg om een medische time-out, voor Alcaraz het signaal om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Hij benutte zijn tweede breakpoint in de achtste game.
Het momentum switchte even makkelijk weer de andere kant op, want Djokovic brak meteen terug. In zijn eigen servicespel kwam de Serviër daarna met moeite tot een gelijke stand; bij 0-40 kreeg Alcaraz drie kansen om de tweede set zijn richting op te duwen, maar de 22-voudig Grand Slam-winnaar veegde ze weg.
Ook Djoko drukte niet door, toen hij even later perspectief had op een misschien wel wedstrijdbeslissende break. In de twaalfde game waren er opnieuw drie setpunten op rij voor Alcaraz, deze keer joeg Djokovic een forehand buiten de baan. Zo kwam met een 7-5 score de stand in sets gelijk.
picture

Roland Garros | Alcaraz verslaat wetten van zwaartekracht en maakt onmogelijk punt tegen Djokovic

Kramp voor Carlitos

Er stonden dan ook al ruim twee uur aan spelen op de tabellen; Djokovic nam een flinke pauze tussen de tweede en derde set. Aan het begin van dat derde bedrijf leek Alcaraz zich te blesseren aan zijn enkel, al bleek het uiteindelijk om kramp te gaan.
Omdat de medische behandeling bij een stand van 1-1 zo acuut moest plaatsvinden, maar er officieel geen time-out toegestaan is voor een behandeling van kramp, verloor Alcaraz per vijftien seconden een punt. Uiteindelijk duurde de behandeling langer dan een minuut, waardoor de Spanjaard een game af moest staan aan Djokovic – zijn eigen servicegame.
Carlitos moest de punten kort houden, voor de Serviër was het ook een vreemde gewaarwording. Binnen een mum van tijd had Djokovic drie setpunten bij 5-1, het derde was beslissend voor setwinst.

Game over

Het publiek koos de kant van de gehavende Alcaraz, tot onvrede van de Serviër. Die moest twee breekpunten wegwerken in de eerste game van de vierde set om op voorsprong te komen en gooide er een oerkreet uit.
Djokovic maakte vervolgens gebruik van de ietwat herstelde, maar nog steeds niet volledig fitte Alcaraz – de Spanjaard bleef op het oog makkelijke ballen in het net slaan doordat hij niet goed door de knieën kon gaan.
Pas bij een stand van 5-0 kon de 20-jarige Murciaan nog een game op de tabellen brengen. Het bleek uitstel van executie, want Djokovic sloeg zich snel naar drie matchpoints. De 36-jarige Serviër plaatste zich voor zijn 34ste Grand Slam-finale door zijn tweede wedstrijdpunt te verzilveren, het werd 6-3, 5-7, 6-1 en 6-1.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie