Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Liveblog en speelschema dag 13 - Novak Djokovic vs. Casper Ruud in finale

Kevin van Nunen

Geupdate 09/06/2023 om 21:21 GMT+2

Het is vrijdag zo ver op Roland Garros. Dan is het namelijk tijd voor de gedroomde halve finale tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic. Met recht een strijd tussen generaties en hopelijk een partij waar we niet alleen van kunnen genieten, maar waar ook nog lang over wordt nagepraat. Aansluitend volgt Casper Ruud - Alexander Zverev. Kijk live tennis op Eurosport en volg updates in ons liveblog.

Roland Garros | Alcaraz verslaat wetten van zwaartekracht en maakt onmogelijk punt tegen Djokovic

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we Roland Garros dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Parijs. Je vindt hier ook updates van de toppers. Mis geen enkele rally via discovery+.

Game, set and match

Ook de derde set was in een vloek en een zucht voorbij. 6-3, 6-4 en 6-0 is de eindstand, de finale wordt Djokovic vs. Ruud!

Set 2 naar Noorwegen!

Dit gaat snel, dit gaat heel snel... Ruud is op weg naar de finale!

Ruud runs riot

6-3 is het in de eerste set, waarin aan het begin de breaks aaneengeregen werden.

Ruud en Zverev beginnen eraan

Vorig jaar kende Sascha Zverev een fysiek euvel dat nog wat erger was dan dat van Alcaraz een paar uur geleden. Kan de Duitser zich een jaar later revancheren? Hij speelt voor een plaats in de eindstrijd met Djokovic tegen Casper Ruud, vorig jaar verliezend finalist.

Djokovic op naar nummer 23?

Dat was geen eerlijke fysieke strijd meer in de vierde set. De Serviër wint met 6-3, 5-7, 6-1 en 6-1 en plaatst zich voor zijn 34ste Grand Slam-finale. Daarin kan Djokovic zijn 23ste Grand Slam-titel boeken.
picture

Roland Garros | Novak Djokovic wint droomduel van geblesseerde Carlos Alcaraz

Djokovic pakt derde set

Het mag geen verrassing zijn dat de derde set naar Djokovic gaat, met 6-1 maar liefst. De grote vraag lijkt vooral: hebben we nog een wedstrijd? Het ziet er op dit moment niet naar uit, want Alcaraz is verre van fit en een oplossing lijkt ver weg. De sfeer is ook volledig omgeslagen, want hier zit natuurlijk niemand op te wachten…

Alcaraz heeft veel last van kramp

De derde set en daarmee de partij en dus deze halve finale is op z’n kop gezegd door een krampmoment van Alcaraz. Het schoot er plots in bij de Spanjaard, die direct een behandeling van de fysio nodig had. Het probleem is: dat is niet toegestaan.
Zo kon het gebeuren dat bij Alcaraz niet alleen de kramp erin schoot, maar hij ook enkele punten verloor en Djokovic soort van automatisch een break voorsprong zag nemen. Dat pikte het Franse publiek niet zomaar, waarna de umpire alle moeite had om de aanwezigen tot stilte te manen.
Het lijkt erop dat Alcaraz minimaal de derde set aan Djokovic moet laten, maar hebben we nog een wedstrijd?

Alcaraz trekt stand gelijk

We zijn meer dan twee uur bezig en er staat 1-1 in sets op de borden: 3-6 7-5 bij Alcaraz – Djokovic. Het regende breaks in de tweede set. Alcaraz had het al eerder moeten afmaken, maar dat lukte niet. Maar de tweede keer is er op 0-40 voor Djokovic geen redden meer aan. Het niveau van de partij is ook omhoog gegaan in de tweede set, want we zien veel meer sublieme rally’s.
Dat ontbrak eraan in de eerste set, toen de wind veel vat leek te hebben op het spel van beide heren. Alcaraz klaagde voor zijn doen ook redelijk veel, waaruit je kunt concluderen dat tegenstand van Nole nog wel iets anders is dan van vele anderen.
Laten we ook niet vergeten dat Djokovic vroeg in de tweede set is behandeld aan zijn elleboog. Maakt dat nog verschil? Feit is dat Alcaraz behalve mooie punten nu ook enkele belangrijke punten maakt, wardoor de verhoudingen weer in evenwicht zijn.
Hopelijk staat ons nog veel mooi tennis te wachten!

Djokovic wordt behandeld

Zijn er zorgen om de elleboog van Djokovic? Feit is dat de Serviër op 3-4 in de tweede set om een behandeling van de fysio heeft gevraagd. De elleboog is al enige tijd reden tot zorg bij Djokovic, die ook enige tijd met een sleeve speelde. Het lijkt voorlopig niet al te veel van invloed op de partij, maar je weet maar nooit.

Alcaraz slaat onmogelijke bal

Alcaraz heeft vroeg in de tweede set een prachtig punt gemaakt. Een subliem punt. Een onmogelijk punt. Het leek er juist op dat Djokovic de overhand had in de rally, met een dropshot gevolgd door en diep weggelegde bal. Die bal was echter niet diep genoeg weggelegd als een tegenstander Alcaraz had. De Spanjaard ging in de achtervolging en slaagde er ter hoogte van de baseline ook nog in om zich om te draaien, waarna hij de wetten van de zwaartekracht versloeg door de bal ook ‘gewoon’ terug te slaan en het punt te winnen. Uiteraard volgde er applaus van Djokovic.
picture

Roland Garros | Alcaraz verslaat wetten van zwaartekracht en maakt onmogelijk punt tegen Djokovic

Eerste set prooi voor Djokovic

De big points zijn in de eerste set voor Djokovic, die goed uit de startblokken komt. Hij pakt de eerste set met 6-3. Eventjes was er zelfs hoop op een tweede break, maar dat was iets te veel van het goede. Hij maakt een zeer geconcentreerde indruk, terwijl Alcaraz af en toe hardop zijn beklag doet.
Alcaraz is niet blij met de vele korte rally’s, maar is ook nog niet vast genoeg om er lange rally’s van te maken. Fouten maken is iets wat je zeker tegen Djokovic niet moet doen. Toch maakte de Spanjaard aanspraak op een break terug, dus de verschillen zijn nog altijd klein.
De wind in Parijs maakt het voor beide tennissers overigens niet gemakkelijk. Zowel Djokovic als Alcaraz liet zich al eens verrassen door een windvlaag, waardoor een punt verloren ging.

Eerste break voor Djokovic

We zien al enkele leuke rally's en bovendien de eerste break. Die is voor Djokovic. Hij moet er hard voor werken om zijn breakpoint te benutten, maar het lukt. Dit zijn de slagenwisselingen die we graag zien. Hopelijk is het een opmaat voor meer! 3-1 Djokovic in de eerste set.

Goedemiddag!

Goedemiddag en welkom in het liveblog van Eurosport, waarin we Alcaraz-Djokovic op de voet gaan volgen. We hebben er twee dagen naar moeten aftellen, maar het aftellen is bijna gedaan en de klok nadert 15:00 uur, wat het moment is waarop de twee giganten het eerste punt betwisten. Hoeveel rally's gaan we zien? Het kan niet anders of het wordt smullen.

Alcaraz vs Djokovic

Als finale was een clash tussen Alcaraz en Djokovic helaas onmogelijk, als gevolg van de loting, maar bovenin het schema krijgen we tenminste wel onze gedroomde halve eindstrijd. Die tussen het Spaanse wonderking en de Servische GOAT. Alcaraz wil het stokje van de Grote Drie overnemen, Djokovic is erop gebrand om Rafael Nadal van de troon te stoten en zijn 23 Grand Slam te winnen.
Het bijzondere is dat Alcaraz en Djokovic pas één keer eerder tegen elkaar speelden. Dat was de finale van het Masters-toernooi in Madrid en het werd een geweldige wedstrijd, die Alcaraz pas in een match-tiebreak naar zich toetrok. Laten we hopen dat het dit keer net zo spannend wordt.
Alcaraz en Djokovic betwisten het eerste punt ergens tussen 14:45 en 15:00 uur, waarna we hopelijk een middag vol toptennis tegemoet gaan. En met Alcaraz-Djokovic is het nog niet gedaan, want als de eerste finalist bekend is, moet er natuurlijk nog een tweede worden aangewezen.
picture

Roland Garros | Experts lovend na masterclass Alcaraz - "Gênant voor Tsitsipas”

Ruud vs Zverev

Die twee finalist komt voort uit de ontmoeting tussen Casper Ruud en Alexander Zverev. Ruud weet al wat het is om de finale van Roland Garros te bereiken, terwijl Zverev niets liever wil dan geen derde halve finale verliezen om nu wel de eindstrijd te bereiken. Het zou een prachtige sportieve revanche betekenen na het oplopen van die verschrikkelijke enkelblessure exact een jaar geleden.
Ruud - Zverev begint niet voor 17:30 uur.
picture

Roland Garros | Juan Carlos Ferrero over indrukwekkende spel van pupil Carlos Alcaraz

SPEELSCHEMA EN TIJDEN ROLAND GARROS DAG 13

De eerste partijen op een baan starten om 11:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven.
Court Philippe-Chatrier
-
Alcaraz (1) - Djokovic (3) - niet voor 14:45 uur
Ruud (4) - Zverev (22) - niet voor 17:30 uur
Court Simonne-Mathieu
Fernandez/Townsend (10) - Gauff/Pegula (2)
Melichar-Martinez/Perez (6) - Hsieh/Wang

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie