Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Vechtersbaas Tallon Griekspoor verliest bloedstollende vijfsetter van Hubert Hurkacz

Matthijs Klerkx

Geupdate 31/05/2023 om 21:52 GMT+2

In de tweede ronde van Roland Garros 2023 ging Tallon Griekspoor strijdend ten onder tegen nummer dertien geplaatst Hubert Hurkacz. De Pool had vijf sets nodig om de nog enige overgebleven Nederlander uit het toernooi te mikken, het werd 6-3, 5-7, 6-7, 7-6 en 6-4.

Roland Garros | Vechtersbaas Griekspoor verliest bloedstollende vijfsetter van Hurkacz

Beide spelers hadden in hun eersterondepartij een vijfsetter nodig gehad om de tweede te bereiken. Griekspoor versloeg de Spaanse Pedro Martínez, terwijl Hurkacz afrekende met David Goffin.
Vooraf leek de nummer 13 van de plaatsingslijst een lastige horde voor de Nederlander. Echter was de enige houvast voor Griekspoor dat Hurkacz het gravel niet altijd zijn thuis vindt. Vorig jaar bereikte de Pool wel nog de vierde ronde.

Valse start

Een goed begin was dus zeker tegen een hooggeplaatste speler het halve werk. Dat goede begin kwam er echter niet. Twaalf van de eerste dertien punten gingen naar de Pool, die in een mum van tijd uitliep naar 3-0.
Twee keer kreeg de Nederlander in de eerste set nog de kans om terug te breken, maar deze pakte Griekspoor niet. De 26-jarige nummer 39 van de ATP-ranking zag zijn Poolse tegenstander het eerste bedrijf met 6-3 naar zich toe trekken.

Kantelpunt

Ook in de tweede set ging het allesbehalve van een leien dakje voor Griekspoor. Opnieuw een vroege break voor de Pool, deze keer om met 2-1 voor te komen, zorgde voor de nodige frustratie bij de Haarlemmer. Zijn racket ging eraan.
Het wakkerde wel het benodigde vuurtje aan bij Griekspoor. Een directe re-break volgde, waarna beide heren hun service hielden tot het einde van de tweede set. Bij 5-5 kreeg Hurkacz een breekpunt en dus eigenlijk een verkapt setpunt.
Griekspoor wist het weg te werken en zag Hurkacz vervolgens in zijn eigen servicegame de ene na de andere bal slordig verwerken. Bij 0-40 volgden drie setpunten voor de Nederlander, het eerste bleek voldoende: na een rally vol slices van Griekspoor, joeg Hurkacz een smash in het net.
picture

Roland Garros | Frustratie neemt toe bij Tallon Griekspoor, die racket sloopt

Tie-break uit de hemel

In de derde set ging alles met de service mee, wat betekende dat het uiteindelijk op een tie-break aankwam. De beslissingsgame werd zenuwslopend en enorm lang; uiteindelijk zou de tie-break 24 minuten en 24 seconden duren.
Beide spelers kregen meerdere setpunten, Griekspoor bij 6-3 zelfs drie op een rij, maar niemand kon echt doordrukken. Totdat de Nederlander bij 14-13 nog een keer de kans kreeg de set uit te serveren, deze keer was het de goede keer.
picture

Roland Garros | Tallon Griekspoor wint thriller van een tie-break tegen Hubert Hurkacz

Verspilde kans

Vroeg in de vierde set volgde er een medische onderbreking voor Griekspoor. Heel veel leek er op fysiek vlak niet aan de hand, want even later kon de 26-jarige rechtshandige speler een break plaatsen om op 4-3 voorsprong te komen.
Beide spelers hielden vervolgens hun service, waarna Griekspoor bij 5-4 een eerste mogelijkheid kreeg de wedstrijd uit te serveren. Dit lukte niet, de Pool brak na een aantal fouten van de Nederlander. Na twee keer servicebehoud volgde opnieuw een tie-break.
Daarin liep de Pool al heel snel uit naar een voorsprong van 5-0, waarna Griekspoor nog twee punten op eigen service binnenhaalde. Bij 6-2 kreeg Hurkacz vier setpunten, waarvan het laatste het juiste bleek. Dus gingen we naar een vijfde en beslissende set.
picture

Roland Garros | Hurkacz dwingt vijfde set af tegen Griekspoor via tie-break

Billen knijpen

Het sprak voor zich dat de eerste game, waarin Griekspoor serveerde, belangrijk werd. Aanvankelijk leek de game eenvoudig naar de Nederlander te gaan, tot Hurkacz besloot een aantal briljante ballen neer te leggen. Hij kreeg uiteindelijk in totaal drie kansen om te breken, maar drukte niet door.
Griekspoor toonde zich andermaal een vechter en wist meerdere keren aan het begin van de laatste set uit penibele situaties te komen, onder meer door mooie lobs en dito passings. Hurkacz leek daarentegen steeds makkelijker zijn eigen servicegames te verzilveren.

Breekpunt

Waar de Pool zich liet kenmerken door zijn stugheid en het maken van weinig onnodige fouten, was de Nederlander met name in de langere rallies de baas en maakte hij het verschil op doorzettingsvermogen. Bij een stand van 4-3 in het voordeel van Griekspoor sloeg Hurkacz zijn derde dubbele fout, waarmee hij zijn tegenstander een breakpoint cadeau gaf.
De Pool werkte het punt om een nieuwe beslissing in de wedstrijd te maken weg en kwam terug tot 4-4. Griekspoor leek op weg om de 5-4 te gaan maken, maar sloeg enkele unforced errors op rij. Hurkacz kreeg twee kansen om door de service van zijn opponent te gaan en zag daarna ook in waarom Nederlanders het gezegde 'drie keer scheepsrecht' vaak toepassen; hij had nog één game nodig om deze zenuwslopende partij te winnen.
Na enkele spectaculaire punten was het op 40-15 zover: Hurkacz kreeg zijn eerste mogelijkheid de wedstrijd in het slot te gooien. Griekspoor sloeg een forehand in de tramrails en zo was een intense strijd van vijf sets abrupt voorbij.

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie