Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Liveblog en speelschema dag 1 - Jesper de Jong wint, Wawrinka-Murray hoofdmenu

Kevin Van Nunen

Gepubliceerd 26/05/2024 om 23:09 GMT+2

De Giro d’Italia verzorgde de aftrap en inmiddels is de sportzomer 2024 in volle gang. We gaan zondag over van de afsluitende rit naar Rome naar Roland Garros, waar het gravel is geprepareerd voor de beste tennissers van de wereld. Tot de elite behoort in Parijs ook Jesper de Jong, die direct in actie komt. Stan Wawrinka vs Andy Murray wordt de hoofdact. Volg updates in het liveblog van Eurosport.

Roland Garros | Jesper de Jong verslaat Draper na spannende vijfsetter - Qualifier haalt stuntje uit

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we Roland Garros dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Parijs. Je vindt hier ook updates van de toppers. Mis geen enkele rally via discovery+.

wawrinka wint overtuigend!

Het wordt 6-4, 6-4 en 6-2. Spanning? Geen sprake van!

wawrinka op weg naar winst?

Daar is ook de tweede set met een stand van 6-4 voor de Zwitser. Wat kan Murray hier nog tegenin brengen?

jarry gevloerd!

Inmiddels staat het 2-0 in sets voor Corentin Moutet, maar Nicolás Jarry werd zojuist ondersteboven gelopen door een ballenjongen... New balls please?
picture

Roland Garros | Nicolás Jarry onderuit na botsing met ballenjongen - bizar moment vs Moutet

wawrinka worstelt zich naar setwinst

Dat kostte beide spelers enorm veel moeite. Het ging heen en weer, maar de Zwitserse winnaar van 2015 pakt de eerste set met 6-4!

murray en wawrinka vullen het philippe-chatrier!

Wat een heerlijke avond nostalgie wordt dit... Andy Murray tegen Stan Wawrinka. Talloze titels op de baan, de gepassioneerde Schot tegen misschien wel de mooiste backhand aller tijden. Dit wordt toch genieten?

Moutet vs Jarry pikant potje

Het is geen gek idee om een oogje te houden op Moutet vs Jarry. Waarom? De twee speelden onlangs tegen elkaar in Chili en toen was het publiek nogal fanatiek. Zo fanatiek dat de Fransen elkaar hebben opgejut om er een schepje bovenop te doen, in de hoop Moutet voorbij de nummer zestien geplaatst te stuwen.

Jesper de Jong wint na vijf sets eerste ronde Roland Garros!

Jesper de Jong doet het! Na vijf slopende sets benut hij een matchpoint tegen Jack Draper en trekt hij aan het langste eind! Wat een debuut weer, nu op Roland Garros! En opnieuw staat hij in de tweede ronde. Als beloning volgt een partij met Carlos Alcaraz, op het centre court?
picture

Roland Garros | Jesper de Jong verslaat Draper na spannende vijfsetter - Qualifier haalt stuntje uit

Gelijke stand halverwege vijfde set

Het is inmiddels superspannend bij De Jong vs Draper. Het lukte de qualifier niet om zijn break voorsprong vast te houden. Het staat halverwege de vijfde set gelijk: 3-3 dus. De Jong kende nog een lelijke uitglijder, maar lijkt daar niet al te veel last meer van te ondervinden.

De Jong komt break voor in set vijf

Een goede start voor Jesper de Jong in set vijf. Hij wint na een lange strijd zijn eigen servicegame en breekt vervolgens door de service van Draper. Hopelijk blijkt deze voorsprong iets waard...

Draper dwingt vijfde set af tegen De Jong

Het lukt De Jong niet om het tij te keren direct na de regenpauze. Hij moet staan dat Draper terug op gelijke hoogte komt, maar er is nog niets verloren. We gaan een vijfde set tegemoet. Hopelijk een frisse start!

De Jong en Draper gaan weer verder

Na een regenpauze van zo'n anderhalf uur staan De Jong en Draper weer op de baan. Ze zijn aan het inspelen en we gaan dadelijk weer verder, halverwege de derde set. Het scenario dreigt nog altijd dat Draper er een vijfde set van maakt, maar hopelijk deed de noodgedwongen pauze De Jong goed.

Alcaraz staat slechts vier games af

6-1 6-2 6-1. Dat zijn de cijfers waarmee Carlos Alcaraz zijn eerste partij wint op Roland Garros. De Spanjaard is veel te sterk voor JJ Wolf, die al geluk had dat hij als lucky loser alsnog het hoofdtoernooi instroomde.

Regenpauze bij De Jong vs Draper

De partij tussen De Jong en Draper is gestaakt tijdens de vierde set, bij een voorsprong van 4-1 voor Draper. Er kwam slecht weer over in Parijs, waardoor er niet verder gespeeld kon worden. Er ligt een zeil op het gravel en we wachten tot het sein weer op groen springt. Hopelijk werkt deze pauze in het voordeel van De Jong, want het dreigt 2-2 in sets te worden.

Alcaraz wint ook de tweede set zonder veel moeite

Het verloopt crescendo voor Carlos Alcaraz in de eerste ronde van Roland Garros. Hij staat inmiddels op een 2-0 in sets voorsprong tegen lucky losser JJ Wolf.

De Jong laat kans op winst liggen, Draper komt terug

Zeer zonde! De Jong levert de derde set in. Hij stond twee keer een brak voor en leek op weg naar de winst, maar Draper overleeft. De Brit lijkt het fysiek zwaar te hebben en kent zo zijn problemen, maar trekt de derde set er toch uit. Hopelijk weet De Jong in het vervolg van de partij fris te blijven en laat hij de spanning niet opnieuw vat op zijn spel krijgen, want hij was hier al dichtbij de winst… in plaats daarvan wacht een vierde set.

Eerste set snel op zak voor Alcaraz

Carlos Alcaraz verloor de eerste game, maar daarna valt het allemaal rap zijn kant op. De Spanjaard, met een soort van ingepakte arm, wint de volgende zes games stuk voor stuk en daarmee de eerste set.

Osaka door in drie sets na bizarre break

Naomi Osaka heeft zich voor het eerst sinds begin 2022 gemeld in de tweede ronde van een Grand Slam. De Japanse was in de eerste ronde van Roland Garros te sterk voor Luca Bronzetti en dat ging zeker niet vanzelf. Osaka speelde zowel tegen haar opponente, zichzelf als de wind, die zeker aan het einde van de partij opstak. Sowieso kende de partij een bizar einde door een break die Osaka plaatste.
picture

Roland Garros | Osaka wint eerste partij op Grand Slam sinds 2022 - bizarre break in derde set

De Jong wint tegen Draper ook tweede set

Jesper de Jong pakt ook de tweede set tegen Draper! De Nederlander kwam een break achter door ineens de ene na de andere dubbele fout te slaan, maar die tegenslag gebruikte hij als olie op zijn innerlijke vuur. De Jong slaat terug door vier games op rij te winnen en kom op 2-0 in sets!

Eerste set prooi voor De Jong vs Draper

Dat is een verrassing! Jesper de Jong pakt de eerste set vs Jack Draper. De Brit is een taaie, maar De Jong kan ook een balletje slaan. De Jong bestookt veelvuldig de backpoint van zijn opponent en serveert zelf oersterk. Die combinatie levert setwinst op, dankzij dit fraai uitgespeelde setpoint.
picture

Roland Garros | Jesper de Jong slaat zich op fraaie wijze naar setwinst vs Draper

De Jong al vroeg in actie na opgave

Als gevolg van een opgave van Lesia Tsurenko mag Jesper de Jong al vroeg op de dag aan de bak. Tsurenko speelt partijen wel vaker niet uit, dus een supergrote verrassing kan het ook weer niet zijn. Na de Australian Open speelt De Jong nu dus de eerste ronde op Roland Garros. Zijn start is goed, met servicebehoud en een benut breakpoint vanaf 40-0 voor Jack Draper.

Osaka begint eraan versus Bronzetti

De eerste punten op Roland Garros wordt gespeeld. De mooie ballen een feit, de eerste sokken zijn vies en de komende twee weken krijgen we in Parijs alleen maar meer van hetzelfde. En het wordt prachtig. Kan Naomi Osaka die twee weken ook een rol spelen? Ze speelt in de eerste ronde tegen Lucia Bronzetti. Bij winst wacht waarschijnlijk een ontmoeting met Iga Swiatek.

Wie wordt de nieuwe gravelkoning?

De naam van Iga Swiatek wordt bij de vrouwen alvast met potlood ingevuld als winnares van Roland Garros editie 2024, maar bij de mannen is er geen beginnen aan. Iedere favoriet heeft wel een vlekje. Soms is zelfs sprake van een stevig rookgordijn. Kortom, er gaat de komende twee weken van alles gebeuren!
En dat wordt fantastisch om te volgen. De zondag van Roland Garros dient als een klein voorproefje op wat komen gaat, maar met namen in actie als Naomi Osaka, Carlos Alcaraz en Jelena Ostapenko liegt het speelschema er niet om. Dat voorproefje belooft dus zeer smakelijk te worden!
picture

Roland Garros | Veel gejoel en ophef rondom laatste services Paire - verlies in kwalificatie

Jesper de Jong in actie op dag 1

Ook Jesper de Jong staat op het menu, of liever nog opponent Jack Draper. Qualifier De Jong vs Draper staat ingeroosterd als tweede partij op baan 12. De verwachting is dat dit duel rond lunchtijd dan wel aan het begin van de middag wordt gespeeld.
Het centre court is gereserveerd voor grote namen als Naomi Osaka en Alcaraz. De eerste avondsessie kent het affiche Stan Wawrinka (39) - Andy Murray (37). De twee golden oldies zijn van plan om nog een kunstje op te voeren, dus dat kan wel eens een heel leuke partij gaan worden!
picture

Roland Garros | Jesper de Jong plaatst zich op indrukwekkende wijze voor hoofdtoernooi in Parijs

Speelschema en tijden dag 1 Roland Garros

De eerste partijen starten om 11:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven.
Court Philippe-Chatrier
Bronzetti - Osaka - vanaf 12:00 uur
Wolf (LL) - Alcaraz
Lys (Q) - Garcia (21)
Wawrinka - Murray - niet voor 20:15 uur
Court Suzanne-Lenglen
Humbert (17) - Sonego
Ostapenko (9) - Cristian
Gasquet (WC) - Coric
Krejcikova (24) - Golubic
Court Simonne-Mathieu
Rublev (6) - Daniel
Siegemund - Kenin
Paquet (WC) - Shnaider
Jarry (16) - Moutet
Court 14
Tomljanovic (WC) - Yastremska (30)
Kovacevic - Dimitrov (10)
Sramkova - Anisimova
Korda (27) - Mayot (WC)
Court 7
Bouzkova - Kudermetova (29)
Hurkacz (8) - Mochizuki (Q)
Nardi - Muller (WC)
Van Uytvanck - Zidansek (Q)
Court 6
Wang - Timofeeva
Pigossi (Q) - Kostyuk (18)
Nishikori - Diallo (Q)
Atmane - Ofner
Court 8
Martinez - Tirante
Siniakova (32) - Galfi
Marozsan - Kukushkin (Q)
Danilovic (Q) - Trevisan
Court 9
Zhang - Vukic
Thompson - Marterer
Wang - Bai
Wang - Niemeier (Q)
Court 12
Vekic - Tsurenko
Jack Draper - Jesper de Jong (Q)
Maria - Tauson
Djere - Altmaier
Court 13
Moreno de Alboran - Nakashima
Bouzas Maneiro - Fett (LL)
Tabilo (24) - Bergs (Q)
Volynes (Q) - Krunic

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie