De gedwongen pauze geeft Eurosport, Home of the Grand Slams, de gelegenheid om in de rijke historie van de vier belangrijkste toernooien te duiken. De grootste sterren, Nederlandse hoogtepunten, bijzondere mijlpalen, opmerkelijke momenten en waanzinnige records passeren daarbij de revue.
Het Nederlands vrouwentennis is de afgelopen jaren met verve vertegenwoordigd door Kiki Bertens, die zich heeft ontpopt tot een vaste kracht in de mondiale top10. In 2016 boekte de Wateringse het beste Nederlandse Grand Slamresultaat in lange tijd, door de halve finale te halen op Roland Garros. Vijf jaar eerder (2011) was Parijs ook het podium voor een Nederlands feestje, toen Arantxa Rus vriend en vijand verraste door in de tweede ronde te stunten tegen Kim Clijsters. De overwinning bleek geen opmaat tot een daverende top100-carrière (of meer) te zijn, maar dat maakt het moment an sich niet minder bijzonder.
Aanloop
Roland-Garros
Unieke Roland Garros ontmoeting zussen Williams
22/04/2020 OM 11:54
Rus was destijds twintig jaar en stond te boek als groot talent. In 2008 won de Monsterse de Australian Open bij de junioren en werd ze nummer één van de wereld. Een mooie toekomst werd voorspeld. In aanloop naar Roland Garros 2011 liet Rus al zien waar ze toe in staat is met goede optredens tegen sterke speelsters. Zo dwong ze grote namen als Dinara Safina en Maria Sharapova tot driesetters. De hoop op een sterke campagne in Parijs groeide.
Een zege op Clijsters, toenmalig nummer twee van de wereld, had echter niemand zien aankomen. De legendarische Belgische had op dat moment de laatste twee Grand Slamtoernooien gewonnen (US Open 2010 en Australian Open 2011). De nummer 114 van de wereld in een tweede ronde op een Grand Slamtoernooi had dus niet meer dan een routineklus moeten zijn, ook al werd de wereldtopper geteisterd door een schouderblessure en mondde een danspartij op een bruiloft uit in een verstuikte enkel. De laatste deelname van Clijsters op Roland Garros dateerde bovendien van 2006, toen ze in de halve finale werd verslagen door landgenote Justine Henin. Door uiteenlopende redenen en het onderbreken van haar carrière om een gezin te stichten, bleef ze lang weg uit Parijs, waar ze tweemaal de finale haalde. Toch had niemand geanticipeerd dat op 26 mei 2011 Rus een serieus obstakel zou gaan vormen voor de grote Kim Clijsters.

Clijsters worstelt tegen Rus op Court Philippe Chatrier

Foto: Getty Images

Matchpoints Clijsters
Clijsters grossierde weliswaar vanaf het eerste moment in fouten, maar liep “gewoon” uit tot 6-3 3-0 en stond niet veel later op twee matchpoints. ‘Ook op 6-3 5-2 was ik niet overtuigd van de overwinning. Toen was het al kantje boord. Ik begon aan mezelf te twijfelen’, zei Clijsters na het wonderlijke duel waarin ze 65 onnodige missers produceerde. 11 van de laatste 12 games gingen vervolgens de kant op van Rus, die niet alleen oog in oog stond met één van haar grote idolen, maar ook debuteerde in een hoofdstadion op een Grand Slamtoernooi. Het nerveuze begin op het Court Philippe Chatrier was dan ook geen verrassing.
Aan de gelaatsuitdrukking en houding van Rus is echter moeilijk af te lezen wat er speelt. De linkshander draagt tot op de dag van vandaag een pokerface op de baan. Ook na het bewerkstelligen van één van de mooiste momenten in het Nederlandse vrouwentennis volgde geen uitbundige reactie. ‘Kijk hoe ze de grootste overwinning uit haar carrière viert, met een glimlach en een schuchter opgestoken handje. Ze wordt al verlegen van het applaus’, aldus toenmalig coach Ralph Kok in gesprek met de Nederlandse pers. De internationale media maakte ook kennis met de in compacte zinnen sprekende Rus, die ad hoc de grote interview zaal toegewezen kreeg ten koste van tweevoudig finalist Robin Söderling.

Rus viert stuntzege op Clijsters ingetogen

Foto: Getty Images

Loser
Terwijl Rus niet bekend staat om ruime analyses en gedurfde uitspraken, helpt Clijsters het journaille graag op weg. Met name de vraag of het een verstandige keuze was om in gehavende toestand deel te nemen aan het toernooi was interessant. ‘Ik had goed getraind. Fysiek was alles in orde. Ik was er klaar voor. Ik ben blij dat ik mezelf de kans heb gegeven. Het is beter om het wel te proberen dan weg te blijven. Als ik had besloten om niet te komen was dat de houding van een echte loser geweest.’

Winst of verlies, Clijsters is altijd sportief

Foto: Getty Images

In de derde ronde sneuvelde Rus tegen de Russin Maria Kirilenko, maar een jaar later haalde ze de vierde ronde in Parijs. Het is tot op heden haar beste Grand Slamresultaat. Na jarenlange worstelingen is Rus in 2019 sterk teruggekeerd in de top100 en bekleedt ze op dit moment de zeventigste plaats op de wereldranglijst.

Roland Garros 2011 | Samenvatting Arantxa Rus - Kim Clijsters

Tennis
Tennis in tijden van corona: Djokovic meester in Melbourne
20/04/2020 OM 11:31
US Open
US Open | Rus kan het niet bolwerken en verliest in twee sets van Bencic
01/09/2021 OM 07:23