In 2012 haalde Rus op Roland Garros de vierde ronde. Het betreft haar beste resultaat ooit op een Grand Slamtoernooi. Acht jaar later is de 29-jarige speelster wederom van de partij in de Franse hoofdstad, waar dit jaar alles anders is vanwege het coronavirus. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeeld in het najaar, met alle gevolgen van dien.
‘Het is zo koud. Dat is wel even een verschil met de afgelopen weken en wat je gewend bent op Roland Garros’, liet Rus weten vanuit Parijs, na een trainingssessie met Bertens. ‘Het is voor iedereen hetzelfde natuurlijk. Hopelijk blijft het een beetje droog en kan er veel gespeeld worden zonder regenpauzes’, vervolgde de nummer 67 van de wereld, die ook uitkwam op de US Open. Enkele weken na afloop van dat Grand Slamtoernooi, staat er alweer een volgende major te beginnen. Goed nieuws, vindt Rus.

Arantxa Rus

Foto: Getty Images

Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vijf in Melbourne
EEN UUR GELEDEN

'Ik ben blij dat ik kan spelen. Dan maakt het niet zoveel uit dat er minder tijd tussen zit. Ik had na New York wel even rust en daarna een goede voorbereiding op het toernooi van Rome. Daar heb ik vier goede wedstrijden gespeeld en toen weer een trainingsweek gehad en nu ben ik hier. Ook hier in Parijs heb ik op hoog niveau kunnen trainen.’
Het harde werken van Rus werpt vruchten af. De Monsterse is sterk doorgedrongen tot in de top100 en is zodoende verzekerd van deelname aan Grand Slamtoernooien, waar zowel bij de mannen als de vrouwen een schema met 128 deelnemers van toepassing is. Rus heeft haar positie meer dan verdiend. 'Ik heb van veel hoger genoteerde meiden gewonnen dit jaar en op hoog niveau veel goede wedstrijden gespeeld. Ik merk gewoon dat ik goed mee kan met het niveau en dat het steeds beter gaat. Als ik het zo door kan zetten, ook in wedstrijden, dan hoop ik dat ik een aantal rondes kan winnen.’
Om te beginnen dient Rus af te rekenen met de jonge wildcardspeelster Clara Burel in de eerste ronde. De Française is 19 jaar oud en een totale onbekende voor het grote publiek. 'Ik weet niks van haar. Wel dat ze jong is, maar niet hoe ze speelt. Mijn trainer gaat waarschijnlijk wat beelden bekijken en dan weten we het vanzelf’, besloot Rus over de nummer 415 van de wereld.
Bekijk al het live tennis op Roland Garros via Eurosport 1, Eurosport 2 en eurosport.nl! Voor een vooruitblik klik hier. Voor de speelschema’s en topaffiches klik hier.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van dag vijf in Melbourne
EEN UUR GELEDEN
Australian Open
AusOpen | Een klein kwartiertje John McEnroe in The Cube
7 UUR GELEDEN