Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Hartsvriendinnen Keys en Stephens strijden om finaleplaats in Parijs

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 07/06/2018 om 00:12 GMT+2

Daar staan ze dan. Tot hun eigen stomme verbazing. Madison Keys (23) en Sloane Stephens (25) zijn alles behalve graveltijgers, maar gaan vandaag wel onderling uitmaken wie er zaterdagmiddag de finale van Roland Garros gaat spelen.

Sloane Stephens et Madison Keys

Foto: Eurosport

Vorig jaar verbaasden de Amerikaanse hartsvriendinnen en generatiegenoten op de US Open nog vriend en vijand. Na twee weken tennis stonden ze plotsklaps tegenover elkaar, op de allerlaatste dag van het vrouwentoernooi in New York. De finale dus. Geen Halep, Wozniacki of Muguruza, maar Keys en Stephens.
De laatste zegevierde met 6-3, 6-0 en won als ongeplaatste speelster in The Big Apple. Een enorme stunt, want Stephens kwam terug van een enkeloperatie en begon als de nummer 83 op de wereldranglijst aan het vierde Grand Slam-toernooi van het jaar. En alsof ze niets had te verliezen, maakte ze nauwelijks fouten in de eenzijdige eindstrijd. Slechts zes unforced errors werden er in de hele partij genoteerd voor de vrouw uit Florida. "Krankzinnig", zei ze na afloop vol ongeloof.
picture

Sloane Stephens wint de US Open 2017.

Foto: Getty Images

'Beste kansen voor Keys'
Nu, driekwart jaar later in Parijs, hebben Stephens en Keys opnieuw veel met elkaar gemeen. Voor het eerst bij de laatste vier in de Franse hoofdstad en geen set verloren tot dusver in het toernooi. Eén van beiden gaat een Grand Slam-finale spelen. Eurosport-expert Mats Wilander geeft de beste kansen aan Keys. "Ze speelt beter op gravel en heeft de beste forehand in het hedendaagse vrouwentennis."
De andere halve finale gaat tussen Garbiñe Muguruza en Simona Halep. Respectievelijk de nummers drie en één van de wereld. "En op dit moment de twee beste gravelspeelsters", zegt Wilander. "Halep verdient het als de nummer één van de wereld om eens een keer een Grand Slam-toernooi te winnen."
Want dat heeft de kleine Roemeense strateeg inderdaad nog niet gedaan. Halep wil zich in Parijs eindelijk verlossen van een steeds groter wordend 'trauma'. Drie keer stond ze in de finale van een Grand Slam-toernooi (Roland Garros 2014 en 2017, Australian Open 2018), maar nooit slaagde ze erin de titel te veroveren. Als het aan haar ligt, komt daar ditmaal verandering in.
Nadal in de problemen
Voordat de vrouwen aan de halve eindstrijd beginnen, wordt eerst de partij tussen Rafael Nadal en Diego Schwartzman uitgespeeld. Die werd woensdag pal voor het eind van de tweede set (4-6, 5-3) definitief onderbroken vanwege regenval in Parijs. En daar zal Nadal niet bepaald ongelukkig mee zijn geweest. De Spaanse titelfavoriet verbaasde alles en iedereen door zowaar de eerste set prijs te geven. Iets wat de toeschouwers in Parijs al een paar jaar niet hadden gezien. Drie jaar om precies te zijn, want in 2015 verloor hij tegen Jack Sock voor het laatst een set op Roland Garros. Daarna volgden liefst 37 setwinsten op rij voor de tienvoudig kampioen.
Cilic - Del Potro
Nadat het eerste regenfront de Franse hoofdstad was gepasseerd, stond er een herboren Nadal op het gravel. De 32-jarige Spanjaard voerde het tempo op en won drie games op rij. Hij was hard op weg naar setwinst toen de regen opnieuw letterlijk als spelbreker tevoorschijn kwam. De partij wordt donderdag om 12:00 uur op dezelfde baan hervat.
Ook de andere kwartfinale tussen Marin Cilic en Juan Martin Del Potro, wordt vandaag hervat bij een stand van 6-6 in de eerste set. De tiebreak was al bezig toen de regen roet in het eten gooide: 5-5. Beide lange mannen moeten om 12:00 uur aan de bak op het Court Suzanne-Lenglen.
Programma Court Philippe-Chatrier, vanaf 12:00 uur
  • Nadal (1) - Schwarzman (11) (kwartfinale mannen, tussenstand 4-6, 5-3)
Niet voor 15:00 uur
  • Halep (1) - Muguruza (3) (halve finale vrouwen)
  • Keys (13) - Stephens (10) (halve finale vrouwen)
Programma Court Suzanne-Lenglen, vanaf 12:00 uur
  • Cilic (3) - Del Potro (5) (kwartfinale mannen, tussenstand 6-6)
picture

Juan Martín del Potro

Foto: Getty Images

Nieuw: Roland Garros-abonnement
Roland Garros is elke dag LIVE te zien op Eurosport 1. En natuurlijk ook op de Eurosport Player. Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal.
Nieuw is de ‘Roland Garros-maandpas’: voor € 9,99 kun je elke bal, elke baan, elke speler in Parijs live volgen. Kun je er geen genoeg van krijgen en wil je àlle Grand Slams kunnen zien? Neem dan een Grand Slam-pas (€ 19,99). Dit abonnement is 1 jaar geldig. Dus, wil je letterlijk geen bal missen, ga dan naar .
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie